Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Växthus

Förläng din trädgårdssäsong med ett växthus. Här hittar du inspiration och bygginstruktioner för hur du kan bygga ett växthus som passar din trädgård.

Bygg ditt egna växthus

Ett växthus förlänger trädgårdssäsongen och ger dig de bästa förutsättningarna för att skörda värmeälskande grönsaker och blommor. Växthuset skyddar plantorna mot nattfrost tidigt på säsongen och skapar en gynnsam miljö för de plantor som kräver mycket värme. Och så smakar ju en hemodlad, solmogen tomat från ett eget växthus extra gott!

Du kan enkelt bygga ditt växthus själv – då får du ett billigt växthus som du kan anpassa precis efter dina behov. Oavsett vilken typ av växthus du själv väljer att bygga har vi en byggbeskrivning, så du kan se hur du gör ett hembyggt växthus och sparar en massa pengar.

Växthus, orangeri, vägg- eller mini-växthus

Ett växthus kan byggas på många olika sätt – och behöver inte bara vara ämnat för enbart grönsaker och exotiska växter. Ett växthus kan också användas som en lugn och mysigt plats i trädgården – ett orangeri, där det både finns plats för en myshörna och växter.

Här kan du se hur du själv bygger ett orangeri: Bygg själv ett orangeri i trä

Drivhuset kan också byggas så att det går att vika ihop och förvaras under vintern. Och har du inte så mycket plats kan du bygga ett mini-växthus eller ett växthus mot en husvägg på en varm och solig plats.

Se här hur du själv bygger ett väggväxthus: Väggväxthus - bygg växthus mot väggen

Ett växthus i trä

Det vanligaste är att bygga växthus i trä, så det är lätt att anpassa till just den storlek som passar dig. T.ex. kan du anpassa växthuset utifrån de självbevattningslådor som finns, så behöver du inte vattna plantorna varje dag. Om du gör ditt växthus i trä kan du också enkelt bygga det av moduler så att det blir lätt att sätta ihop. Du kan få ett billigt växthus genom att använda återvunna material. Kanske har du några gamla fönster som kan byggas in i stommen– och du får helt klart ett helt unikt gör-det-självväxthus.

Glas till gör-det-självväxthuset

Om du bygger ditt växthus själv har du också möjligheten att välja ett lite starkare glas till ditt växthus, nämligen härdat glas. Det tål mer än det glas som vanligtvis används till ett traditionellt växthus, så det är ett bra val om du t.ex. ofta har lekande barn i trädgården. Det finns också plast som är avsett för växthus, t.ex. takskivor i plast som påminner väldigt mycket om glas. Har du ett traditionellt växthus där en glasruta gått sönder kan du också hitta en instruktion hur du själv byter ut glaset.

Växthusets grund och golv

Bygger du ditt drivhus själv ska du ha en grund som är gediget förankrad. Här kan du se hur du gör ditt fundament från grunden: Fundament till drivhus

Det är också en bra idé att göra ett golv till ditt gör-det-självväxthus, speciellt om du också ska använda det som en mysig plats att vara på. Du kan t.ex. lägga plattor eller trägolv, och kanske bara i delar av växthuset om du t.ex. har odlingsyta i ena delen av växthuset.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka