8-kantig bänk med vinklat ryggstöd

En kap-/gersåg är en stor fördel om du ska bygga den här bänken. Den gör det superenkelt att såga de sneda snitten i både bänkens sits och rygg. Se här hur du bygger bänken.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
1.200 kronor

Intro

När det är varmt ute och solen står som högst, känns det svalt och skönt att komma in i skuggan under ett stort träd. Och skulle det komma en liten skur, så skyddar trädkronan dig mot att bli våt.

Det är två utomordentligt bra anledningar till att skapa en sittplats under trädet. I stället för stolar och en flyttbar bänk väljer vi att snickra en bänk runt trädet. Vi gör den åttkantig med lutande rygg och en sitthöjd på cirka 45 cm. Det ser mest harmoniskt ut och ger bäst sittkomfort.

Arbetet är rätt lätt, men ryggstödet kan orsaka en del besvär, så du kan hoppa över det om du vill. Men följer du våra anvisningar klarar du även ryggstödet. Du klarar dig med smygvinkel och handsåg, men det är lättare med en kap- och geringssåg.

Det gäller att tänka framåt när du snickrar runt ett träd, för det kan ju växa. Håll därför 10 cm avstånd mellan bänk och träd. Följer du måtten på ritningen blir det cirka 80 cm mellan ryggstöden och det ger plats för en stam på 60 cm i diameter.

Bänken ska förstås stå plant för att vara stadig, och det innebär att du antagligen måste ta bort lite grästorv och ersätta den med grus eller singel.

Instruktion

01
Benparens delar 2 Steg

Antalet benpar är lika med antalet hörn på bänken. Eftersom vi har en åttkantig bänk, ska vi såga till åtta benpar som ska bära sits och ryggstöd.

Börja med att såga ut alla delar. Mått-ten hittar du i materiallistan på föregående sida.

Lägg märke till att ovankanten på alla fötter C har rundats av i bägge ändar, och att underkanten på sitsstöden D har rundats av framtill. Den bakre kanten på dessa brädor sågas av så att brädorna hamnar plant med stödbrädorna A.

1

Såga ut alla delar till de åtta benparen. På stödbrädorna A dras ett streck snett från undersidan av sitsen till brädans övre kortände. Såga ut med sticksåg. Kapa brädorna nertill med kap-och geringssåg.

2

Runda av den övre kortänden med sticksåg. Fasa sedan av alla kanter med rasp och lite slippapper.

02
Sätt ihop benen 5 Steg

För att samtliga benpar ska sättas ihop på exakt samma sätt har du stor nytta ev en mall. En sådan kan du lätt snickra av restbitar - lister och skivor. Du behöver en skiva på 50 x 70 cm och längs ena sidan fästs en list som anslag. Därutöver behöver du fem lister på 21 x 21 mm.

På skivan ska du sedan rita de olika delarna till benparen: fötter C, ben B, sitsstöd D och stödbrädor A. Stifta sedan fast listerna på skivan så att de ligger kant i kant med strecken.

1

Gör en mall av en bit spånskiva eller liknande och ett par lister. Markera först placeringen av de olika delarna och stifta fast listerna så att de sitter kvar.

2

Stödbrädan A och benet B pressas ner i mallen. Se till att kortändarna verkligen ligger an mot den smala listen.

3

Foten C läggs mot den kraftiga bottenlisten på mallen, justeras in och limmas och skruvas fast. Använd ett utelim och två 4,5 x 50 mm skruvar i varje fog. Skruvarna ska förskjutas.

4

Sitsstödet D läggs på plats så att det ligger kant i kant med ovansidan av benet B. Det ska ligga så att det följer ritningen och sticka ut 2 cm framtill från foten C. Limma och skruva fast sitsstödet.

5

Lyft upp de ihopsatta delarna och montera resten. Det klarar du utan hjälp av mallen, om du bara ser till att placera delarna precis ovanpå de andra. Kolla med t.ex. en vinkel att sitsstöd D och fot C hamnar exakt ovanpå varandra.

03
Sitsens delar 3 Steg

När man snickrar en bänk som ska vara åttkantig, så ska samtliga kortändar på varje sektion ha 22,5 graders vinkel (delarna E, F och G). Såga ut dem med kapsåg för det ger störst precision.

Sitsbrädorna ska skruvas fast så att skruvarna hamnar exakt mitt på sitsstö-dens mittlinje, och sitsstöden (D) är endast 28 mm tjocka. Använd 4,2 x 55 mm trallskruv, så spricker inte träet så lätt. För säkerhets skull bör du ändå förborra med 4 mm borr.

Innan delarna sedan sätts ihop är det klokt att stryka dem med grundningsolja och gärna färdigmålas.

1

**Alla sitsbrädorna E, F och G kapas i ändarna i 22,5°.

TIPS:** Innan du sågar kan du kolla hur exakt sågen har ställs in. Såga åtta provbitar med 22,5° vinkel och sätt ihop dem ändträ mot ändträ. De ska då bilda en åttkantig figur.

2

Sitsbrädorna ska skruvas fast mitt på sitsstöden D. Det innebär att avståndet från ändträet till skruven ska vara 3,5 cm. Gör en mall som du kan använda till markeringen.

3

När du har markerat är det dags att förborra. Det bör du göra även om du använder trallskruv. Borra lodrätt med 4 mm träborr genom sitsbrädorna. När monteringen är klar är det dags att grundolja delarna och stryka med utelasyr.

04
Sätt ihop sitsarna 2 Steg

Om du har varit noggrann och kapat kortändarna i exakt 22,5° kan du nu sätta ihop bänken sektionsvis. När du sätter den sista sektionen på plats har du fått en åttkantig bänk med täta skarvar mellan kortändarna.

Börja med de sitsbrädor E som sitter närmast stödbrädorna A.

Ett gott råd är att sätta ihop alla delarna i garaget eller på verkstan - men limma inte! Då kan du vara säker på att delarna passar ihop innan du transporterar bänken till trädet.

För att kunna hantera bänken under transport bör den delas i minst två, men helst tre sektioner.

1

Sitsbrädorna skjuts ihop precis ovanför benparen. Använd en list som stöd när du förborrar och skruvar. Då kan du vara säker på att kortändarna ligger på rak linje. Försänk skruvarna så att du inte senare river dig på dem.

2

Resten av sektionerna till bänken sätts ihop en och en. Till det behöver du svängrum. Tänk på att bänken måste delas för att kunna transporteras till trädet och sättas runt det. Du får därför inte limma under provmonteringen.

05
Ryggstödet 4 Steg

Vår bänk har försetts med ryggstöd, för det gör den bekvämare. Visserligen är det lite besvärligare, men om du följer våra anvisningar så lyckas du också med det. Men du kan naturligtvis hoppa över ryggstödet och använda trädstammen som ett ryggstöd. I så fall ska du snickra extra benpar.

Ryggstödsbrädorna H och J ska geringssågas två gånger i kortändarna. Först en gång när de kapas och sedan en gång till för att de ska kunna sättas ihop i rätt vinkel. Till detta behöver du en myg-vinkel och en spetsig penna. Var noggrann så lyckas du.

1

Kortändarna på ryggstödsbrädorna H och J kapas och vinkeln ska vara rätt liten för att brädorna ska kunna mötas lodrätt. Lägg brädorna på plats och markera med hjälp av vinkeln.

2

Kortändarna ska också geringssågas i 22,5 grader. Börja med den övre ryggstödsbrädan H och markera därefter för den undre J. Såga till dekarna, stryk dem med grundningsolja och slutligen med utelasyr.

3

Den övre ryggstödsbrädan H sticker upp 1 cm högre än stödbrädan A. Använd en lång rak bräda och vattenpass för att kolla att ryggstödslisterna hamnar på samma nivå. Fäst brädorna i stödbrädorna med skruvar snett in från sidan.

4

De undre ryggstödsbrädorna J sätts fast på samma sätt. För att hålla avståndet mellan två ryggstödsbrädorna kan du använda 10 mm stumpar av lister eller brädor.

Material

45 x 120 mm reglar:
• 8 stödbrädor (A) à 85 cm
• 8 ben (B) à 40,5 cm

28 x 120 mm terrassbrädor (lärk):
• 16 fötter (C) à 50 cm
• 16 sitsstöd (D) à 52 cm
• 8 sitsbrädor (E) à 56 cm
• 8 sitsbrädor (F) à 67 cm
• 8 sitsbrädor (G) à 75,5 cm
• 8 ryggstödsbrädor (H) à 36,5 cm
• 8 ryggstödsbrädor (J) à 43 cm

Dessutom:
• Div. lister och skivor för en mall
• 4,5 x 50 mm rostfria skruvar, cirka 160 st.
• Utelim, vattenfast trälim
• Grundningsolja och utelasyr

Specialverktyg

• Smygvinkel och kap- och geringssåg

Tidsförbrukning

Det tar en långhelg att snickra bänken. Räkna också med torktider.

Pris

Materialkostnad c:a 1200 kr.

Svårighetsgrad

Du tvingas arbeta en hel del med skeva vinklar, men det klarar du med smygvinkel och en kap- och geringssåg. Hoppar du över ryggstödet blir jobbet rätt lätt, men det är värt lite besvär.

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk