Smart växthus på nästan ingen plats alls

Det är roligt att ha ett växthus – men alla har inte plats i trädgården. Vi har byggt tre växthus, som bara upptar 1, 2 och 3 kvadratmeter.

Bygg själv växthus

Det är lätt att bygga växthus om du följer våra byggbeskrivningar.

Växthus på 1 kvadratmeter

Växthuset passar till två växtsäckar.

Vill du ha färska, solmogna tomater och gurkor, men har ont om plats eller saknar lust att bygga ett stort växthus i trädgården, så har du lösningen här: ett dekorativt växthus som upptar mindre än en kvadratmeter och som ändå rymmer ett par växtsäckar.

BYGGBESKRIVNING: Mindre än 1 kvadratmeter

Växthusets konstruktion är enkel. Sidorna består av fyra nästan identiska ramar som sammanfogas med fyra hörnstolpar. När det är gjort kan taket beklädas med två likadana triangulära ramar som ger växthuset en lite rolig och otraditionell form.

Växthus på 2 kvadratmeter

Det finns massor av plats för både grönsaker, örtkryddor och blommor i det här lätta växthuset.

Här får du beskrivningen till ett växthus som kan placeras mot en vägg. Det är byggt utan glas eller akrylplastskivor – fönstren är nämligen gjorda av klar plastduk, som håller i många år.

BYGGBESKRIVNING: 2 kvadratmeter

Väggväxthuset har förvånansvärt gott om plats för många växter och plats för dig som ska sköta dem. De kan till och med stå raklång i det. Det är lätt att bygga och det ser ut som ett riktigt växthus och inte en tråkig låda.

Växthus på 3 kvadratmeter

Växthuset tar inte mycket plats, men det rymmer ändå fyra tomatplantor med mycket mera.

Det här växthuset tar inte särskilt mycket plats – bara 135 x 250 cm på markplan – men rymmer en hel del. Du behöver nämligen inte gå in i växthuset, utan kan komma åt växterna utifrån – från båda sidor.

BYGGBESKRIVNING: 3 kvadratmeter

Du kan bygga växthuset på 3–4 dagar och det tar egentligen bara så lång tid därför att du måste vänta på att färgen ska torka. Själva konstruktionen av de olika delarna klarar du av på en helg.

Den enkla konstruktionen gör att växthuset inte dominerar din trädgård eller altan, och plast i stället för glas gör att det inte är någon fara om barnen spelar boll i närheten.

HITTA MER INSPIRATION: Allt om växthus

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växthus och orangeri