Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Den runda trädgårdsbänken är en både kul och praktisk lösning

Den runda trädgårdsbänken är en både kul och praktisk lösning

Sexkantig bänk runt ett träd

Det är skönt med en skuggig plats i trädgården när solen värmer som mest. Det kan en bänk runt ett träd ge dig. Trädkronan fungerar som parasoll, och en sexkantig bänk gör det möjligt att hitta skugga under alla dagens soliga timmar.

Om du följer vår steg för steg-vägledning är det inte svårt att själv bygga en sexkantig bänk ett träd. Det tar ett par dagar på grund av torktiden, och bänken kostar 5-600 kronor beroende på vilket träslag du väljer.

Gör mallen med en mall

Der er en del mätning. När du som i detta projekt ska serietillverka ett antal element, och det ska borras hål i alla, är en mall till stor hjälp. Då slipper du mäta ett otal gånger.

Så får du fina snitt

Bänken runt trädet består av sex likadana sektioner. Det innebär att du ska tillverka många likadana delar. Ett sågbord och en bra kap-/geringssåg kommer att bespara dig mycket besvär när du sågar ut alla delarna.

När alla delarna till bänken är utsågade ska delarna sättas ihop. Om dina mått stämmer passar bänken runt det träd du har valt.

Bänken hålls ihop runt trädet med fyra skruvar. Då kan du enkelt demontera den när den ska oljas in, eller eventuellt tas in under vintern.

Så gör du

Ladda ned artikeln i PDF-format, och få den kompletta byggvägledningen för att bygga en härlig bänk runt ett träd. Vi visar bland annat hur du skissar en sektion på en skiva, så att du alltid kan kontrollera måtten efter hand.