Lätt
Svår

Ett nytt tak med takpapp kan vara snyggt, trots att det är en av de billigaste takbeläggningarna du kan välja – och en av de lättaste för en hemmafixare. Men om det bara är lagt som en enda stor yta kan det ge ett lite grått och trist intryck. Det vill säga om du köper takpapp i rullar.

Köp det i bitar

Köper du däremot takpapp i bitar, så kallad takshingel, får du ett helt annat utseende med samma takmaterial. Takshingel är takpapp med en meters bredd, som har skurits till så att det får flikar i den form du tycker är snyggast (det finns flera valmöjligheter). Flikarna ger mycket mer liv än den traditionella takpappen i rullar. Skillnaden är faktiskt imponerande.

Lätt att lägga

Det är inte så mycket svårare att lägga takshingel än takpapp på rulle. Och arbetar du ensam slipper du en del av de nackdelar som kan vara förknippade med stora, tunga rullar takpapp.

Takshingelbitarna väger inte så mycket, så du behöver bara koncentrera sig på precisionen, så att takbeläggningen i stutändan ligger helt jämnt. Men om du följer vår beskrivning i den här guiden klarar du den delen också utan problem.

Lim och osynliga spik

Takshingel har en självhäftande baksida. För att vara säker på att de ligger kvar behöver du ett par pappspik, men spiken slår du i så att de döljs av den överlappande shingeln, så att de blir helt osynliga.

Du slipper alltså att använda en gasolbrännare för takpapp och du klarar dig galant med de verktyg alla hemmafixare redan har i verkstaden.

Tänk på avslutningar

Utöver takshingel måste du komma ihåg att köpa fotplåt och nockplattor i aluminium. De avslutar takets kanter, precis som när man lägger takpapp i rullar. På så sätt blir taket tätt, vattnet kan rinna av och ditt hus är skyddat – och ser lite snyggare ut än grannens vanliga, lite trista papptak.

Det här projektet klarar de flesta med lite gör-det-själv-erfarenhet. Följ guiden och imponera på grannen.

LÄS OCKSÅ: Så lägger du takshingel