Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rör som avdragsbanor

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Stensättaren har ett bra trick för att få underlaget slätt och med rätt fall.

När området är markerat och tillplattat lägger stensättaren ner ett stålrör i varje sida. Han använder skyffeln för att gräva ut för rören. Om avståndet upp till snöret är 8 cm läggs rören 7,5 cm ner.

Då får man en halv centimeters mån för att vibrera ner stenarna med plattvibratorn. Måtten kontrolleras båda ändarna och i mitten. Särskilt långa rör kan svacka på mitten. Gruset packas vid rören så att de ligger still under det fortsatta arbetet.

Här använder stensättaren handtaget till skyffeln. Manövern upprepas vid det andra röret. Med en rätbräda eller en helt rät planka som räcker från rör till rör dras sättgruset av. Tack vare de två rören blir avdraget exakt. Det får inte finnas fördjupningar eller luckor under rätbrädan.

Om inte gruset räcker till skyfflar man bara på mer. Som synes blir ytan helt slät, men arbetet är inte klart ännu. När rören plockas bort efterlämnar de en ränna som självklart ska fyllas.

Här pytsar stensättaren ut grus längs rännan med skyffeln. De sista ojämnheterna från rören slätas ut med en asfaltsraka. Med ett helt slätt underlag som det här, är förutsättningarna optimala för att lägga ut betongsten så att resultatet blir både snyggt och hållbart.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka