Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Takshingel

Takshingel

Man tänker sällan på exklusivitet och finess när någon pratar om takpapp. Men takshingel är inte heller traditionell takpapp. Taket är nämligen gjort i “tungor”, så att det liknar ett skiffertak, men är lika lätt att arbeta med som takpapp. Takshingel är faktiskt ännu lättare, då det inte behöver värmas upp utan bara spikas på undertaket.

Takshingel kräver rätt förutsättningar

Nyckeln till framgång med takshingel är en grundlig förberedelse. Det är viktigt att undertaket är förberett för ett shingeltak, och du ska försäkra dig om att det är noggrant uppmätt. Dessutom spelar vädret också en roll, då du inte bör lägga takshingel om det är kallare än 10 grader. Det går heller inte om det är alldeles för varmt. Runt 16 – 20 grader är idealisk temperatur för att arbeta med takshingel.

Shingeltak utan spikpistol är en mardröm

Takshingel ska spikas fast i undertaket, och för den uppgiften bör du skaffa dig en spikpistol som är gjord för att skjuta spik i takpapp. En så rejäl spikpistol är en stor investering, och därför kan det ibland vara bättre att hyra den. Ett hus med ett 200 m2 shingleltak ska ha omkring 6000 spik. Alternativt får du banka i dem med hammare.

Takshingel i många färger

När du har bestämt dig för ett shingeltak ska du så klart välja färg på taket. Takshingel finns i många andra färger svart, och mönstrade takshingel är också en möjlighet.

Shingeltak har en stark kärna

Takshingel utgör ett starkt och hållbart tak då kärnan i takshingel består av en glasfiberfilt, som är impregnerad och belagt med modifierad bitumen. På ytan är takshingel belagt med asfalt och skiffer, som skyddar taket mot ultraviolett ljus.

Hämta instruktionen: Lägg ett exklusivt shingeltak

Utöver att vara billigt och slitstarkt utmärker sig takshingel också genom att vara lätt att lägga på egen hand. Hämta vår instruktion och se hur vår duktiga hantverkare lägger takshingel, steg för steg. Där kan du också se hur man klarar de besvärliga ytorna som takåsen och annat.