Snygg, enkel och billig lyxbänk

Den här hemmabyggda bänken är ett praktexempel på att det inte är svårt att bygga snyggt och rejält. Den består av bara ett slags virke, som har monterats med hjälp av trälim.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kronor
Träbänk av reglar

Bänken är sammanfogad med ett enkelt flätmönster, och det kan alla lyckas med.

Intro

Att bygga en vacker träbänk behöver inte vara en så stor utmaning att bara en snickare klarar av det. Om du planerar noggrant och är precis med ditt verktyg, kan det faktiskt vara ganska enkelt.

Vi har byggt en bänk utan vare sig skruvar eller beslag. Den är av trä i olika längder, och allt är utsågat av 45 x 95 mm reglar. Det innebär att bänken är billig att tillverka, och när du får koll på tekniken, är den även väldigt enkel att bygga.

Instruktion

01
Träet sågas till i 4 längder 4 Steg

Då reglarna har rundade kanter sågar vi av de yttersta millimetrarna för att ge bänken en skarp, fyrkantig look.

Vi rekommenderar att du använder en bordcirkelsåg till uppgiften. Sedan sågas reglarna till i rätt längder. Till bänken vi bygger här används fyra olika längder: ben på 31 och 40 cm och sits-reglar på 82 och 100 cm.

1

Reglarnas kanter är rundade. Vi har skalat av det yttersta lagret med bordcir-kelsågen, så att vi får helt skarpa linjer. Vi sågar av 5 mm på varje regel.

2

De korta (A) benen sågas med kapsågen. Vi sågar ut 8 reglar som är 31 cm långa. De utgör den ena halvan av bänkens ben. Såga till längden med en kapsåg.

3

De långa benen (B) sågas till. 10 reglar ska sågas i längden 40 cm. Det är den andra halvan av bänkens ben.

4

Sitsreglarna kortas av. Vi sågar till 5 sits-reglar i längden 82 cm (C) och 4 sitsreglar i 100 cm (D). Vi använder en liten kloss som längdstopp, så att vi enkelt får rätt längd på de olika reglarna.

02
Bänken limmas och pressas 5 Steg

Vi har sågat till delarna, och bänken ska byggas ihop. Vi har valt att limma ihop den, då vi på det viset undviker synliga skruvar och stora beslag, som skulle förstöra det eleganta utseende vi är ute efter.

Bänken ska limmas enligt ett särskilt system, där de långa och de korta reglarna sätts i ett flätmönster. Du behöver avsätta lite tid till att låta limmet torka.

1

Kort (B) och lång (C) passas ihop. Stryk lim på ytorna på en sitsregel (C) och ett långt ben (B). Sätt träet under press med skruvtvingar.

2

Använd rejält med vattenfast lim. Eftersom vi inte använder varken skruv eller spik är det viktigt att vi har tillräckligt med trälim på alla ytor.

3

Limma ihop med lång sitsregel (D). Stryk lim på en lång sitsregel (D), och placera den längs med ett långt ben (B) och en kort sitsregel (C). Sätt det hela under press.

4

Fortsätt på samma sätt. Fortsätt sammanfoga bänken enligt samma system. Ge limmet tid att torka, och håll delarna under hård press under tiden.

5

Sätt hela bänken i press. Använd stora skruvtvingar och ge bänken god tid att torka.

03
Ytan slipas 2 Steg

När limmet torkat ska bänken slipas helt slät och fin innan den kan målas.

Hur mycket du behöver slipa, och vilket verktyg du ska använda, beror på hur ojämn din bänk är. Vi rekommenderar att använda en bandslip, alternativt en excenterslip. Börja med ett grovt slippapper, och byt sedan till finare papper.

Slipa om möjligt utomhus, då det dammar en hel del.

1

Bänken kan slipas med en bandslip. Men pass på! Bandslipen kan gräva sig ned i träet. Öva på en bit restträ innan du går loss på bänken. Alternativt kan du använda excenterslip eller elhyvel.

2

Finputsa efteråt med en slipkloss. Slipa bänkens kanter med en slipkloss med kornstorlek 80. Slipa därefter med korn 120.

04
Bänken målas 2 Steg

Innan bänken är helt färdig ska den målas. Det är viktigt att måla den med träskydd om bänken ska stå där den är utsatt för väder och vind.

Använd ett transparent träskydd om du gärna vill bibehålla det ljusa träet. Stryk bänken med semitransparent eller heltäckande träskydd om du vill täcka träet helt och hållet.

Du kan även måla bänken med möbelolja, som vi gör här.

1

Vi målar bänken med en mörk, semitransparent olja. Applicera oljan eller träskyddet med pensel eller roller.

2

Torka av resterna..Överflödig olja torkas av med en trasa. Undvik att det blir små pölar av olja, då det ger fläckar.

05
Möbeltassar skyddar mot fukt 2 Steg

1

Vi har valt en variant som skruvas in i bänken. Alternativt kan du välja möbeltassar som bara ska spikas fast i träet. Då slipper du förborra.

2

Skruva i möbeltassen i gängningen. På det viset höjer vi upp bänken litegrann över marken, och skyddar träet mot vatten, som annars kan tränga upp underifrån och göra skada på bänken.

Material

Bänkens mått: 100 x 40 x 40,5 cm.

45 x 95 mm reglar (gran eller tryckimpregnerat furu)
• 8 korta ben (A) à 31 cm
• 10 långa ben (B) à 40 cm
• 5 korta sitsreglar (C) à 82 cm
• 4 långa sitsreglar (D) à 100 cm

Dessutom
• Vattenfast trälim
• Träskydd
• Ev. möbeltassar

SPECIALVERKTYG

• Bordcirkelsåg
• Elhyvel/band- eller excenterslip

Tidsförbrukning

En dags arbete plus torktid

Pris

Ca. 1.000 kr.

Ritning

Supersimpel sammanfogning

Vår bänk består av reglar i fyra olika längder. Reglarna limmas ihop i ett bestämt mönster, där de långa horisontella reglarna fogas samman med de korta vertikala, och de långa vertikala med de korta horisontella. Svårare än så är det inte. Det enkla principen för sammanfogning ger en stark konstruktion, och det innebär också, att skruvar och beslag är överflödiga. Du behöver dock några tvingar när bänken ska limmas.

Supersimpel sammanfogning

3D-modell

3D-modell

Bänk av ett material

Bänken har gjorts med enkla fogar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Träet kapas

Kanterna på brädorna sågas av och de kapas till 4 olika längder.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Enkel montering

De långa liggande brädorna sätts ihop med de korta stående, och de långa stående med de korta liggande.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Möbeltassar

Möbeltassar skyddar mot fukt.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

VERKTYG: Så här använder du bandslipen

I den här videon kan du se allt om hur du använder bandslipen – den grövsta och mest kraftfulla av alla slipmaskiner. Använder du bandslipen för den första slipningen av väldigt ojämna och stora ytor, kan du spara mycket tid och kraft.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsbänk