Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

BYGG SJÄLV: Lyxbänk i trä och betong

Skriv ut Spara artikel

Ädelträ är fint och elegant. Betong är rå och grov. Men de två materialen passar ihop och du kan kombinera dem på ett tjusigt sätt när du skapar denna lyxbänk. Den kräver nästan inget underhåll och förstörs inte.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
2.500 kronor

Sitsen ser ut som om den svävar fritt ovanför betongen. Det är för att vi har lyft den 5 cm med kraftiga beslag som har gjutits ner i betongen.

Intro

Om du tycker om betong och elegant trä kan du kombinera de två materialen och skapa en vacker bänk att sätta i trädgården. Den kommer att hålla sig snygg i många år eftersom materialen är gjorda för att användas utomhus.

Du kan till och med låta ädelträet få patina genom att låta bli att olja och underhålla det. Då blir det så småningom grått och det är också snyggt. Ädelträet gör bänken exklusiv och det mörka träet passar fint ihop med grå betong. Träet är förstås dyrt, men du behöver ju endast fyra brädor.

Här är det bankirai, som också kallas yellow balau, ett träslag som påminner om mahogny men är billigare. Du kan göra bänken ännu billigare om du väljer tryckimpregnerat trä som målas.

Vi gör allt själva: gjuter ben av betong, sätter ihop beslag av delar från byggmarknaden och snickrar sitsen.

INSPIRATION: GÖR SÅ HÄR: Gjut med färgad betong

Alternativ till betong och olja

Det finns massvis att möjligheter att variera bänken, både när det gäller material och ytbehandling, men också när det gäller pris och färger.
Det går ju t.ex. lika bra att använda tryckimpregnerat trä som kan målas. Då blir bänken dessutom mycket billigare. Om man väljer mahogny och teak så tål de utemiljön så bra att oljebehandling kan uteslutas.
Betongen kan också varieras och gjutas i andra färger genom att man blandar i färgpulver i massan. Ytan kan behandlas t.ex. med slippapper och vax så att den blir alldeles blank.

Tryckimpregnerat trä blir billigare än om man väljer ett ädelt träslag till sitsen.

Sibirisk lärk kan vara ett ljust och vackert alternativ till målat trä eller mörkt ädelträ.

Mahogny har ett högt naturligt innehåll av olja som inte kräver underhåll.

Genom att blanda färgpulver i betongen går det att få fram andra färger än svart. Pulvret blandas först med vatten.

Om ytan på betongen ska vara slät ska den slipas med grovt slippapper. Om kanterna blir kvar får betongen ett grövre utseende.

När betongen har torkat kan den efterbehandlas med t.ex. vax. Då blir ytan härligt blank och smutsavvisande.

Instruktion

Bygg en gjutform för betongbenen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Benen till bänken gjuts av betong och därför börjar vi med att snickra en gjutform av 20 mm gjutplywood. Formens invändiga mått ska vara 12 x 30 x 35 cm och förses med en botten. Då blir benen raka och fina.

Gjutplywood kostar en hel del så vi nöjer med endast en gjutform som används två gånger. Det kan du också om du har tid.

Betongen är här grovbetong som bara ska blandas noga med vatten. Det går åt cirka 26 kg färdigblandad betong till varje ben.

1

Skruva ihop delarna när du har sågat till plywooden. Här använder vi 5 x 50 mm skruvar som placeras så att vi lätt kan komma åt dem när de ska lossas och det färdiga benet tas ut.

2

Sätt fast två s.k. ryttare längst upp på gjutformen. Jacken i de två ryttarna är för att hålla fastbeslagen till sitsen centrerade ovanpå benen. Det är viktigt att de sitter helt rakt innan de skruvas fast.

3

Blanda betongen och häll den i formen. Massan ska vara relativt tunnflytande för att komma ut i alla hörn. Medan blandningen hälls i fördelar och vibrerar vi dem med en list för att fylla formen helt.

4

Med en gummiklubba knackar vi på gjutformen när den har fyllts upp. Det är viktigt att betongmassan vibreras ordentligt för vi vill vara säkra på att alla luftbubblor verkligen försvinner.

5

Beslaget pressas på plats i betongen när formen är nästan full. Det ska sitta rakt. Vi fixerar det med buntband på ryttarna. När formen är full slätas betongen ut innan den härdar ett par dygn.

Sitsen består av fyra plankor

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Medan betongen härdar sätter vi igång med att snickra sitsen. Här har vi valt att använda ett ädelt träslag, bankirai. De fyra brädorna sitter ihop på undersidan med två spikreglar. Vi fräser spår under plankorna för a spikreglarna för att de inte ska synas efter monteringen.

Plankorna är kraftiga reglar på 45 x 95 mm. De är hyvlade och alla kanterna har rundats av för annars kan man göra sig illa på dem.

Vår sits är 150 cm lång för vi tycker att det verkar passande, men den kan ha precis vilken längd som helst.

1

Plankorna A spänns ihop och därefter markerar vi för spikreglarnas placering. Medan vi gör det spänner vi ihop plankorna ordentligt med tvingar och tillverkar en fräsmall som kan hjälpa oss att fräsa.

2

Vi fräser spår för reglarna med en Ø 12 mm notfräs och spåren ska vara 22 mm djupa. Inför fräsningen monteras en 18 mm kopieringsring på fräsen för att den ska hålla rätt avstånd till mallen.

3

Plattjärnet ska ligga i ett fräst spår för att det ska ligga plant med träet. Vi måste också fräsa hål i träet för vagnsbultarnas huvud. Vi försänker med en 20 mm centrumborr, 5 mm ner i träet.

4

De små vagnsbultarnas huvuden ska försänkas ner i spikregeln B. Vi gör en försänkning på 5 mm, som även nu utförs med en 20 mm centrumborr. Vagnsbultarna sätts på plats innan reglarna monteras.

5

Spikreglarna B skruvas fast under plankorna A. Dessa spänner vi ihop med 9 mm avståndsklossar mellan Vi stryker spikregeln med trälim och skruvar sedan fast den med 5 x 50 mm rostfria skruvar, 4 i varje.

Material

• 4 plankor (A), 45 x 95 mm, här bankirai, 150 cm långa
• 2 spikreglar (B), 30 x 90 mm, här bankirai, 36 cm långa
• 20 mm gjutplywood (här 2 st. 12 x 35 cm, 2 st. 34 x 37 cm, 1 st. 12 x 34 cm och 2 st. 5,5 x 16 cm)
• Grovbetong, cirka 50 kg
• 2 plattjärn, 5 x 30 x 280 mm
• 4 galvaniserade rör, 18 cm
• 4 vagnsbultar, M10 x 200 mm
• 4 muttrar, Ø 10 mm
• 4 brickor, Ø 10 mm
• 6 vagnsbultar, Ø 8 x 40 mm
• 5 x 50 mm skruvar
• Trälim
• Ädelträsolja

SPECIALVERKTYG

• Handöverfräs

Tidsförbrukning

4-5 dage, inkl. torktider.

Pris

Räkna med cirka 2 500 kr.

Svårighetsgrad

Var noga med att vibrera betongen så att alla luftbubblor förvinner. Då blir betongen starkare.

Ritning

Bänkens konstruktion

Sitsen A sätts fast på betongbenen med hjälp av de två spikreglarna B. I dessa reglar finns frästa spår för plattjärnen, som är övre delen av våra beslag.

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: BYGG SJÄLV: Lyxbänk i trä och betong
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka