Bygg en rustik trädgårdsbänk

Här får du beskrivningen för att bygga en enkel och snygg trädgårdsbänk med mycket personlighet. Vi ger dig måtten och visar hur du patinerar träet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
900 kronor

Intro

Som du kan se handlar det om ett väldigt överskådligt projekt. Den rustika trädgårdsbänken består i all sin enkelhet bara av plankor i fyra olika storlekar, och när du väl har sågat till dem ska de bara skruvas ihop.

Åldras snabbt

Du kan välja att köpa nytt virke för ändamålet, men du kan så klart också bygga av eventuella spillbitar som du ändå har liggande ute i snickarboden.

Det roliga med det här projektet är patineringen av plankorna. Även om bänken ser ut som att den består av 10 år gammal drivved handlar det faktiskt om helt nytt virke. Men med hjälp av hårdvaxolja, bets och en slipmaskin kan du skynda på träets åldrande rejält. Vi visar hur du ska göra.

Instruktion

01
Patinera träet 5 Steg

Börja med att stryka plankorna med en omgång träskydd. Sedan betsar, slipar, betsar och slipar du, och till sist behandlar du det med hårdvaxolja. OBS! Låt träet torka mellan behandlingarna.

1

Pensla med mörk träbets när träskyddet har torkat.

2

Slipa med en stålborste, eventuellt monterad på en skruvdragare.

3

Måla med grå bets med en ren pensel.

4

Slipa plankorna med en excenterslip (korn 180).

5

Försegla ytorna med hårdvaxolja, som påförs med pensel eller trasa.

02
Så här bygger du trädgårdsbänken 4 Steg

1

Börja med att skruva fast tvärslån (D) på benen (B). Det är viktigt att tvärslåns ovankant fluktar med ovankanten på benen.

2

Lägg plankorna (C) till sitsen ovanpå benen (B) och förborra två hål i varje planka i varsin ände. Skruva nu fast sittplankorna i benen med 6 x 80 mm skruv.

3

Montera ryggstödet (A). Förborra innan du skruvar ihop delarna med 6 x 60 mm skruv. Bygger du med andra dimensioner ska du komma ihåg att anpassa skruvstorleken, så att de inte går igenom träet.

4

Till sist fästs plankorna (C) till ryggstödet (A). Även här ska du förborra innan du skruvar ihop alla delarna med 6 x 80 mm-skruv.

Material

  • 37 mm plankor
  • 6 x 60 mm skruvar
  • 6 x 80 mm skruvar
  • Träskydd, bets och hårdvaxolja
  • Eventuellt lamellkex (platta plugg) + PU-lim

Specialverktyg

  • Eventuellt lamellfräs

Tidsåtgång

4 timmar + torktider.

Pris

Ca 900 kronor

Svårighetsgrad

Ett enkelt, trevligt och överskådligt projekt.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk