Bygg själv växthus av gamla fönster

De gamla fönsterramarna används både på fasaden och som takfönster. På så sätt skapas nödvändigt ljusinsläpp förvånansvärt enkelt och billigt. Det rejäla fundamentet, som har murats upp av återvunnet tegel, ger en snygg rustik känsla.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
50 timmar
Pris
20.000 kronor

Intro

Ett växthus måste inte nödvändigtvis vara en byggsats med en hög aluminiumprofiler och glas. Det finns faktiskt riktigt många fördelar med att istället bygga det själv.

En av de största fördelarna är att du kan bygga växthuset så att det passar i just din trädgård.

Ett annat bärande argument för att bygga det själv är att du kan bygga det ganska billigt. Har du turen att lägga vantarna på några gamla fönsterramar, så kommer de väl till pass. Om du inte har sådan tur, men däremot är flink med bordscirkelsågen, så går det även att göra fönsterramar själv. Läs här och se hur en av våra duktiga läsare har byggt det finaste växthuset med gamla rengjorda tegelstenar och återvunna fönster.

Instruktion

01
Börja med grunden och fundamentet 4 Steg

Här har man grävt en ränna till grunden och gjort en gjutform av plywood.

Det är smart eftersom det bara är att armera, fylla på med betong och jämna till, och så är det klart. Alternativt kan fundamentet byggas med murade lecablock ovanpå betongen, från marknivån och upp.

1

Gjut en ränna som grund. Rännan till grunden ska grävas ner till fast underlag och på frostfritt djup. Det vill säga minst 90 cm. Grunden bör armeras med överlappande armeringsjärn som är minst 6 mm tjocka.

2

Mura upp fundamentet så att det slutar ca 60 cm över den färdiga invändiga marknivån. Fundamentets insida, som kommer i kontakt med jorden från drivbänkarna, kan med fördel putsas så att den klarar av fukten bättre.

3

Skruva fast syllen. Syllen fästs överst på muren. Ett lager syllpapp läggs mellan syllen och tegelstenarna för att slippa fuktproblem. Om murens ovansida är lite sned så är det nu den ska jämnas till. Om syllen ligger lodrätt, blir resten mycket enklare.

4

Montera hörnstolparna genom att fästa dem i alla hörn med vinkelbeslag. Kapa stolparna på höjden först när alla fyra är på plats. På så sätt kan du vara säker på att de blir lika höga.

02
Bygg takkonstruktionen 8 Steg

När det ska vara öppet upp till nock, som i det här fallet, finns det ett par saker att ta hänsyn till. För det första är det bäst med en brant taklutning. Det minskar den direkta belastningen på taket, gör så att du kan bygga med lite mindre virkesdimensioner och ger bättre ståhöjd. På så sätt blir inte växthuset heller så “tungt” att titta på. Dessutom är det viktigt att takstolarna på gavlarna förstärks ordentligt, så att vikten från nockbrädan fördelas så bra som möjligt.

1

Bygg glasfasaden av gamla fönsterramar. Fäst stående reglar mellan alla fönster och skruva fast ramarna direkt i dem. Om du till och med har fått med de gamla gångjärnen, så kan det vara bra att kunna öppna och stänga fönsterna.

2

Bärlinan består av två 45 x 95 mm reglar som har skruvats ihop. När du ska välja vad som ska vara upp och ner på bärlinan så är det en bra idé att titta på virket för att se åt vilket håll träet böjer sig naturligt. Se alltid till att vända böjen på träet uppåt.

3

Skruva ihop reglerna för att få maximal stabilitet. Det är ett billigt sätt att få lite kraftigare virke i konstruktionen där det behövs.

4

Gaveln ska bära en hel del, eftersom det mesta av takkonstruktionens vikt hamnar på gaveln. Belastningen fördelas genom att sätta en lodrät mittstolpe på bärlinan på gaveln. Denna kan då bära nockregeln. Sätt också en snedsträva mitt på varje sida på den yttersta takstolen för att göra gavlarna extra stadiga.

5

Sätt nockregel, takstolar och takfönster. Takstolarna skruvas fast i bärlinan och på sidan av nockregeln. Takstolarnas avstånd anpassas så att det stämmer med takfönsternas storlek.

6

Avsluta takytan. Mellan takfönsterna kan du göra en öppen brädbeklädnad, som här. Om du är ute efter en helt tät takyta så kan du eventuellt använda takpapp. På nocken skruvas två brädor ihop för att bilda en takås, och på takfotsbrädan sätts en hängränna med rännkrokar.

7

Måla träet. Det ger den utsatta stommen och de gamla fönsterramarna mycket längre livslängd.

8

Växthuset kan även användas dagar när det är riktigt kallt. Lägg en skiva på drivbänkarna så har du en sittbänk.

03
Drivbänkar 3 Steg

De höga drivbänkarna är lätta att bygga, och så är de superpraktiska. De ser nämligen till att växterna kommer upp i en bra arbetshöjd, där de samtidigt får mesta möjliga solljus. Tänk på att om lådorna fylls helt med jord så måste de förstärkas på mitten, så att trycket från jorden inte flyttar väggen.

1

Insidan av drivbänkarna kläs med en fuktskyddsmatta.

2

Fyll på med frigolit eller lecakulor i botten på drivbänkarna. Det minskar trycket från jorden på lådornas sidor.

3

De höga bänkarna ger en bra arbetshöjd. Dessutom hålls golvet fritt från jord och vatten.

Material

  • 45 x 95 mm reglar till syll, bärlina, och de stående reglarna mellan fönsterna
  • 45 x 120 mm reglar till takstolar och nockregel
  • 25 x 100 mm brädor till takfotsbrädor, vindskivor, tak och nockbrädor
  • Tegelstenar, cement och bruk till fundament
  • Grus, cement och armering till grunden
  • Gamla fönsterramar till fasad och tak
  • Skruv, vinkelbeslag, gångjärn, syllpapp och spik

Tidsförbrukning

Ca 50 timmar.

Pris

Ca 20.000 kr. (beroende på priset på det återvunna materialet)

Svårighetsgrad

Med bra planering, så att det återvunna materialet utnyttjas på bästa sätt, är projektet görbart.

Video

Blanda tunt bruk

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växthus och orangeri