Modern takpapp är mycket gör-det-själv-vänligt.

Modern takpapp är mycket gör-det-själv-vänligt.

Lägg takpappen i ett eller två lager

Modern takpapp är elastisk, hållbar och tät. Med sin låga vikt kan den ersätta andra takbeläggningar utan att du behöver förstärka själva takkonstruktionen.

Den mest hållbara lösningen får du genom att lägga två lager papp, men på tak där det inte är lika noga som på din bostad, t.ex. på ett förråd, kan du nöja dig med ett lager. Båda alternativen finns i en självhäftande variant som är lätt att arbeta med.

Här visar vi dig hur du lägger takpapp i ett respektive två lager.

TAKÅS OCH VINDSKIVEPLÅT

På takåsen läggs en remsa överpapp på längden. Den ska limmas helt och hållet och får inte spikas.

För att forma remsan längs taket och upp längs trekantslisterna ska du skära ett litet hack, som sedan täcks med en trekantig lapp som limmas på.

Slutligen spikas en vindskiveplåt på, så att den går ned över vindskivan och kanten av takpappen.

TIPS FÖR TAKPAPPSARBETE

  • Varmt väder är bra. Det gör pappen mjuk och därmed lättare att arbeta med, och limmet fäster bättre än i kallt väder. Är det inte soligt och varmt kan du värma fästytorna med en värmepistol.
  • Akta kläderna. Asfalt kan inte tvättas av, så är olyckan framme får du kassera kläder, handskar och skor. Asfaltslim på händerna kan avlägsnas med smör eller olivolja.
  • Lätt fördelning. Ska du applicera limmet på en stor yta, kan du använda en skurborste. Det går mycket snabbare än med spackeln.