Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Så här ser konstruktionen ut. Det snygga orangeriet mäter 3 x 5 meter, och är anpassat efter rutor som snickaren redan hade.

Så här ser konstruktionen ut. Det snygga orangeriet mäter 3 x 5 meter, och är anpassat efter rutor som snickaren redan hade.

Orangeri

Om du vill bygga ett orangeri från grunden, så löp linan ut och bygg det exakt som du vill ha det. Börja med en bra grund, och fortsätt därifrån.

Ett orangeri är inte bara ett växthus

Ett orangeri kan vara mycket mer än bara ett vackert växthus. Det finns plats för att prioritera både umgänge med familjen och odling. Och du kan framförallt utrusta själva orangeriet med smarta lösningar, så att det skiljer sig från färdiga lösningar du kan köpa på byggvaruhuset. Lösningar, som för övrigt ofta är betydligt dyrare än en robust gör det själv-lösning.

Bygg ett orangeri i trä

Det är perfekt att bygga orangeriet i trä, och sätta glas i falsar som du har fräst själv. Men vill du ha en robust konstruktion är det en god idé att börja med en grund av t.ex. lecablock. Själva golvet bygger du lättast av plattor, och även här har du möjlighet att sätta din personliga prägel. Du kan t.ex. välja tegel eller snygga plattor av natursten.

Orangeri med värme

Vill du förlänga utesäsongen på allvar kan du sätta in en braskamin eller en utespis med skorsten i orangeriet. Inte för att värma upp byggnaden utan för att hålla kylan borta när du sitter och dricker te med familjen en sensommarkväll.

Få inspiration och bygg ditt eget orangeri

I denna guide visar vår erfarna snickare sin personliga version av ett orangeri. Han bygger grunden av lecablock, lägger golvplattor, och bygger sedan själva växthusdelen av trälister och glas. Under arbetets gång gör han sitt för att orangeriet ska få hans personliga prägel.

Men ditt orangeri behöver inte bli exakt likadant. Använd guiden som inspiration, och ta hjälp på de svåra ställena. Då kan du vända och vrida på ritningen efter hand, så att du får ett orangeri som passar dig. Huset är med andra ord en grund som du kan bygga vidare på.

BYGG SJÄLV ORANGERI: Ladda ned hela artikeln och hämta en detaljerad byggbeskrivning samt materiallista.

Glashuset är inte bara ett växthus för familjen. Det är ett ställe man använder hela året.

Glashuset är inte bara ett växthus för familjen. Det är ett ställe man använder hela året.