Takpapp med exklusivt utseende

Om du behöver ett nytt tak som ska vara gör-det-själv-vänligt kan takpapp vara en bra och relativt billig lösning. Men det är kanske lite för grått och tråkigt? Är du av den åsikten ska du välja takshingel. Du använder samma material, men resultatet blir betydligt mer imponerande.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
2.000 kronor

Intro

Ett nytt tak med takpapp kan vara snyggt, trots att det är en av de billigaste takbeläggningarna du kan välja – och en av de lättaste för en hemmafixare. Men om det bara är lagt som en enda stor yta kan det ge ett lite grått och trist intryck. Det vill säga om du köper takpapp i rullar.

Köp det i bitar

Köper du däremot takpapp i bitar, så kallad takshingel, får du ett helt annat utseende med samma takmaterial. Takshingel är takpapp med en meters bredd, som har skurits till så att det får flikar i den form du tycker är snyggast (det finns flera valmöjligheter). Flikarna ger mycket mer liv än den traditionella takpappen i rullar. Skillnaden är faktiskt imponerande.

Lätt att lägga

Det är inte så mycket svårare att lägga takshingel än takpapp på rulle. Och arbetar du ensam slipper du en del av de nackdelar som kan vara förknippade med stora, tunga rullar takpapp.

Takshingelbitarna väger inte så mycket, så du behöver bara koncentrera sig på precisionen, så att takbeläggningen i stutändan ligger helt jämnt. Men om du följer vår beskrivning i den här guiden klarar du den delen också utan problem.

Lim och osynliga spik

Takshingel har en självhäftande baksida. För att vara säker på att de ligger kvar behöver du ett par pappspik, men spiken slår du i så att de döljs av den överlappande shingeln, så att de blir helt osynliga.

Du slipper alltså att använda en gasolbrännare för takpapp och du klarar dig galant med de verktyg alla hemmafixare redan har i verkstaden.

Tänk på avslutningar

Utöver takshingel måste du komma ihåg att köpa fotplåt och nockplattor i aluminium. De avslutar takets kanter, precis som när man lägger takpapp i rullar. På så sätt blir taket tätt, vattnet kan rinna av och ditt hus är skyddat – och ser lite snyggare ut än grannens vanliga, lite trista papptak.

Det här projektet klarar de flesta med lite gör-det-själv-erfarenhet. Följ guiden och imponera på grannen.

LÄS OCKSÅ: Så lägger du takshingel

Instruktion

01
Lägg shingel 7 Steg

Oavsett vilken slags shingel du väljer så har de ungefär samma konstruktion. De består av en stomme av impregnerad glasfiberväv som har täckts med asfalt. Ytskiktet på shingeln består ofta av krossad skiffer eller ett annat mineral.

Plattorna har tungor som kan vara runda eller spetsiga. Plattorna läggs med överlappning och även om de har självklistrande baksida ska de fästas med ett par pappspikar. När nästa platta läggs täcker den spikarna och därför finns det ingen risk att taket blir otätt.

1

Montera takfotsplåtar på taket om det inte redan finns sådana. De ser till att regn- och smältvatten inte kan rinna in under takpappen och skada taket.

2

Markera på taket var den första raden ska läggas. Det är viktigt att flikarna når ut över takfoten. Dra sedan parallella streck på var 100:e cm.

TIPS: Använd en vit tuschpenna så syns strecken tydligare.

3

Rita ett hjälpstreck mitt på taket, vinkelrätt mot takfoten. Både detta streck och de parallella strecken används när du justerar plattorna för att raderna ska bli raka och plattorna ligga perfekt.

4

Fäst plattorna i den första raden med två pappspikar på varje sida. Men innan du lägger plattorna ska du ta bort skyddsfolien på baksidan.

5

Limma och spika fast shingel på vindskivorna eller på trekantslister, som du fäster längs gavlarna. När shingeln bockas upp på liste reller skivor så kan vattnet inte rinna ut över kanten.

6

Lägg den andra raden ovanpå den första så att spetsarna på flikarna når fram och går ut över de inre delen av spetsarna på de undre plattorna. Dra av folien och spika på båda sidorna. Plattorna ska förskjutas en eller två flikar i sidled.

7

Skär rent längs takfoten så att flikarna, som hänger ut över kanten, skärs av. Skär också rent längs gavlarna där shingelplattorna går upp på vindskivorna eller trekantslister.

02
Shingel på nocken 5 Steg

Flera tillverkare tillhandahåller särskilda nockplattor, men här skär vi till egna plattor. En stor platta delas i tre delar med en flik på varje. På så sätt sparar vi några hundralappar. Dem kan vi ju alltid använda till annat.

Börja med att fästa en nockplatta vid den ena gaveln och arbeta dig sedan framåt längs taket tills du är framme vid den andra gaveln.

Arbetet avslutas med att fästa aluminiumprofiler på vindskivorna.

1

Skär till de översta plattorna så att de slutar precis längs nocken, men håll ett avstånd på en eller två centimeter så att plattorna på de två takhalvorna inte överlappar vid nocken.

2

Lägg den första plattan på plats när du har lagt ett par strängar takkitt längs nocken och vid vindskivan. Därefter spikas plattan fast i hörnen.

3

Bocka ner shingeln ordentligt mot taket. Om plattorna verkar styva och solen inte får dem mjukare så värmer du dem med varmluftspistol.

4

Spika fast hörnen vid varje flik. Pappspikarna döljs av nästa platta, som överlappar med ett par centimeter. Du ska endast spika där spikarna kommer att döljas helt av nästa platta.

Vindskivorna skyddas av alu-profiler och så snart hängrännorna är på plats är hela taket klart.

Material

Til 15 m2 tak:
• 15 m2 shingel (här från Icopal)
• 6 m takfotsplåt, aluminium
• 8 m alu-profiler till vindskivor

Dessutom:
• Takkitt, takmassa el. dyl.
• Pappspikar
• Alu-spikar till profilerna

Tidsförbrukning

Ett tak på cirka 15 m2 läggs på ett par dagar.

Pris

Cirka 2000 kr exklusive takfotsplåtar.

Svårighetsgrad

Det är hur enkelt som helst att lägga shingel om det redan finns underpapp på taket.

Tips & Tricks

Så här fixas hål och bubblor i pappen

Om det finns ett hål i takpappen så ska det tätas illa kvickt och innan regn- och smältvatten tränger ner i taket. Och det ska göras oavsett om du lägger ny papp ovanpå eller ej.

Ett papptak har begränsad livslängd och förr eller senare ska det bytas ut eller renoveras. Men innan dess kan det ha uppstått hål i eller skador på pappen.

Traditionen med att lägga stegen på taket över uthuset orsakar många skador och det värsta är att man sällan ser dem förrän det droppar från innertaket - och då kan delar av träkonstruktionen ha fuktskadats. Små hål kan också resultera i bubblor i takpappen.

Bubblorna ska punkteras och hålen lagas. Det klarar du med hobbykniv, pappspikar, takkitt och gärna en lagningslapp. Tänk på att träet under pappen ska torka innan du kittar och tätar.

Skär ett kryss över hålet eller bubblan, minst 5 cm åt varje håll från skadan.

Pressa ner flikarna och fäst dem med pappspikar.

Fördela kittet med en spackel och pressa ev. fast en lagningslapp av takpapp i kittet och kitta längs kanterna på lappen.

Lyft upp flikarna och pressa dem åt sidan medan du pressar in takkitt.

Fördela kittet med en spackel och pressa ev. fast en lagningslapp av takpapp i kittet och kitta längs kanterna på lappen.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.