Intro
Instruktion
Det finns många olika hemsidor där du kan räkna dig fram till måtten på din egna personliga geodome, men vi har hittat en som är förhållandevis lätt att förstå och arbeta med. Märk väl att hemsidan är mycket lång, och att du måste scrolla långt ned på sidan för att kunna se ritningarna som du senare ska arbeta efter.
När du har räknat ut måtten på din geodome, är det en god idé att skriva ut arbetsritningarna från hemsidan. www.acidome.ru
På Acidomes hemsida ska du välja hur stor radie din geodome ska ha, vilken sorts fogning du vill använda, samt vilka dimensioner det ska vara på de ramstycken som du bygger med. Vi tillverkar en geodome som har en radie på 2 meter, och bygger den av innerväggsreglar (dansk standard) för att vi hade sådana liggande.
Scrolla ned på hemsidan till ritningarna av de fyra olika ramstyckena, som du ska såga med din kap-/geringssåg. På skärmen kan du se att du ska såga 80 av de röda, som heter A, sedan 35 stycken av den gula modellen, B, 30 stycken gröna, C, och avslutningsvis 20 stycken av de blå, D. Observera att alla delar har ett litet nummer i varje ände. Till exempel har A nummer 1 i den ena änden och nummer 2 i den andra. Dessa tal berättar hur ramstyckena senare ska fogas samman.
Scrolla ännu längre ned på hemsidan. Nu kan du se hur de olika färgerna ska paras ihop - alltså alla de röda A-ändarna, som har nummer 2, passar ihop, medan de gula nummer 1-ändarna passar ihop med A:s motsvarande 1-ändar. Väljer du att bygga exakt samma geodome som här ska du börja med att bygga 35 trekanter. Använd en gul och två röda reglar till alla de 35 trekanterna. Reglarna i de två andra färgerna (grön och blå) används till att sammankoppla de första 35 trekanterna. Kupolen kommer till slut bestå av 105 trekanter.
A2-ändarna passar ihop, och A1-ändarna passar ihop med B1-ändarna (de gula).
Det är extremt viktigt att du ställer in sågen korrekt. Ett bra tips är att börja med att såga ut samtliga 80 A1-ändar, innan du justerar sågens vinklar och sågar ut alla A2-ändar. När du har tillverkat det första kompletta A-stycket, det vill säga sågat bägge ändar och längdmåttet stämmer till 100 procent, använder du stycket som mall och ställer in sågens längdstopp i rätt avstånd. Då slipper du mäta upp varje A-stycke manuellt. På det viset kan du såga alla styckena ganska snabbt. Vi visar hur du ställer in sågen till att såga A1-ändarna. Sedan ska du använda dig av samma metod för att ställa in måtten till resterande ramstycken.
Kolla, dubbelkolla, och kolla sedan en tredje gång, så att du är absolut 100 procent säker på att snitten är i rätt vinkel i förhållande till varandra.
Arbetsritningen visar att A1-änden ska sågas i en vinkel på 28,4 grader med ett nedåtgående djupsnitt på 79,2 grader. I den andra änden av ritningen kan du se hur lång A-regeln ska vara.
Titta noga på arbetsritningens olika mått.
Nu ska du ställa in sågen så att den sågar i samma vinklar som visas på ritningen. Det vinklade snittet på 28,4 grader var inga problem, men vi behövde räkna om djupsnittet så att det passade inställningsmöjligheterna på vår såg. För att få korrekt djupsnitt ställde vi sågen på 10,8 grader (det lodräta snittet på 90 grader minus det vinklade djupsnittet på 79,2 grader blir 10,8 grader). Misströsta ej! Att ställa in sågen är projektets svåraste del!
Vinkeln på djupsnittet ställs in till 10,8 grader (eller 79,2 grader, om din såg har den möjligheten).
Vinkeln på snittet ställs in till 28,4 grader.
Varje gång du har sågat en ände, ska du skriva dess bokstav och nummer. När alla A1-ändar är klara, ställer du in sågen till A2-ändens mått, och sågar ut den första.
Så snart du har sågat ut alla fyra sorters ramstycken med rätt vinklar, längder och i rätt antal, gäller det att sammanfoga delarna. Nu är det roliga kvar, alltså själva byggandet!
Första steget är att bygga 35 trekanter. Du ska ha en gul (B) och två röda (A) ramstycken till varje. Sedan ska du använda de andra, grön (C) och blå (D), för att sammanfoga de 35 första trekanterna.
Börja med att lägga upp styckena till den första trekanten på arbetsbänken. Här kan du se två A-reglar och en B-regel. Lägg märke till att det är A2-ändarna som möts i trekantens topp. Stäm av mot ritningen att ändarna placeras korrekt.
Lägg trekantens nedersta regel, här B-regeln, på arbetsbänken med “magen” uppåt. Håll fast A-regelns 1-ände mot B-regeln, förborra, och skruva fast den med två 4,5 x 50 mm spånskruvar - håll fast ordentligt medan du skruvar så att skarven blir perfekt.
Ta nu den andra A-regeln, förborra, och skruva fast den i motsatta B-änden med två 4,5 x 50 mm spånskruvar.
Nu gäller det toppen av trekanten. Här sammanfogar vi den med två 4,5 x 50 mm skruvar, en från varje håll.
Alla trekanter, som består av två röda (A) och en gul (B) regel, ska sammanfogas med de gröna (C) och blå (D). Här visar vi hur du bygger den första ramen. Den kan du använda som utgångspunkt när du bygger ihop resten.
När du är färdig med din geodome, kan du eventuellt klä den med växthusplast eller polykarbonat. Du kan också lyxa till det lite extra och sätta in en dörr och några fönster. Har du väl nått hit, råder det inga tvivel om att du klarar av att bygga ett geodomedrivhus med en massa läckra detaljer!
Lägg de tre första trekanterna på arbetsbänken, och lyft upp dem i mitten, eventuellt med hjälp av en liten färgburk. Då varje trekant är vinklad, passar topparna först ihop när de höjs upp litegrann.
Nu börjar vi med att skruva fast den första blå D-regeln mellan två trekanter med två 4,5 x 50 mm skruvar. Fortsätt sedan och skruva fast D-regeln i nästa trekant. Glöm inte att förborra.
Skruva ihop topparna. För att uppnå största möjliga styrka sätter vi två 4,5 x 70 mm skruvar i toppen av samtliga tre trekanter.
Den första ramen är klar, och ett bra tips är att resa den upp tillfälligt genom att skruva in en regel som stöd på baksidan.
Material
Geodome, 4 meter i diameter
- 57 x 38 mm innerväggsreglar (köp 55 stycken på 300 cm och kapa till ca. 100 cm)
- 4,5 x 50 mm och 4,5 x 70 mm spånskruv (väderbeständiga)
Specialverktyg
- Kap-/geringsåg, som kan vinklas och tiltas.
Tidsförbrukning
Räkna med ett par helger.
Pris
Ca. 1.600 kr. för skelettet utan beklädnad.
Svårighetsgrad
Utmaningen i det här projektet ligger i att ställa in sågen och såga reglarna helt perfekt. Själva monteringen är inga större problem.
3D-modell
Video
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


