Läcker träbänk för 500 kronor

Den här bänken ser exklusiv ut, men den kostar bara 500 kronor i material. Och så är den enkel att bygga med hjälp av tre hemmasnickrade hjälpverktyg, som du även kan få glädje av i framtida projekt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du bygger den snygga träbänken. Om du har rätt verktyg, kommer du bli förvånad över hur enkelt projektet faktiskt är.

Du kan se hur du:

  • kapar reglar diagonalt
  • borrar hål för plugg och gängstänger
  • sammanfogar ben och sittbrädor
  • monterar ihop delarna med gängstänger

Instruktion

01
Kapa reglar diagonalt 4 Steg

Bänken byggs av sju reglar på 240 cm. Först sågar du bort 90 cm av varje regel. Det blir bänkens ben. Varje bit kapar du sen på mitten i 45-graders vinkel, så att du får 14 bitar på ca 48 cm vardera. Med ett vinkelrätt snitt sågar du av 3 cm, så att den änden som ska stå på marken är vinkelrät (se bilden på bänken här ovan).

1

Kapa de sju avsågade bitarna i 45-graders vinkel, så att de två delarna blir 48 cm långa på den längsta sidan.

2

Såga till benen (A) på längden. Ställ in längdstoppet så att det är exakt 45 cm från kanten av 45-graders snittet till sågklingans kant. Såga vinkelrätt av reglarna.

3

Såga brädorna till sitsen (B) av de resterande reglarna i 45-graders vinkel i var ände. Längden blir 145 cm från spets till spets.

HJÄLPVERKTYG: Förlängningen av arbetsytan ligger höjd med sågens arbetsyta och har ett enkelt längdstopp.

02
Hål till täckplugg 4 Steg

Bänkens sju delar (ben + sittbrädor) skruvas ihop med 5 x 100-mm-skruvar och vattenfast lim. Vi täpper igen skruvhålen snyggt med plugg av 16-mm-rundstav. Pelarborren säkerställer hålens rätta djup.

1

Märk upp för täckplugg och förborrning för skruvarna. Det första hålet sitter mitt i benets (A) bredd, 45 mm från änden; det andra hålet 65 mm ifrån.

2

För in benet (A) i borrhjälpen. Rikta in borrhjälpen, så att borret når markeringen. Förborra det yttersta hålet till en 15 mm lång plugg (Ø 16 mm) och det innersta hålet till en 35 mm lång plugg (Ø 16).

3

Borra igenom båda hålen med ett 5-mm-borr, så att skruvarna som delarna ska sammanfogas med inte splittrar träet.

HJÄLPVERKTYG: De två hjälplisterna till borrningen skruvas fast på en skiva med avståndet av en regels bredd plus en eller två millimeter.

03
Hål för gängstång 3 Steg

Bänkens delar ska sammanfogas med 10 mm tjocka gängstänger. Därför behöver det borras igenom benen (A) och sittbrädorna (B) med ett 11 mm-borr. Det måste göras exakt, och därför är det dags för pelarborrmaskinen igen. Markera på en uppsättning (två A och en B) och anpassa hjälpverktyget så att du kan göra även de andra på samma sätt.

1

Borra hål i benen (A). Hålet ska sitta 22,5 cm in, mätt från nederkant (den raka kapningen) och 4,75 cm mätt från sidan. Ställ in borrhjälpen och vänd bitarna åt samma håll.

2

Borra tre hål i sittbrädorna (B). Placera ett hål i mitten av regeln och ett i vardera ände, t ex 10 cm från kanten. Justera borrhjälpen så att de yttre hålen kan borras exakt likadant bara genom att vända på reglarna. Hålet i mitten får borras utan stoppkloss, men borrhjälpen kan ändå användas som stadigt mothåll.

HJÄLPVERKTYG: Även den här borrhjälpen består av en bit av en skiva med en stödlist fastskruvad. En liten stoppkloss ger samma avstånd till borret.

04
Sammanfogning av ben och sittbrädor 6 Steg

Nu ska ben (A) och sittbrädor (B) sättas ihop, så att det blir sju delar. Eftersom allt är snedsågat (45°) passar de ihop, och skarvarna sammanfogas med trälim och två skruvar, som skruvas i de förborrade hålen.

Till sist pluggas hålen med små bitar rundstav med 16 mm diameter.

Limmet ska vara vattenfast utelim (D3 eller D4). Skruvarna är 5 x 100-mm rostfria A4-skruvar.

1

Förborra. Tryck ihop skarvarna och fixera dem med tvingar. Borra med ett 5 mm borr igenom de redan förborrade hålen i benen (A) och i sittbrädan (B).

2

Stryk PU-lim på ändarna. Använd pensel för att fördela det vattenfasta trälimmet i ett jämnt och rikligt tjockt lager.

3

Skruva i skruvarna. Skruvarna drar ihop skarven. Spänn skruvarna växelvis, så att skarven inte dras snett. Limmet tränger ut när skarven är tät.

4

Sätt pluggen i hålen. Börja med att sätta lim på pluggen och slå i dem tills de sticker ut en halv millimeter.

5

Slipa skarven och pluggen jämna, när limmet torkat efter några timmar. Slippapper korn 120 passar bra.

6

Stryk träskydd på alla delar innan de monteras samman. Börja med en färglös olja och därefter transparent träskyddsmedel. Var extra noggrann med ändträet som ska stå på marken.

05
Montering med gängstänger 2 Steg

Så ska delarna sättas ihop! Det gör vi med 10 mm tjocka gängstänger och muttrar som, utöver att konstruktionen blir rejäl, bidrar till den lite råa looken.

De fem gängstängerna ska först få en låsmutter. Därefter en bricka. Sedan träs stängerna igenom den första delen. Sedan en bricka, en vanlig mutter och en bricka till, innan nästa del osv.

1

Börja med en låsmutter och en bricka på varje gängstång. Trä gängstängerna genom hålen och sätt på en bricka och en vanlig mutter och så ännu en bricka.

2

Bricka, mutter, bricka. Det krävs lite tålamod för att skruva muttrarna hela vägen ner för gängstången, men efterhand blir avståndet allt kortare.

Material

45 x 95-mm-träreglar:
(7 stk. á 240 cm sågas till)

  • 14 ben (A) á 45 cm
  • 7 sittbrädor (B) á 145 cm

16-mm-rundstav:

  • 14 plugg á 1,5 cm
  • 14 plugg á 3,5 cm

Dessutom:

  • 5 st 10-mm-gängstänger á 50 cm
  • 10 låsmuttrar (10 mm)
  • 30 muttrar (10 mm)
  • 70 brickor (10 mm)
  • 5 x 100-mm-A4-skruvar
  • Vattenfast lim
  • Träskydd
  • Träbitar till hjälpverktygen

Specialverktyg

  • Pelarborrmaskin el. bänkborrmaskin

Tidsförbrukning

En dags arbete.

Pris

Ca. 500 kr.

Svårighetsgrad

Om du har verktygen för det, blir du förvånad över hur enkelt projektet faktiskt är.

3D-modell

3D-modell

Enkel träbänk

Alla delar av träbänken är byggda av reglar i samma dimensioner.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Dolda fogar

Skruvarna i varje ben är skruvade så långt in i sitsen att hålen kan pluggas igen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Spänns ihop

Varje del av sitsen och benen är spända ihop med gängstänger, muttrar och brickor.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Fördela limmet med en pensel

TIPS: Smart djupstopp till borret

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv dynbox

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk