Bygg en bänk runt trädet

Har du ett trä med plats runt omkring? Då kan du bygge en sexkantig trädgårdsbänk runt stammen och få skuggan från trädkronan med på köpet. Det är både billigt och roligt. Se hur här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Den runda trädgårdsbänken är en både kul och praktisk lösning

Intro

Sexkantig bänk runt ett träd

Det är skönt med en skuggig plats i trädgården när solen värmer som mest. Det kan en bänk runt ett träd ge dig. Trädkronan fungerar som parasoll, och en sexkantig bänk gör det möjligt att hitta skugga under alla dagens soliga timmar.

Om du följer vår steg för steg-vägledning är det inte svårt att själv bygga en sexkantig bänk ett träd. Det tar ett par dagar på grund av torktiden, och bänken kostar 5-600 kronor beroende på vilket träslag du väljer.

Gör mallen med en mall

Der er en del mätning. När du som i detta projekt ska serietillverka ett antal element, och det ska borras hål i alla, är en mall till stor hjälp. Då slipper du mäta ett otal gånger.

Så får du fina snitt

Bänken runt trädet består av sex likadana sektioner. Det innebär att du ska tillverka många likadana delar. Ett sågbord och en bra kap och gersåg kommer att bespara dig mycket besvär när du sågar ut alla delarna.

När alla delarna till bänken är utsågade ska delarna sättas ihop. Om dina mått stämmer passar bänken runt det träd du har valt.

Bänken hålls ihop runt trädet med fyra skruvar. Då kan du enkelt demontera den när den ska oljas in, eller eventuellt tas in under vintern.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygg vindskydd

Instruktion

01
Såga till alla delarna 5 Steg

Bänken består av sex identiska sektioner. Det innebär att du an serietillverka många delar och till sådant arbete är det praktiskt att ha en kap-och geringssåg och ett rejält sågbord. Ställ in sågen på 30 grader och fäst ett längdstopp på sågbordet, så att du kan såga till sex delar på en gång innan stoppet flyttas.

Stoppet kan utgöras av en tving eller liknande.

1

Ställ in sågen på 30 grader. Ordna ett stopp, t.ex. med en tving, och såga sedan sex brädor av vardera A, B och C. Såga också till benen F men här är vinkeln 7 grader.

2

Klyv en regel till två lister D så att de blir 60 mm breda. Om din cirkel- eller sänksåg har parallellanslag så använder du det. Runda sedan av kanterna lätt.

3

Lägg delarna till en sektion på din ritning. Markera för skarvbitarna E, 8 mm från kanten på varje del.

4

Markera för borrhålen i skarvbitarna E. Borra med 5 mm borr. Hålen ska sitta på mitten av varje sittbräda i sektionen. Gör ev. en borrmall när du har markerat på den ena sektionen av de sex.

5

Stryk alla delar med träolja eller lasyr. Torka bort överflödig olja efter en halvtimme och stryk brädorna en gång till. Torka bort överflödig olja efter 10 minuter.

02
Sätt ihop de sex sektionerna 4 Steg

1

Gör i ordning delarna när oljan har härdat. Eftersom du ska sätta ihop sex sektioner kan du sortera allt trä i sex staplar.

2

Kontrollera delarna. Det kan t.ex. sitta rester av trä från borrning på baksidan av skarvbitarna E. Ta bort dem med en hobbykniv.

3

Kolla en gång till att delarna passar på ritningen på din skiva. Det är viktigt att utsidorna på varje sektion är raka så att sektionerna kan sättas ihop.

4

Skruva ihop delarna. Börja med sittbrädorna. Skarvbiten E håller ihop de fyra brädorna A-D. Även om skruvarna har borrspets så bör du förborra med 3 mm borr.

03
Skruva fast ben under bänken 6 Steg

1

Gör en provmontering. Lägg delarna på ett plant underlag så att du kan se om de passar ihop.

2

Markera på en av skarvbitarna E för benen F. Listen är 45 mm tjock och hålen ska sitta mitt på, alltså 22 mm från kanten.

3

Gör två mallar, en till varje sida av benen. Skruvarna måste förskjutas cirka 2 cm för att benen inte ska spricka. Markera på alla skarvbitar.

4

Förborra med 4 mm borr. Borra samtliga hål innan du sätter igång med att skruva ihop delarna.

5

Nu kan du sätta ihop delarna till en bänk. Borra igenom hålen i skarvbitarna E och in i benen med 3 mm borr. Skruva ihop delarna med 5 x 50 mm skruvar som går vidare in i benen.

6

Avsluta med de yttre benen. De ska sitta 2 cm från framkanten och fästs med skruvar liksom de inre benen. Håll ihop delarna med tvingar för att se att allt verkar korrekt.

Material

45 x 120 mm hyvlat tryckimpregnerat trä:
• 6 brädor (A) à 74,5 cm
• 6 brädor (B) à 59,2 cm
• 6 brädor (C) à 44,1 cm
• 6 brädor (D) à 29,3 cm (kluvna brädor)
• 12 ben (F) à 41 cm

45 x 120 mm hyv. tryckimp. trä kluvet till 45 x 60 mm:
• 12 skarvbitar (E) à 41 cm

Dessutom:
• Skruvar (gärna rostfria):
• 5 x 70 för montering av sittbrädor, 96 st.
• 5 x 50 för montering av ben, 48 st.

Tidsförbrukning

Två halva arbetsdagar.

Pris

300-500 kr beroende på vilket träslag du väljer.

Svårighetsgrad

Du ska mäta flera gånger och delar sågas till. En bra kap-och geringssåg underlättar, men det är inget svårt jobb.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

Bänken sätts lätt runt trädet och kan lika lätt delas

När du har provmonterat delarna till en hel bänk och är säker på att allt verkar korrekt, så är det dags för examen: Passar bänken runt det träd du var valt?

Bänken hålls ihop av endast fyra skruvar - två på ena sidan och två diagonalt mittemot - och därför kan den lätt delas när den ska tas in över vintern eller strykas med olja.

Du behöver endast lossa fyra skruvar för att bänken ska delas i två delar, så att den kan sättas runt ett träd.

Håll ihop de två delarna med tvingar medan du skruvar i eller drar loss de fyra skruvar som håller ihop de två delarna.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk