Så här får du rena plattor

Bli av med lavar med högtryckstvätt

Stora mörka, gula, gröna eller vita blaffor som solkar ner plattornas ytskikt och färg. Lavar är synnerligen hårdföra och kan överleva under hårda förhållanden, bland annat på ovansidan av vår plattsättning.

Du kan försöka med all världens mirakelkurer, kemiska produkter och skurning, men det som funkar varenda gång är en altantvätt monterad på en högtryckstvätt.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av högtryckstvättar

Bli av med fläckar med kattsand

Har du spillt olja eller fett, till exempel från grillen, ned på plattorna, ska du försöka få bort fläckarna innan de sätter sig för hårt. Låter du oljefläcken sitta för länge tränger den nämligen långt ner i plattan och lämnar efter sig en hemsk, djup fläck som kräver en högtryckstvätt för att försvinna. Men är fläcken färsk kan du testa med kattsand – det är överraskande effektivt!

Bli av med alger med algmedel

Gröna alger växer vilt i skuggan. Ju mindre sol plattorna får, desto hårdare drabbade blir de. Alger är i sig inte farliga för plattorna, men plattorna blir fula, och som ännu en otrevlig effekt blir de rent livsfarligt hala.

Den bästa kuren mot alger är algmedel, som finns på de flesta bygg-/trädgårdsvaruhus. Applicera algmedel med en kvast, vänta fyra dagar och skölj sedan med vatten.