Intro
Instruktion
01
Markera och gräv
6
Steg
Var systematisk när du markerar. Här knackar vi ner en pinne i marken där framkanten på terrassen ska ligga, 5.2 meter från häcken. Det motsvarar 10 rader plattor och två rader smågatstenar. Vi ska inte ha någon bård vid häcken.
Nu knackar vi ner ytterligare en pinne och drar ett snöre mellan pinnarna. Det är noga med att det hamnar parallellt med fasaden. Snöret kommer att markera hela framkanten på terrassen.
Vi fortsätter med sidorna. Första sidan läggs längs skjulet, vinkelrätt mot snöret längs framkanten. Den sidan markeras med ett snöre mellan två pinnar. Därefter sätts nästa sida, 6,4 meter bort (12 plattor och 2 stenrader).
Gräset ska grävas upp. Vi gräver några centimeter utanför snörena så att vi har plats att lägga underlaget.
TIPS: Lägg alla tuvorna för sig, så blir det lättare att bli av med jorden oavsett om den ska köras bort eller användas på tomten.
Det är dags att bestämma nivån. Vi har därför hyrt ett nivelleringsinstrument som är lätt att arbeta med. Men det går lika bra att använda ett krysslaserpass. Vi lägger terrassen så att den får ett fall på 1 cm per meter bort från fasaden.
02
Stadigt underlag
6
Steg
Den viktigaste delen av en terrass syns inte. Den finns under terrassen.
När all jord är borta och underlaget är hårt, ska du bygga upp ett fast, hårt och stadigt underlag för din nya terrass.
Detta underlag består här av två lager - om underlaget är sankt, mjukt eller vattensjukt behövs tre lager. Det undre laget består av 10-15 cm väggrus eller bärla-gergrus med sten och grus i storlekar mellan 0 och 32 mm. Stora stenar gör underlaget hårt, men det är de små stenarna som gör underlaget stabilt.
Ovanpå läggs ett lager på 5-8 cm sätt-grus med korn mellan 0 och 8 mm. Varje lager komprimeras för var 5-8 cm så att underlaget blir väl packat.
Gruset körs ut med skottkärra och fördelas. Vi har grävt så djupt att vi ska fylla på cirka 12 cm av den grova blandningen. Den måste komprimeras två gånger för plattvibratorn klarar inte att trycka mer än 5-8 cm i sänder.
Vi komprimerar med en 80 kg plattvibrator. Den är inte så stor men duger till beläggningar som man inte kör bil på. Vi kör så snart vi har krattat ut gruset till en någotsånär plan yta. Gruset bör vara fuktigt för att komprimeras bra.
Sättgruset tippas ut, krattas och jämnas till. Det ska inte komprimeras för hårt eftersom det ska fylla upp en del av varje fog underifrån. Nu gräver du ner två järnrör i var sitt spår som du kan göra med skaftet på krattan.
De två rören läggs parallellt så att rätskivan kan dras i sicksack på dem.
Rören justeras på plats och packas in ordentligt i sättgrus. Du ska precis kunna se dem i gruset, eller rättare sagt, rörens ovansida ska ligga exakt en stenplattetjocklek under färdig nivå.
Nu kan du rätta till nivån på sättgruset med millimeterprecision genom att dra en rätskiva eller en lång, rak bräda över gruset medan skivan vilar på de två rören. För att få med dig överflödigt grus ska du dra skivan i sicksack.
03
Lägg plattorna först
4
Steg
Om du har gjort allt rätt, har du nu ett helt plant och hårt underlag att lägga stenplattorna på, och så snart de har lagts är terrassen nästan klar.
Det gäller dock att lägga de tunga plattorna på rätt ställe och på rätt sätt, så att du inte fördärvar det fina underlaget. Du ska bara lära dig att stödja varje platta på föregående plattas kant och sedan släppa ner. När du övat in tekniken landar plattorna 3 mm från föregående platta. Det ser små knoppar på kanten till. Och det är ett perfekt avstånd för att skapa den nödvändiga fogen, som ska hålla vattnet borta och förhindra ogräs att slå rot.
Stöd den första plattan på rätskivan och släpp ner den. Skivan läggs här 20 cm från snöret, som markerar terrasskanten. Vi sätter därför ett märke 20 cm från det andra snöret så att vi får plats för den dubbla raden smågatsten runt terrassen.
Fortsätt läggningen på samma sätt: Stöd varje platta mot föregående plattrad (första raden = rätskivan) och ”vik” ner plattan medan du håller i den så att den inte ramlar snett. Kolla att det har bildats en fog på cirka 3 mm.
Plattorna kan skäras med vinkelslip och diamantkapskiva för sten och betong. Använd skyddsglasögon och hörselskydd. Det flyger små vassa korn åt alla håll, så handskar är praktiska. Plattan ska ligga stadigt när den bearbetas.
04
Sätt kantstenar
5
Steg
När alla plattor har lagts är det dags att sätta de rustika smågatstenarna i två rader på tre av sidorna.
Smågatsten varierar i storlek och form, men stenarna är normalt 10-12 cm breda, höga och långa. De kan inte vikas ner på en plan botten utan ska knackas ner till önskat djup. Arbetet innebär att du hela tiden ska prova dig fram med olika stenar för att få raka och snygga fogar och stenar som passar ihop. Fogarna blir betydligt större än dem mellan plattorna. Du kan ev. blanda lite cement i sättgruset där smågatstenarna ska stå, så sitter de bättre.
Till sist ska du foga och det görs med fogsand, som borstas ner i varje fog.
Lägg en hög smågatstenar på terrassen eller gräset, så att du har flera stenar att välja bland. De varierar en del i storlek och form. Eftersom de är nästan dubbelt så tjocka som plattorna, måste du kratsa lite i sättgruset för att få ner dem.
Välj stenar som passar ihop och knacka försiktigt ner dem med en handslägga. Det tar en stund att vända och vrida varje sten, men det ger också bäst resultat. Stenarna sticker upp cirka en centimeter ovanför plattorna.
Fyll fogarna löst, lägg en planka över ett antal stenar och knacka ner dem i underlaget med bakänden på ett spett eller en slägga. Det tar en stund men är värt besväret, för då hamnar alla stenar på samma nivå när du har kört med plattvibratorn.
Mellan stenarna och gräset fylls sättgrus. Fyll varje fog halvvägs med sättgrus och fortsätt med fogsand.
TIPS: Du kan ev. sätta ett kantband av plast mellan stenarna och gräsmattan för att gräset inte ska sprida sig till terrassen.
Nu ska vi avsluta fogarna genom att fylla med fogsand så att de blir helt täta. Borsta ut fogsand diagonalt över terrassen tills fogarna har fyllts. Borsta bort överflödig sand och kör plattvibratorn (med sula) över terrassen.
Fyll på mera fogsand följande veckor, men borsta efteråt. Om fogsanden får ligga kan den missfärga plattorna.
Material
• Väggrus/bärlagergrus (0-32 mm), cirka 1100 kr/m3
• Sättgrus (0-8 mm), cirka 1100 kr/m3
• Stenplattor (50 x 50 cm), cirka 200 kr/m2
• Smågatsten (10 x 10 cm), svensk granit 950 kr/m2 – importerad 675 kr/m2
• Fogsand (0-4 mm)
Specialverktyg
• Nivelleringsinstrument/laservattenpass
• 2 långa rör
• Rätskiva/långt vattenpass
• Plattvibrator, 80 kg
• Stensättardocka/jungfru eller spett
• Handslägga
• Vinkelslip
Tidsförbrukning
Det tar sin tid, och du bör räkna med en arbetsvecka.
Pris
300–400 kr per m2.
Svårighetsgrad
Du ska veta vad du gör, men det är relativt enkelt att lägga en stenterrass. Fast det är tungt och svettigt.