Trädgårdsbänk

Vill du gärna bygga din egen trädgårdsbänk finns det en massa olika sätt du kan göra det på. På dessa sidor kan du få inspiration och bygginstruktioner, så att du kan ge dig i kast med att bygga din egen trädgårdsbänk.

  Trädgårdsbänk

  Trädgårdsbänken är en klassisk möbel som finns i många trädgårdar. Om du inte redan har en kan du nu bygga en trädgårdsbänk själv. Det vanligaste är att bygga en trädgårdsbänk i trä, men du kan t.ex. också gjuta en trädgårdsbänk i betong eller kombinera de två materialen med ben i betong och sits gjord av trä. Bestäm dig bara först för vilken sorts trädgårdsbänk du vill bygga. Oavsett vilken variant du väljer, kommer du att spara pengar genom att själv bygga bänken.

  En trädgårdsbänk i trä

  Trä är enkelt att ha att göra med. Det är enkelt att såga till och du sätter lätt ihop det med skruvar. Bygger du en egentillverkad trädgårdsbänk i trä är det bra att påminna sig om att den får längre livsläng om du oljar i träet. Då står den bättre mot den hårda utemiljön med sol, regn, blåst och kyla. Det finns en rad olika produkter avsedda för utemöbler. Välj en som som är framtagen för det träslag som du byggt din trädgårdsbänk av.

  En egentillverkad trädgårdsbänk byggt runt ett träd

  Eftersom trä är lätt att arbeta med kan du även bygga en trädgårdsbänk t.ex. runt ett träd för att få en mysig plats i skuggan och skapa ett extra rum i trädgården. Är du sugen på att bygga en trädgårdsbänk runt ett träd kan du se här hur du bygger den:

  Se byggbeskrivningen: Bygg en bänk runt ett trä

  Gjut trädgårdsbänk i betong

  En trädgårdsbänk kan också gjutas i betong, om det lockar dig mer. Fördelen med en trädgårdsbänk i betong är att den står mot väder och vind bättre än trä. Om du ska bygga en trädgårdsbänk i betong ska du först tillverka en gjutform i de mått som du tänkt att din trädgårdsbänk ska ha. Det tar ett par veckor innan betongen är helt genomhärdad, så det tar lite längre tid om du väljer att bygga din trädgårdsbänk i betong. I gengäld får du en supersnygg trädgårdsbänk, som kommer hålla länge. Och den behöver inte bara vara grå. Om du blandar färg i betongen kan bänken t.ex. få en snygg svart färg. Ytan blir ännu snyggare om du polerar den med bivax som ger en fin glans. Bivaxet gör också trädgårdsbänkens yta mer motståndskraft mot smuts m.m.

  Vill du själv gjuta en rå trädgårdsbänk i betong? Se då hela vår byggbeskrivning här, där vi gjuter en betonbänk.

  Trädgårdsbänk i trä och betong

  Du kan också kombinera de två materialen – trä och betong – och till exempel få en bänk där benen är i betong och sitsen av trä. Betongben har den fördelen att de tål att stå på mark där fukt riskerar att tränga upp, utan att ta skada, till skillnad från en trädgårdsbänk i trä. Med en träsits till trädgårdsbänken får du en skön sittupplevelse. Träet är mjukt att sitta på, medan betong lätt kan kännas kyligt.

  Du kan enkelt ge din trädgårdsbänk ett exklusivt utseende genom att tillverka sitsen av ädelträ, exempelvis mahogny eller teak som på naturlig väg har en hög oljehalt, vilket gör att dessa träslag tål att stå utomhus.

  Här kan du se hur du kombinerar trä och betong: Bygg lyxbänk i trä och betong, se byggbeskrivningen här.