3-2-1: Så här rengör du effektivt dina stenplattor

Alger, smuts och lavar gör livet surt för husägare med stenaltan. Men det finns en effektiv metod att ta bort alltihop – utan att skada dina stenplattor.

Stenaltanen blir så gott som ny efter tvätten.

Det är främst två bovar som vanpryder dina trädgårdsplattor av betong och lägger sordin på stämningen när sommaren ska avnjutas på din stenaltan:

ALGER är de grönbruna och hala beläggningar som speciellt trivs i de skuggiga områdena av din stenaltan, till exempel på husets norrsida.

LÄS OCKSÅ: 4 steg: Bli av med algerna på murverket

LAVAR visar sig som vita eller grå fläckar på betongplattor. Lavar dyker upp både i sol och i skugga.

LÄS OCKSÅ: Nytt liv åt altanen.

Tre metoder tar bort ALGER på din stenaltan:

  1. En arbetsinsats – En rejäl arbetsinsats med skurborste är en bra och miljövänlig metod. Regelbunden rengöring med vatten och kvast får bort smuts alger och mossa. Ett alternativ är att slipa bort algerna: Strö ut fogsand över plattorna och sopa ordentligt. Det tar tid, men samtidigt fyller du på fogarna med ny sand.
  2. Kemisk lösning – Kemisk algtvätt, som man efteråt sköljer bort, kan hjälpa till att lösa problemet med alger. Det finns flera varianter på hyllorna i byggvaruhuset – se till att välja en godkänd algtvätt.
  3. Högtryckstvätt – den kraftiga vattenstrålen från en högtryckstvätt tar effektivt bort algerna. Men var försiktig! För högt tryck kan skada ytan, eftersom det helt enkelt spolar bort lite av betongen. Det gör plattornas yta skrovligare och därmed ännu mer mottaglig för alger och smuts.

LÄS OCKSÅ: Altantvätt till högtryckstvätten

LÄS OCKSÅ: Stort test av högtryckstvättar

2 metoder tar bort LAVAR på din stenaltan:

  1. Kemi plus arbetsinsats – Alla former av kemisk stentvätt fungerar i stort sett likadant – och är effektiva mot lavar. Stentvätt bör sitta och verka en stund innan den skrubbas bort med kvast eller skurborste.
  2. Såpa – den klassiska huskuren med såpa mot lavar håller fortfarande – delvis. Tillvägagångssättet är likadant som med stentvätt, men såpan kräver en hårdare arbetsinsats för att fungera effektivt.

En metod avlägsnar ALL SMUTS på din stenaltan:

Har din stenaltan angripits av både alger OCH lavar finns det en metod som effektivt rengör din stenplattor. Metoden är förvånansvärt enkel och du slipper använda kemiska medel på din stenaltan, samtidigt som du bekämpar både alger, lavar och vanlig smuts på en gång.

Lösningen är att montera på ett speciellt munstycke – en så kallad altantvätt eller Patio Cleaner – på en högtryckstvätt.

En altantvätt på högtryckstvätten är effektiv mot både alger och lavar.

Högtryckstvättens vattenstrålar är så kraftfull att den kan skada själva plattan. Altantvätten är ett roterande munstycke som fördelar högtrycksstrålen över ett stort område och på så sätt skonar ytan på dina stenplattor.

Altantvätten rengör även fogarna mellan dina trädgårdsplattor, så det kan vara nödvändigt att fylla på med ny fogsand efteråt. När det är gjort är din stenaltan så gott som ny.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du använda fogsand!

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Stenlagd uteplats