Härlig bänk av bara en planka

Denna enkla men härliga bänk tillverkas av en enda bred och tjock planka. Den sätts ihop på klassiskt sätt så det går åt endast 6 skruvar till monteringen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Historien om och bakgrunden till denna bänk tröttnar du aldrig på att berätta för dina gäster, och de kommer säkert att lyssna för bänken är lite speciell. Du skaffar en bred och tjock planka, sågar upp den i sex bitar, trollar lite med klassiska träfogar och spänner ihop delarna med sex skruvar. Resultatet blir denna rustika och mycket läckra bänk.

Få tillgång till alla projekt

Instruktion

01
Plankan sågas 5 Steg

Det första du ska göra är att hitta en tjock planka, gärna hyvlad, och det gör inget om den har bark på långsidorna. Vi hade tur och fann en 50 mm tjock och 40 cm bred planka på en brädgård. Finner du ingen på byggvaruhus eller brädgård så kan du kontakta ett lokalt sågverk.

Det går förstås att tillverka bänken av t.ex. 145 mm breda brädor, men om du finner en minst 35 cm bred planka, så kan du använda dig av kärnvirke.

Bänkens storlek anpassas efter bredden på plankan när du har sågat bort den mjuka veden närmast barken. Här görs brädorna 16 cm breda och sedan ritar vi ett benkryss, 42 cm högt och med en bredd nertill på 30 cm.

1

Vi ritar ett benkryss och en genomskärning av bänken på en masonitskiva. Sitsens bredd anpassas efter plankan och avståndet mellan benen ska vara lika stort upptill som nertill. När ritningen är klar låser vi smygvinkeln efter den.

2

Plankan delas på mitten i hela sin längd. Då får vi också en helt rak kant att arbeta från. Vi minskar också risken att sitsen slår sig. Lägg märke till att vi delar plankan mitt i kärnvirket, inte längs plankans egen mittlinje.

3

Benen A och B sågas ut från kortändarna på de halva bitarna. Till att börja med kapas de 54 cm långa och med räta vinklar. Resten ordnas senare.

TIPS: Plankan kan klyvas med cirkelsåg men vi använder sänksåg och sågskena.

4

Benen A och B sågas nu till 8 cm breda brädor. Eftersom vi nu sågar bort den mjuka veden så kommer benen att uteslutande bestå av kärnvirke och bevara formen bättre. Kärnvirke tål dessutom fukt bättre än vanligt trä.

5

Sittbrädorna C geringssågas på längden längs utsidan så att ovansidan blir 15,5 cm bred. Klingan vinklas med hjälp av den låsta smygvinkeln för då får kanten samma vinkel som benen. Nu består sittbrädorna också av kärnvirke.

02
Benen sätts ihop 7 Steg

De sågade benen ska nu sättas ihop till två kryss. Det gör vi på klassiskt snickarsätt genom att blada ihop varje benpar och sedan låsa dem med en skruv i varje. Vi använder en hopsättningsskruv, en elegant skruv med en mutter som ser ut som huvudet.

Benen läggs ihop till kryss och till att börja med hoppar vi över skruvarna. Därefter kapas benen nertill medan de upptill sågas så att det bildas en tapp på varje som sedan ska låsas i ett spår under sittbrädorna.

De två benparen är identiska. Ska bänken bli längre än 160-170 cm gör du ett benpar till och sätter under mitten.

1

Benens storlek markeras medan de ligger på ritningen. Markera topp och botten och punkterna där de två bendelarna korsar varandra. Du kan ju märka dem t.ex. A1 och B1 och sätta pilar så att du vet hur de ska vändas vid monteringen.

2

Nu ska vi såga urtag i benen så att de kan bladas ihop. Vi sågar många spår med kapsågen och stämmer sedan bort träet med vasst stämjärn. Vi tar god tid på oss för kanterna ska vara raka och plana.

3

De smala långsidorna putsas med slippapper. Vi gör det enkelt för oss och använder en bandslip som är fastspänd. Kanterna fasas sedan med hyvel eller slipmaskin - eller med handöverfräs.

4

Sittbrädorna C putsas släta och fina och fasas av. Bandslipen är perfekt till detta eftersom den snabbt tar bort spåren från sågen som precis tagit sig igenom den tjocka plankan. Även nu används hyvel till avfasningen och bandslip till finputsning.

5

Benen läggs ihop till ett kryss. Det brukar kräva lite finjustering med såg eller stämjärn för bladfogen ska vara så exakt att delarna låser varandra.

6

Kortändarna på benen kapas med sågen. Vi mäter och markerar medan benkrysset ligger på ritningen. Vi använder en stor vinkel för att överföra strecken. TIPS: När man sågar ska klingan placeras så att halva strecket blir kvar.

7

Upptill på benen sågas en del bort från två sidor eftersom vi vill skapa en tapp, som ska stickas in i spår under sittbrädorna. Med såg och stämjärn tar vi bort 7 mm trä på två sidor 2 cm ner från kortänden.

03
Bänken sätts ihop 8 Steg

På undersidan av sittbrädorna ska vi nu göra spår som tapparna på benen kan stickas in i. Om måtten på din bänk inte är desamma som på vår bänk, ska du se våra anvisningar som principiella.

Sittbrädorna läggs med undersidan uppåt och justeras efter benkryssen. Efterom tappen ska sitta längs kanten på sittbrädan (när det är klart), så kommer tappen att sticka ut lite innan spåren har gjorts. Det yttersta benen i krysset placerar vi cirka 12 cm från kortänden på sittbrädan och sedan markerar vi för benen.

1

På undersidan av sittbrädorna C markeras för fyra spår som benen A och B ska stickas in i. Första märket sätts när benkrysset placerats på rätt ställe och sedan finjusterar vi med hjälp av en vinkel.

2

Spåren sågas in från sidorna och träet mellan sågspåren tas bort med vasst stämjärn. Men det kan sågen klara endast om den har utdragsfunktion. Det innersta av spåren måste vi ta för hand med stämjärnet.

3

Benen A och B limmas och skruvas fast under sittbrädorna C med en 6 x 120 mm skruv i varje fog. Eftersom skruvarna har huvudet uppåt döljer vi huvudena med träpluggar. Vi borrar 10 mm djupt med 12 mm borr.

4

Benkryssen sätts ihop och fixeras med ett par skruvtvingar. Mellan tvingarna och träet lägger vi plywoodbitar för att slippa tryckmärken. Plywooden ser också till att träet inte trasas sönder när vi borrar för hopsättningsskruvarna.

5

Benen skruvas ihop. Hålen för hopsättningsskruvarna borras mitt i varje fog med 6 mm borr. Nu kan tvingar och plywoodbitar tas bort och hålet utvidgas på insidan till 9 mm. Är skruven för lång kapas den med bågfil.

6

Skruvarna döljs under träpluggar. Pluggarna borrar vi ut med pluggborr ur det trä som vi har sågat bort och de limmas fast med pu-lim. Ådringen ska följa ådringen på sittbrädorna. När limmet har härdat skärs pluggarna av och slipas.

7

Kortändarna på sittbrädorna C geringssågas när limmet har härdat. För att träet inte ska trasas sönder när vi kapar det med sänksågen, fäster vi kraftig maskeringstejp längs kanten. Därefter skjuter vi sågen sakta framåt.

8

Den färdiga bänken finputsas med fint slippapper på kloss och behandlas ett par gånger med vax tills ytan blir sidenmatt. Därefter är bänken klar och värd en historia.

Material

En planka av douglasgran, 4,5 cm tjock, 250 cm lång och minst 35 cm bred, som sågas till ben och sits:
• 4 ben (A + B ) à 8 x 54 cm
• 2 sittbrädor (C) à 143 cm - Plankan sågas itu på längden exakt på mitten.

Dessutom:
• 4 skruvar, 6 x 120 mm
• 2 hopsättningsskruvar med muttrar, 6 mm
• PU-lim av utetyp
• Bivax eller annat
ytbehandlingsmedel

Specialverktyg

• Kap- och geringssåg
• Pluggborrsats, 12 mm
• Sänksåg eller cirkelsåg
• Bandslip om du vill att det ska gå undan
• Hyvel, om du gilllar hyvlade ytor
• Smygvinkel

Tidsförbrukning

Ett par dagar.

Pris

Cirka 500 kr beroende på vad du får ge för plankan.

Svårighetsgrad

Det är rätt enkelt men ta god tid på dig. Var noga med alla detaljer och det fina virket.

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk