Bygg en klassisk trädgårdsbänk

Här får du beskrivningen till en elegant och tålig trädgårdsbänk med snygga snickardetaljer och dolda fogar. Bänken är byggd av virke som tål att stå utomhus året runt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
30 timmar
Pris
4 000 kronor
Klassisk trädgårdsbänk: Så här bygger du den

Bänken är mycket stark och tål att användas.

Intro

Den är solid, robust och i massiv mahogny. Bänken har en lång livslängd och den tål att stå utomhus året runt. För att hålla ned priset kan du med fördel såga till listerna själv.

I gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du:

 • såga till listerna till trädgårdsbänken
 • gör mallar till trädgårdsbänkens olika delar som ex. ben och armstöd
 • rundar av kanterna med en handöverfräs
 • sätter ihop delarna till trädgårdsbänken
 • skyddar bänken med träskydd.

LÄS OCKSÅ: Så här bygger du en dynbox vattentätt och billigt

Instruktion

01
Såga, slipa, borra 9 Steg

Innan du startar bandsågen ska du göra mallar. Det är viktigt att vara grundlig och noggrann, för om det går snett från början är det svårt att rätta till senare.

Först gör du mallarna till benen, reglarna och armstöden enligt vår ritning. Därefter ritas änden på bänken upp i storleksförhållandet 1:1 för att säkerställa att allt passar ihop. Det är här eventuella skevheter ska upptäckas.

När alla bitarna har skurits ut och det har förborrats hål för träpluggar, rundas hörnen till med en överfräs. Kanterna på ben och armstöd ska dock rundas till först när ändarna har satts ihop. Annars blir skarvarna inte snygga och skarpa.

1

Tillverka de mallar i kryssfanér eller papp som benen (F1 och F2), armstöden och två av reglarna (F3) ska sågas ut efter. Använd ritningarna på föregående uppslag. Varje fält på ritningen motsvarar 5 x 5 cm.

2

Rita av änden på bänken i storleksförhållandet 1:1 med hjälp av dina mallar. Rita också sittytan och ryggstödet. På så sätt säkerställer du att allt passar ihop.

3

Rita ben (F1 och F2), sidoreglar (F3) och armstöd (F4) på ditt trästycke (F) med hjälp av mallarna som du nu helt säkert vet passar ihop.

4

Såga ut alla delarna med bandsågen. Nu sågar du även ut listerna.

5

Slipa alla skurna ytor. Börja med kornstorlek 60 om ytan är mycket grov och avsluta med kornstorlek 120 eller högre.

6

Märk ut för träpluggar i skarvarna. Detta görs enklast med ett ritsmått. En vinkelhake kan också användas. Var noggrann annars blir bänken omöjlig att sätta ihop senare. Använd tre träpluggar där benen (F1 och F2) skarvas med reglarna (E). På alla andra ställen används två. Observera att sittytan (A och B) ska skruvas på.

7

Borra ut för 6 mm träpluggar där ryggstödets lister (G) ska skarvas med reglarna (E). Hålen ska vara vinkelräta. Detta görs enklast med ett borrstativ.

8

Borra ut för 10 mm träpluggar i alla andra skarvar. Återigen ska de vara vinkelräta.

9

Runda till kanterna med en överfräs. Vänta med att runda till kanterna på ben och armstöd tills ändarna har skarvats. Ingen av delarna ska rundas till i ändarna.

02
Sätt ihop delarna 5 Steg

När det hela har skurits ut, kanterna har rundats till, sidorna har slipats och det har förborrats, ska allt sättas ihop. Träpluggarna limmas i och allt hålls samman med tvingar tills limmet är torrt.

1

Ryggstödet limmas ihop av reglar (E) och lister (G). Eftersom bänken ska kunna stå utomhus året runt, är det viktigt att limmet tål både hög värme och frost.

2

Ryggstödet hålls samman av tvingar medan limmet torkar. Se till att tvingarna inte klämmer direkt på träet, eftersom de då kan lämna märken efter sig.

3

Ändarna limmas ihop. När limmet har torkat är det dags att runda till alla kanterna med en överfräs.

4

Hela konstruktionen limmas ihop. Här är långa tvingar en fördel.

5

Sittytan (A och B) skruvas fast med rostfria skruvar. Galvaniserade skruvar kommer med tiden att oxidera och ge svarta ränder från skruvhuvudena. Kom ihåg att förborra och se till att försänka huvudena.

Material

Lister, 60 x 32 mm:

 • 4 lister (A) à 167 cm
 • 1 list (B) à 149,8 cm
 • 2 lister (C) à 34 cm
 • 1 list (D) à 34 cm

Hyvlade brädor, 125 x 32 mm:

 • 3 reglar (E) à 150 cm

Trästycken, 80 x 260 mm:

 • 2 st. trästycken (F) à 120 cm (F1-F4 skärs ut - se planen för utskärning)

Lister, 60 x 20 mm:

 • 13 lister (G) à 31 cm

Dessutom:

 • Träpluggar, 6 och 10 mm
 • Rostfria skruvar, 4,0 x 50 mm
 • PU-lim
 • Olja eller lack

Specialverktyg

 • Bandsåg
 • Eventuellt ritsmått och borrstativ

Tidsförbrukning

Omkring 30 timmar om du själv sågar till dina lister.

Pris

I sipo-mahogny kan bänken tillverkas för omkring 4 000 kr. Med furu kommer den att kosta under 1 500 kr.

Svårighetsgrad

Ett projekt för den erfarne som gillar finess och precision.

Ritning

Såga själv till listerna

Eftersom du ska ha tag i en bandsåg för att såga ut ben, armstöd och två av reglarna, är det värt att överväga om du även ska såga ut listerna själv. Det ger ett större urval av träslag och håller ned priset. Vi har därför valt att göra detta här. Måtten i materiallistan motsvarar dock de lister som du kan köpa färdiga.

Vi bygger bänken i sipo-mahogny, men andra träslag som ek, azobé, robinia och lärk är också ytterst lämpliga för utomhusmöbler som ska ha lång hållbarhet.

Såga själv till listerna

3D-modell

3D-modell

Engelsk parkbänk

Bänken är superstadig och har sågats ut ur en bit trä.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Montera delarna

Bänken har monterats med plugg och trälim.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

TIPS: Tydlig markering på mörkt trä

TIPS: Tryck i plugg med en tving

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg en amerikansk adirondack-stol

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädgårdsbänk