Nytt tak utan besvär

Den förklistrade takpappen rullas lätt ut på alla underlag.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.100 kronor

Intro

Det är hur lätt som helst att lägga om papptaket eller lägga ett helt nytt. Du ska helst använda underlagspapp, men på en liten bod duger det med enbart den tjocka specialpappen. Passa också på att byta ut vindskivorna och förstärka taket.

Se upp med temperaturen

Takpapp är en temperaturkänslig produkt som inte gillar hetta och kyla. Det ska du tänka på när du jobbar på taket.

För att den självklistrande pappen ska få ordentligt fäste måste temperaturen vara högre än 5 °C. Den idealiska temperaturen är 20 °C för då är takpappen så smidig att den lätt kan läggas. Om det blir mycket varmare blir takpappen för mjuk och dessutom kan man nästan bränna sig på den.

När du går på takpapp ska du använda mjuka skor med gummisula för att inte skada pappen. Se också upp så att skospetsarna inte pressas in i pappen medan du står på knä.

Om solen skiner från klarblå himmel kan pappen bli så varm att beläggningen blir flytande och då får du inte gå på den.

Instruktion

01
Börja med att jämna till taket 6 Steg

För att få ett snyggt och hållbart resultat med den nya takpappen ska underlaget vara helt och fast. Ta bort den gamla takpappen om den ligger ojämnt eller sitter lös här och där.

Passa ev. på att sätta upp nya vindskivor och förstärka takfoten. Byt ut skadade brädor och knacka ner spikar som sticker upp.

1

Här tar vi bort den gamla takfotsplåten. Den sitter inte som den ska och gör det omöjligt att förstärka takfoten. Vi tar också bort vindskivorna.

2

En 45 x 45 mm regel spänns fast under de utstickande brädorna och förstärker kanten. Den fästs med 4 x 40 mm skruvar.

3

Råsponten sågas av 25 mm från kortändarna. Det går snabbt med sticksåg men snabbare med cirkelsåg. Vi tar även av 65 mm av regeln.

4

Den nya takfotsplåten ska fästas längs takfoten när den har kortats av med plåtsax. Vid skarvning ska plåtdelarna överlappa med några centimeter.

5

De gamla vindskivorna ersätts med kraftigare brädor på 25 x 100 mm. Vi ser till att de sticker upp 7 cm ovanför råsponten. Vindskivorna fästs med 5 x 80 mm skruvar.

6

50 x 50 mm trekantslister monteras mellan råsponten och vindskivorna med 4 x 40 mm skruvar. De dras in i både tak och vindskivor.

02
Takpappen läggs på plats 9 Steg

Även om tillverkaren av Topsafe rekommenderar att takpappen ska läggas på underlagspapp, så kan du spara lite tid och pengar på att använda den utan underpapp. Men det förutsätter att det är en bod eller ett uthus.

Topsafe har självklistrande ytor på både ovansida och undersida. Ytorna skyddas av folie. När våderna lagts på plats dras folien av och nu har du ingen ångerrätt! På vissa ställen måste du klistra med takmassa eller takkitt.

1

Den första våden rullas ut längs takfoten så att den ligger kant i kant med utsidan på plåten. Våden får gärna gå upp på trekantslisterna på båda sidorna av taket.

2

Folien dras loss från halva våden och nu spikas våden fast med pappspikar på var 6 cm. De fästs sicksack, 2 resp. 4 cm från ovankanten. Därefter spikas den andra hälften av våden.

3

Nästa våd rullas ut så att den klisterbelagda remsan hamnar 5 mm längre ner än klisterremsan på den första våden. Då överlappar de varandra perfekt.

4

Nu dras skyddsfolien bort från de två våderna på en gång och därefter pressas våderna ihop. Det gör vi genom att gå på överlappningen med små steg.

5

Vid takfoten viks pappen upp och ett par tjocka strängar takmassa läggs på takfotsplåten. Därefter dras folien av och klisterremsan pressas ner i takmassan.

6

Det ska vara tätt vid vindskivan och till det används en smal remsa fullklistrad papp. Vi markerar var den ska ligga, drar av folien vid vindskivan och spikar fast pappen.

7

Tre strängar takmassa läggs där remsan ska ligga när vi har vikt upp remsan över vindskivan. Resten av folien dras av helt och remsan pressas ner i takmassan.

8

En täckprofil monteras ovanpå vindskivan i stället för en vattbräda. Den går ner över takpappen och gör det tätt. Profilen fästs med räfflade aluminiumspikar. Vanliga pappspikar skadar aluminium.

9

Så här ser det ut när nockremsan har lagts. Den har lagts i två remsor takmassa på varje takhalva när folien på baksidan har dragits loss. Vid båda gavlarna täcks den av aluminiumprofilerna.

Material

Takpapp och profiler från Icopal:
• Topsafe takpapp, 1 x 7 m
• Topsafe remsor, 0,3 x 7 m
• Takmassa
• Pappspikar
• Takfotsprofil, aluminium
• Täcklister, aluminium
• Aluminiumspikar

Dessutom:
• 25 x 150 mm tryckimpregnerat trä till vindskivor
• 45 x 45 mm hyvlat trä till stödreglar
• 50 x 50 mm trekantslister
• 4 x 40 mm och 5 x 80 mm skruvar
• Ev. underlagspapp

Tidsförbrukning

Räkna med två arbetsdagar för ett tak på 16 m2.

Pris

Förklistrade rullar kostar från 900 kr/st. Underlagspapp från 200 kr/rulle.

Svårighetsgrad

Den förklistrade takpappen rullas lätt ut på alla underlag. Men när klistret väl binder kan du inte rätta till placeringen av pappen.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Takpapp