Rena plattor på ett kick!

Fläckade, feta och bevuxna plattor i trädgården kan snabbt förstöra det annars så goda vårhumöret. Men det är faktiskt lätt att få dem fräscha igen. Här ger vi dig tre snabba lösningar, så att du slipper undan lavar, alger och oljefläckar!

1: Bli av med lavar med högtryckstvätt

Stora mörka, gula, gröna eller vita blaffor som solkar ner plattornas ytskikt och färg. Lavar är synnerligen hårdföra och kan överleva under hårda förhållanden, bland annat på ovansidan av vår plattsättning.

Du kan försöka med all världens mirakelkurer, kemiska produkter och skurning, men det som funkar varenda gång är en altantvätt monterad på en högtryckstvätt.

Gör så här

PROBLEM
Lavar har gjort plattans ytskikt trist och fläckat.

LÖSNING
Altantvätthuvudet, här Nilfisk Patio, fördelar trycket från högtryckstvätten för att skona plattornas ytskikt. Börja med så lågt tryck som möjligt.

RESULTAT
Plattorna är rensade och ska nu beskyddas med kakelimpregnering. En rekommendation från tillverkarna är att göra en årlig impregnering.

2: Bli av med fläckar med kattsand

Har du spillt olja eller fett, till exempel från grillen, ned på plattorna, ska du försöka få bort fläckarna innan de sätter sig för hårt. Låter du oljefläcken sitta för länge tränger den nämligen långt ner i plattan och lämnar efter sig en hemsk, djup fläck som kräver en högtryckstvätt för att försvinna. Men är fläcken färsk kan du testa med kattsand – det är överraskande effektivt!

Gör så här

LÖSNING
Strö ett par nävar kattsand över fläckarna, och dra runt i det i fem–tio minuter innan du sopar upp det och sköljer stenarna med rent vatten.

RESULTAT
Den torra kattsanden har uträttat mirakel. Denna bilden är tagen efter att plattorna har torkat i några timmar och kattsanden har sugit upp all oljan.

3: Bli av med alger med algmedel

Gröna alger växer vilt i skuggan. Ju mindre sol plattorna får, desto hårdare drabbade blir de. Alger är i sig inte farliga för plattorna, men plattorna blir fula, och som ännu en otrevlig effekt blir de rent livsfarligt hala.

Den bästa kuren mot alger är algmedel, som finns på de flesta bygg-/trädgårdsvaruhus. Applicera algmedel med en kvast, vänta fyra dagar och skölj sedan med vatten.

LÄS OCKSÅ: 4 steg: Bli av med algerna på murverket

Gör så här

PROBLEM
Ligger plattorna mörkt och fuktigt, angriper algerna dem garanterat just här.

LÖSNING
Applicera algmedel med en kvast eller spreja på, låt verka i fyra dagar och skölj med vatten.

RESULTAT
Kuren har tagit de flesta av algerna. För att bli av med den sista svaga missfärgningen kan du ge plattorna en omgång till.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Stenlagd uteplats