Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Växterna stortrivs i detta väggväxthus. Och du kan lätt bygga ett likadant.

Växterna stortrivs i detta väggväxthus. Och du kan lätt bygga ett likadant.

Väggväxthus

Om du drömmer om att skörda dina egna välsmakande, solmogna, nyplockade tomater, så är kanske ett växthus på väggen någonting för dig. Även om du inte har någon stor trädgård.

Det krävs nämligen inte särskilt mycket plats – bara några kvadratmeter fasad i söderläge som växthuset kan placeras på.

Bygg väggväxthus med trästomme

Vi har byggt ett väggväxthus som består av en smal och avlång trästomme av reglar.

Måtten är anpassade så att det precis får plats två odlingslådor. Växthuset på väggen är försett med glasluckor i fronten och på taket, som kan öppnas eller stängas för att reglera värmen.

Växthuset på väggen är byggt i moduler med två sidor och en mittendel, en botten och ett snedtak. Botten täcks med brädor så att odlingslådorna inte syns. De två luckorna i fronten och i taket kan öppnas. Sidofönstren kan inte öppnas.

I sidorna sitter ett par tvärstag. Mellan sidorna sitter också tvärstag för att hela konstruktionen ska bli helt stabil.

Mät upp exakt för växthuset på väggen

Det lönar sig att vara noggrann med mätning, sågning och montering av trästommen för att det ska bli lätt att sätta i glaset.

Delarna ska mätas och sågas till så att du kan bygga trästommen. Flera av delarna är likadana, så det är smart att mäta dem samtidigt. Det lönar sig att vara noggrann med mätning och sågning. Då blir det lättare att montera delarna.

Väggväxthus med stabil grund

Det är viktigt att växthuset har en bra grund, som det inte tränger upp något vatten genom. Betongplattor på en grusbädd, på ett plant och komprimerat underlag fungerar bra.

Är det för svårt att få till kan du t.ex. lägga takpapp under bottenramen så att du undviker kontakt med marken.

Hämta en komplett byggbeskrivning för växthus på vägg

Ett hemmabyggt väggväxthus är ett härligt tillskott i trädgården, och det är en hanterbar uppgift för gör det självaren.

Om du hämtar vår byggbeskrivning för växthus på vägg kan du följa våra experters detaljerade steg för steg-vägledning.

Du får även en komplett materiallista för projektet. Det tar cirka 3 dagar plus torktid att bygga och måla växthuset.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Allt om växthus