Så här lägger du takpapp

Modern takpapp är lätt att fästa. Det gör det enkelt att få ett fint resultat. Den kan böjas och formas för att passa nästan alla tak. Och så håller det lika länge som de flesta andra taktyper.

Modern takpapp är mycket gör-det-själv-vänligt.

Lägg takpappen i ett eller två lager

Modern takpapp är elastisk, hållbar och tät. Med sin låga vikt kan den ersätta andra takbeläggningar utan att du behöver förstärka själva takkonstruktionen.

Den mest hållbara lösningen får du genom att lägga två lager papp, men på tak där det inte är lika noga som på din bostad, t.ex. på ett förråd, kan du nöja dig med ett lager. Båda alternativen finns i en självhäftande variant som är lätt att arbeta med.

Här visar vi dig hur du lägger takpapp i ett respektive två lager.

TAKPAPP I ETT LAGER

1. Börja med att spika fast takfotsbeslaget med takpappspik. Överlappa i alla skarvar. Små hack i beslaget visar hur stor överlappningen ska vara. Se till att ha plats kvar till takrännan när du monterar.

2. Skruva på trekantslister längs sidorna av taksprånget. Rulla ut den första remsan papp, så att den löper upp över åsen och ned på den andra sidan. Plastremsan undertill dras av senare.

3. Lägg två remsor asfaltslim på takfotsbeslaget, eller applicera det med en spackel. Glöm inte att applicera asfaltslim på trekantslisten. Lägg takpappen mot takfotsbeslaget, och tryck fast ordentligt.

4. Spika fast pappen med takpappspik där nästa remsa ska överlappa. Slå i spiken helt, men inte helt igenom, så att de sitter förskjutna (se X:en).

5. Lägg på nästa remsa med ungefär 10 cm överlapp. Om det inte är förlimmat som här, ska det appliceras asfaltslim i överlappningen. Tryck till pappen ordentligt, så att skarven blir tät.

TAKPAPP I TVÅ LAGER

1. Underpappen läggs på så att den ligger an mot takkanten. Skjut den hela vägen upp mot taksprången, och låt remsan gå upp över takåsen och ned på den andra sidan av taket.

2. Innan nästa remsa rullas ut, spikas pappen fast förskjuten (se X:en) där nästa remsa ska överlappa. Rulla på nästa remsa med 10 cm överlapp, och limma ihop de två remsorna.

3. Spika fast takfotsbeslag och trekantslister ovanpå det första lagret (underpappen), och fördela asfaltslim på hela takytan. Hela ytan ska vara limmad, då vatten annars kan samlas där.

4. Lägg på överpappen. Kanten ska följa takfotsbeslaget med 1 centimeters avstånd. I sidorna ska den linjera med överkanten av trekantslisten. Tryck till pappen och skär till med hobbykniv.

5. Spika överpappen i toppen med takpappspik med 10 centimeters mellanrum. Överpappen kan läggas både våg- och lodrätt och är en fråga om smak. Här lägger vi den vågrätt.

6. Lägg asfaltslim på kanten, cirka 10 cm ner, där nästa remsa ska överlappa. Och fortsätt därefter med att lägga på lim på hela den yta där du ska lägga nästa remsa.

TAKÅS OCH VINDSKIVEPLÅT

På takåsen läggs en remsa överpapp på längden. Den ska limmas helt och hållet och får inte spikas.

För att forma remsan längs taket och upp längs trekantslisterna ska du skära ett litet hack, som sedan täcks med en trekantig lapp som limmas på.

Slutligen spikas en vindskiveplåt på, så att den går ned över vindskivan och kanten av takpappen.

TIPS FÖR TAKPAPPSARBETE

  • Varmt väder är bra. Det gör pappen mjuk och därmed lättare att arbeta med, och limmet fäster bättre än i kallt väder. Är det inte soligt och varmt kan du värma fästytorna med en värmepistol.
  • Akta kläderna. Asfalt kan inte tvättas av, så är olyckan framme får du kassera kläder, handskar och skor. Asfaltslim på händerna kan avlägsnas med smör eller olivolja.
  • Lätt fördelning. Ska du applicera limmet på en stor yta, kan du använda en skurborste. Det går mycket snabbare än med spackeln.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp