Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Rå och rejäl betongbänk

Trädgårdsbänken i betong är både rå och rejäl, och kanske just därför så populär. Så om du också är ett fan av rå betong är denna bänk kanske någonting för dig. Om du använder dig av vår instruktion visar vi dig hur du lätt kan gjuta din egen betongbänk, och samtidigt sätta din personliga prägel på den. Arbetet med betongbänken är inte svårt, men man måste vara noggrann när man bygger formen, och när man vibrerar betongen, så att du undgår stora porer i den färdiga betongbänken.

Gör betongbänken lätt

För att undgå att betongbänken blir allt för tung har vi gjort en lösning som ser till att betongbänken blir lätt, och på det viset är lätt att flytta runt i trädgården. Vi har nämligen valt att gjuta n polystyren i bänken, som är lätt att avlägsna när den har härdat.

Stärk betongbänken med fibrer

För att ge betongbänken styrka så att den håller för att sitta på använder vi fiberarmerad betong, vilken har den fördelen att den är lättare än järnarmerad betong. Då behöver betongen inte vara så tjock och du måste inte lägga kraftig armering – endast på de mest belastade punkterna. Fibrer kan du köpa på samma ställe som du köper torrbetong. Dessutom väljer vi att förstärka betongbänken med 2 armeringsstänger, så att bänken inte knäcks trots att den är 2 meter bred.

En personligare betongbänk

I instruktionen visar vi också hur du kan blanda färg i din betongblandning, så att du kan sätta din egen personliga prägel på betongbänken. Vår betongbänk har vi valt att färga en smula mörkare med hjälp av ett svart pigment. I instruktionen förklarar vi också hur valet av material till gjutformen kan påverka slutresultatets utseende.

Har du blivit sugen på att gjuta din egen betongbänk kan du hämta instruktionen här på sidan, där vi guidar dig genom alla stegen från att bygga själva gjutformen till själva gjutningen.

LÄS OCKSÅ: Anlägg en elegant spegeldamm