Reparation
Lätt
Svår

Det är en klassiker: Den gamla altanen har blivit ojämn och du måste ha med dig en hel låda med kilar för att bord och stolar inte ska vicka farligt under middagen i det fria.

Orsaken är ofta en undermålig grund eller bristfällig fogsand mellan altanens plattor.

LÄS OCKSÅ: Hitta tips och få inspiration till vilken beläggning du ska välja.

Rätta till plattorna

Men du behöver inte sälja huset eller tappa koncepterna. Du kan rätta till de gamla stenarna och få en nästan helt ny altan på köpet.

Lösningen är inte lika omfattande som att lägga en helt ny altan och resultatet blir superstabilt.

Du ska ta upp altanens plattor och lägga ett nytt gruslager, som riktas med vattenpass och vibreras på rätt sätt. Tvättar du plattorna får du dessutom ett riktigt snyggt resultat när de har lagts på plats igen.

Stabilt underlag

En av orsakerna till att en stenaltan blir skev och ojämn kan vara att den är dåligt grundad. Det misstaget ska du inte göra om. Därför ska du se till att det ligger ett lager bärlagergrus under plattorna. Det lagret ska vibreras, så att det utgör en stabil grund.

Ovanpå det stabila lagret ska det ligga ett lösare lager av sättgrus, som plattorna får vila på. När du senare går över plattonra med en plattvibrator kommer de att sänkas ned och lägga sig stabilt till rätta.

Kom ihåg fogarna

Till sist finns en annan möjlig orsak till de skeva plattorna: fogarna.

När allt ligger som det ska måste fogarna fyllas med fogsand. Inte med strandsand, som består av runda korn, utan med riktig fogsand. Den består av kantiga sandkorn, som låser sig till en hård yta när du vibrerar plattorna med en plattvibrator. Det hindrar regnvatten från att tränga ned och underminera din nyomlagda stenaltan.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du använda fogsand!

Det krävs en del arbete, men om du följer guiden kan du njuta av livet på din stenaltan helt utan risk för att bordet vickar eller stolarna välter. Under många år framöver.

Ladda ned hela artikeln och se hur du gör!