Härlig bänk med läckra kurvor

En hög med trallbrädor, stolpar och en låda utomhusskruv - det är allt du behöver för att bygga den här trädgårdsbänken. En kap-/gersåg klarar alla de sneda snitten på bänkens sits.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.500 kronor

Intro

Naturen är full av mjuka linjer, oregelbundna former och överraskande kurvor, så därför kan man undra varför alla trädgårdsmöbler ska vara så fyrkantiga?

Här låter vi fantasin spela och resultatet blir en elegant bänk med läckra kurvor som slingrar sig runt ett träd på tomten.

Bänken kan också smyga sig längs en rad buskar, följa din fiskdamm eller vara en del av en skön, skuggrik och gammaldags berså.

Instruktion

01
Skapa en sits med rund form 5 Steg

De 40 cm långa sittbrädorna lägger du plant i den form som du vill att bänken ska ha. Håll 5-10 mm avstånd mellan brädorna. Om du vill ha skarpa kurvor lägger du endast varannan bräda och ser till att det är 11 cm mellan dem på formens utsida.

Lägg resten av brädorna ovanpå (i bänkens form) och dra sedan ett streck på båda sidorna av dem. Då ser du hur mycket de först lagda brädorna ska sågas. Numrera alla brädor innan de flyttas.

1

Sittbrädorna A kapas till 40 cm och läggs plant på marken i den form du vill att bänken ska ha. I kurvorna läggs endast varannan bräda. Lägg sedan brädor ovanpå, markera formen och såga ut dem.

2

Spikreglarna C läggs på sittbrädorna när du har sågat till dessa och lagt dem korrekt. Såga till reglarna så att de följer bänkens form och placera dem 5-10 cm från kanten på brädorna.

3

Reglarna C skruvas ihop med två rostfria skruvar, 5 x 60 mm, i varje skarv. Förborra med 4,5 mm borr för att de inte ska spricka.

4

Skruva nu fast sittbrädorna på reglarna med 4 x 40 mm rostfria skruvar. Dra försiktigt ut en bräda i sänder och skruva fast den i de två reglarna.

5

Komplettera med tvärgående stödreglar B. För att kunna göra det måste du vända bänken och till det måste du ha hjälp. Fäst reglarna mellan de två spikreglarna utom i kortändarna.

02
Ställ bänken runt ett träd 7 Steg

Nu är det dags att skruva fast stolparna på bänken. Det räcker att fästa dem en skruv att börja med, men om stolpen måste justeras är det lättare att lossa endast en skruv än flera.

När bänken är på plats och stolparna står stadigt och på samma nivå i sina hål kan du dra i ett par skruvar till.

1

Stolparna D skruvas fast i stödreglarna B med en eller två rostfria skruvar. Här är stolparna cirka 70 cm, men bänken blir stadigare och står bättre om stolparna görs längre och grävs ner djupare.

2

Bänken ställs på plats där den ska stå och till detta måste du ha en eller två medhjälpare. Annars blir det hopplöst att flytta den.

3

Exakt placering för stolparna markerar vi med lite krita (som hör till vår snörslå). Det går förstås bra att markera även på annat sätt.

4

Gräv hål för stolparna D när bänken har lyfts åt sidan. Räkna med att bänken bör ha en sitthöjd på cirka 40 cm. Häll ner lite torrbetong och jord runt varje stolpe och stampa.

5

Slipa sittbrädorna och de synliga stödreglarna med slippapper korn 60-80 och runda av kanterna lätt. Fortsätt med finslipning korn 150-180.

6

Behandla bänken med träolja. Pensla ut oljan och slipa in den i träet med slippapper korn 150. Torka bort överflödig olja efter ett par minuter. Nästa dag upprepas oljebehandlingen.

7

Bänken står på sin plats och det återstår endast att justera den vågrätt medan hålen fylls med betong, jord och sand. Därefter ska bänken oljebehandlas.

Material

22 x 95 mm hyvlat trä:
• 48 sittbrädor (A) à 40 cm
• 8 stödreglar (B) à 40 cm;
6 av dem kortas av på plats

28 x 70 mm trä (sågas av 145 mm hyvlat trä):
• Spikreglar (C), cirka 10 m

Runda tryckimpregnerade stolpar, Ø 120–150 mm:
• 7 stolpar (D) à 60 cm

Dessutom:
• Mörkt träspackel
• 200 rostfria trallskruvar,
4 x 40 mm
• 100 rostfria skruvar, 5 x 60 mm
• 2 säckar grovbetong
• 2 l träolja

Specialverktyg

• Kap- och geringssåg
• Cirkelsåg (helst bordscirkelsåg)
eller sänksåg med sågskena

Tidsförbrukning

Ett par dagar plus torktid.

Pris

1200-1500 kr beroende på vilket träslag du använder.

Svårighetsgrad

Ett både trevligt och enkelt projekt, men du behöver två medhjälpare för att vända bänken rätt.

Ritning

Bänk med fri form

Låt fantasin spela när du skapar din nya bänk. Låt dig inspireras av naturens fria former och följ våra goda råd så lyckas du med projektet. Formen kan du styra med t.ex. en slang som du lagt på gräsmattan. Då slipper du skarpa kanter och får läckra kurvor.

Bänk med fri form

Tips & Tricks

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Adirondack-stol med ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk