Enkel bänk av standardvirke

Till den här bänken behöver du bara en skruvdragare, en såg och tre dimensioner virke - alla finns som standard på byggmarknaden. Rejäl, billig och enkel - se hur du ska bygga den.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1.000 kronor

Intro

Om du har en härlig plats med kvällssol, som saknar en bänk till myshörnan, har du den perfekta lösningen här.

Du kan bygga den över en långhelg (inkl. torktid) och du kan få materialet för omkring 1.000 kronor.

Den här bänken är enkel och den är därför ett bra nybörjarprojekt.

Enkel materiallista

Bänken består av ganska få olika material - två olika reglar och en stolpe. Alltihop ingår i standardsortimentet i en vanlig bygghandel. Vi har främst kapat virket med en kap-/gersåg, men har du inte en sådan går det lätt att göra med en fogsvans. Delarna har monterats ihop med två olika långa skruvar.

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Underredet 5 Steg

Bänkens ben byggs av en stolpe som delas i fyra delar à 60 cm. De placeras i varje hörn och hålls ihop av en ram av reglar - två långa och två korta bitar.

Ramdelarna sätts så att de fluktar med benens framkant. De fästs med långa skruvar genom förborrade hål som sätts lite förskjutna så att skruvarna inte går in i varandra.

Mellan de långa ramdelarna sätts två tvärslåar så att bänkens sits får bra stöd underifrån.

1

Stolpen sågas till så att du får fyra ben (A) som är vardera 60 cm långa. Det är viktigt att snitten är helt raka och vinkelräta så att bänken inte står ostadigt. Här sågas efter ett stöd för att få raka snitt.

2

Benen (A) förborras till ramdelarna (B och C) som har sågats till med kapsågen. Delarnas underkant sätts 41 cm från benens underkant. Hålen borras med ett 5 mm borr och försänks med ett 10 mm borr.

3

Skruva fast ramen (B och C) med långa skruvar, 6 x 150 mm. Börja med långsidorna och ta därefter de korta.

4

De korta delarna (B) fästs med långa skruv, 6 x 150 mm. Delarna hålls ihop med tvingar medan de skruvas fast. Observera att skruvhålen har satts förskjutna så att skruvarna inte går in i varandra.

5

Sätt tvärslåarna (D) mellan långsidorna. Två tvärslåar sätts på ett avstånd av ca 50 cm, så att sitsen får stöd underifrån. Tvärslåarna fästs med två 6 x 100 mm skruv på vardera sida.

02
Sits och ryggstöd 8 Steg

Såväl sits och ryggstöd som ramen bak på ryggstödet byggs av reglar. De sågas snabbt till med kap-/gersågen, så att delarna får rätt längd.

De korta delarna till ramen ska kapas med ett snitt på 15 grader så att ryggstödet lutar lite och bänken blir skönare att sitta på. En tvärslå sätts mitt i ramen till ryggstödet så att det blir stadigt. Ryggstödet fästs med långa skruvar i underrede och ben.

Armstöden består av regelträ, 45 x 120 mm, så att de sticker ut lite över benen och det blir bra med utrymme för t ex en kopp.

1

De fyra mittersta långa reglarna (E) till sitsen skruvas fast med långa skruvar i de korta sidorna (B). Två 5 mm distansklossar placeras mellan reglarna så att mellanrummen blir lika stora.

2

Fäst sitsens yttersta reglar (F) - de som sitter mellan bänkens ben (A) - i de långa sidorna. De fästs med vardera tre långa skruvar som sätts mitt på och på vardera sida.

3

Reglarna till ryggstödet (G och H) läggs upp med distansbitar mellan så att avstånden blir desamma. Ryggstödets höjd blir höjden på de två yttersta ramdelarna (J) bakom ryggstödet. Såga till ramdelarna.

4

Markera för att förborra ramdelarna (J). Ramdelen placeras ovanpå ryggstödet och med en vinkelhake kan du enkelt se var du ska förborra. Ramdelarna har sågats till med ett 15 graders snitt.

5

Förborra i de två yttersta ramdelarna (J) så att träet inte spricker. Två hål görs för regel i ryggstödet. Hålen borras med 5 mm borr och försänks därefter på den översta delen med ett 10 mm borr.

6

Ramdelarna (J) skruvas fast bak på ryggstödet med de korta skruvarna. De två nedersta delarna av ryggstödet (H) är kortare än de översta (G) och ska sättas så att de fluktar med ramen.

7

Ryggstödet skruvas fast på underredet när hela ramen på ryggstödets baksida har monterats. Ryggstödet fästs med långa skruvar genom den nedersta ramdelen och med 6 x 100 mm skruvar i benen.

8

Armstödet (M) skruvas fast med två långa skruvar i varje ben. Det har först förborrats och hålet har försänkts så att det finns plats för skruvhuvudet. Armstödet har kapats i 15 grader så att det passar med ryggstödet.

03
Finish 2 Steg

Om du vill ha en snygg finish på bänken bör du spackla alla skruvhål med träspackel. Det ger en enhetlig och slät yta så att bänken blir fin. Gå också gärna över bänken med sandpapper som tar bort eventuella små ojämnheter i träet. Kom ihåg att ta bort allt slipdamm innan du börjar måla.

Här stryker vi det obehandlade träet med grundolja, som skyddar mot röta och svamp, och därefter ett heltäck-och heltäck ande träskydd så att bänken tål att stå utomhus.

1

Skruvhålen spacklas med träspackelmassa som slipas när det har torkat, vid behov spacklas och slipas en gång till. Då får du en helt slät yta och ett riktigt snyggt resultat när bänken har målats.

2

Bänken målas. Först med grundolja som innehåller så kallade fungicider som motverkar röta och svamp. Räkna därefter med att bänken ska strykas ett par gånger med täckfärgen.

Material

95 x 95 mm stolpe:

 • 4 ben (A) à 60 cm

45 x 95 mm reglar:

 • 2 ramdelar (B) à 42,5 cm
 • 2 ramdelar (C) à 150 cm
 • 2 tvärslår (D) à 54 cm
 • 4 bitar (E) à 170 cm till sits
 • 2 bitar (F) à 149,6 cm till sits
 • 3 bitar (G) à 170 cm till ryggstöd
 • 2 bitar (H) à 149,6 cm till ryggstöd
 • 2 bitar (J) à 52 cm till ram
 • 2 bitar (K) à 140,6 cm till ram
 • 1 tvärslå (L), 43 cm

45 x 120 mm regel:

 • 2 armstöd (M) à 69,5 cm

Dessutom:

 • Skruvar, 6 x 100 och 6 x 150 mm
 • Träspackelmassa
 • Grundolja
 • Heltäckande träskydd

Tidsförbrukning

2-3 dagar inklusive torktid.

Pris

Ca 1.000 kronor.

Svårighetsgrad

Den här bänken är väldigt enkel och ett bra nybörjarprojekt.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Adirondack-stol med ritning

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygga dynlåda - så här gör du

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädgårdsbänk