Enkel och stabil bänk

Det kan knappast bli lättare eller billigare: Med endast två virkesdimensioner och en skruvstorlek snickrar du denna eleganta och starka bänk. Se här hur enkelt det är.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

Många gör det själv-projekt kännetecknas av en inköpslista, som är så lång att man kan tapetsera med den. Denna läckra bänk är ett undantag! Den snickrar du av två virkesdimensioner och en skruvstorlek. Nästan alla delar ska sågas i 90 grader, så det kan knappast bli lättare. Men bara för att det är busenkelt behöver man ju inte släppa kraven på elegans och stabilitet. Bänkens alla lister och skruvar gör den mycket stark, rejäl och hållbar. Den luftiga konstruktionen gör bänken lätt och elegant.

Toppkvalitet för pengarna

Bortsett från de två bakre benen snickrar du hela bänken av 45 x 45 mm reglar. Eftersom du kan köpa dessa reglar för cirka 6 kr per löpmeter, så blir det dessutom billigt att snickra bänken. För 45 x 95 mm regel ger du under 20 kr/m och ett paket med 150 rostfria trallskruvar, 4,8 x 75 mm, kostar 120 kr. Alltså 380 kr för virke och skruvar. Har du färgen kostar bänken alltså inte mer än 380 kr (och ett par timmars trevligt arbete). Så billigt kan du inte köpa någon kvalitetsbänk.

Massor av dolda skruvar

Bänkens konstruktion är synnerligen enkel. De olika listerna ska bara sättas ihop med skruvar, och trots att det går åt en hel del skruvar, så ser du ingen av dem från bänkens framsida. Det beror på att ihopsättningen börjar vid framsidan och sedan arbetar du dig bakåt, och då täcks skruvarna av nästa list osv.

De svarta sitslisterna i ryggstöd och sits kan målas i vilken färg du vill, men de kan inte hoppas över eftersom de har stor betydelse för bänkens styrka. Utan listerna tvingas du montera ett extra benpar under bänkens mitt.

Instruktion

01
Delarna sågas till 4 Steg

Det är tämligen enkelt att såga till delarna, eftersom nästan alla bara ska kapas. Det klarar du snabbt och lätt med en kap- och geringssåg, men det går bra även med sticksåg - ja, även fogsvans.

Det är endast de bakre benen som ska sågas till en viss form (för att ryggstödet ska få behaglig lutning). Om du överför måtten från ritningen nedan och är noggrann när du mäter - och använder första regeln som mall för den andra - så går det lätt.

Det sista - och det är viktigt - är att borra alla skruvhål så att de hamnar förskjutna från varandra. Du kan borra alla på en gång eller borra dem fortlöpande. Det bestämmer du själv.

1

Börja med att kapa alla 45 x 45 mm reglar till rätt längd, se materiallistan. Räkna därefter ut var de ska skruvas ihop och förborra för skruvarna med 4,5 mm borr. Här har du nytta av borrstativ, men det går att borra på fri hand.

2

Hålen i klossarna (D) borras så att de hamnar förskjutna i förhållande till hålen i benen (B). Då krockar inte skruvarna i träet när delarna skruvas ihop.

3

De bakre benen (F) sågas till med sticksåg, när du har markerat formen på en av de kraftigare reglarna. Se mått och tips i texten till vänster.

4

Använd det första benet (F) som mall för den andra. När du har sågat färdigt slipar du delarna släta och fina. Arbetet går snabbt med bandslip men det går utmärkt även med en annan slipmaskin, t.ex. planslip.

02
Bänken sätts ihop 6 Steg

Om du har varit noggrann när du förborrade för skruvarna, och placerade dem förskjutna i förhållande till varandra, så går det snabbt att sätta ihop delarna.

Med två hjälplister på 25 resp. 50 cm kan du snabbt markera placeringen av benen (B) och sitlister och rygglister (C).

För att slippa synliga skruvhål börjar du ihopsättningen framifrån, alltså med den främre sitlisten. Nästa list fästs bakom den första och skruvarna dras i bakifrån. Då täcks varje skruvrad av den senast monterade sitt- eller rygglisten. Du kan se några av hålen från baksidan, men där spacklas de igen och målas över så att de inte syns.

Elegant, stadig och superenkel att snickra av endast två virkesdimensioner.

1

Skruva fast de första mellanbitarna (C) på den främre sitslisten (A) 50 cm från kortändarna på (A). För att underlätta arbetet använder vi en 50 cm lång regelstump.

2

Benen (B) fästs 25 in från kortändarna på sitslisterna (A). Även här underlättar en hjälplist, men den ska förstås bara vara 25 cm lång. Till varje ben och andra fogar används två 4,8 x 75 mm trallskruvar i de diagonalt placerade hålen.

Klossarna (D) fästs i nivå med undersidan av benen (B).
25 cm hjälplist

3

Fortsätt med nästa sitslist (A). Fixera den med snabbtvingar och skruva fast den i båda benen (B) och de två mellanbitarna (C). De förborrade hålen, som vänder diagonalt motsatt, ser till att skruvarna inte krockar i träet.

När du ska fästa nästa ben (B) sitter skruvhålen diagonalt mittemot dem i listen (A).

4

Fortsätt med listerna (A), benen (B), mellanbitar (C) och klossar (D). När du har kommit halvvägs, ska du montera ett tvärstag (E). Det skruvas fast i benen med två skruvar i varje. Fortsätt sedan med resten av listerna och benen.

5

De bakre benen (F) skruvas fast på klossarna (D) nertill och sitslisterna (A) upptill. Därefter kan du fortsätta med alla ryggstödslister (A) och mellanbitar (C). Det gör du på samma sätt som när du skruvade ihop sitslisterna (A).

A Börja med de två översta bitarna (C), så kommer alla skruvhuvuden i ryggstödet neråt.

6

När ryggstödet har lyfts på plats, fästs det på de bakre benen (F). Skruva bakifrån genom benen och in i de fyra ryggstödslisterna (A). En skruv i varje fog. Vänd bänken och skruva till sist fast ryggstödet genom den bakre sitslisten (A).

Det räcker med två skruvar i mellanbitarna (C) när ryggstödet fästs på sitsdelen.

Material

45 x 45 mm reglar:
• 10 sits- och rygglister (A) à 210 cm
• 10 ben (B) à 42 cm
• 20 mellanbitar (C) à 45 cm
• 10 klossar (D) à 10 cm
• 1 tvärstag (E), 175 cm

45 x 95 mm reglar:
• 2 bakre ben (F) à 78 cm

Dessutom:
• 4,8 x 75 mm trallskruv, rostfria
• Grundningsolja
• Heltäckande utelasyr eller färg

Specialverktyg
• Borrstativ
• Ev. bandslip

Tidsförbrukning

Räkna med en arbetsdag. Tänk på att färgen ska torka innan delarna skruvas ihop.

Pris

Om du har färg hemma kostar bänken 380 kr för skruvar och virke. Annars tillkommer utgift för träolja och färg.

Svårighetsgrad

Med endast två trädimensioner och en storlek på skruvarna är denna bänk lagom för en nybörjare.

Ritning

Multimedia

De bakre benen ska figursågas

De två bakre benen (F), som bär ryggstödet, är de enda delarna i bänken som inte görs av 45 x 45 mm reglar. De sågas i stället av 45 x 95 mm reglar så att de lutar svagt bakåt, för att bänken ska bli behaglig att sitta på. På ritningen till höger ser du vilka mått du bör använda när du överför formen till en av de grova reglarna. De två mörkgrå delarna på ritningen visar placering av sittlister (A) resp. klossar (D).

De bakre benen ska figursågas

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk