Du har bara en chans med självhäftande takpapp

Självhäftande takpapp är VERKLIGEN självhäftande. Om du rullar ut det fel är slaget förlorat: Du får aldrig bort det igen! Se här hur du ser till att det smarta materialet hjälper och inte stjälper dig.

Det fanns en tid när takpapp skulle spikas och brännas fast. Och speciellt det sista - att gå med öppen eld på ett tak - var en utmaning och även en uppenbar risk för att sätta eld på hela huset eller carporten.

Nu kan du i många fall klistra på tak-pappet. Inte med hjälp av hinkar med lim utan bara med hjälp av den “tejp” som sitter på baksidan av takpappsrullen. Du kan alltså limma på takpappet, som om det var dubbelhäftande matt-tejp. Eller nästan så.

För det är varken mattejp eller gaffatejp du har att göra med här. Det är en helt enormt starkt klistrigt bitumen, som vidhäftar i samma sekund som den rör vid taket. Och därför måste du verkligen se till att våden har lagts helt perfekt innan du tar bort den folie som skyddar limytan. När du väl rullar ut våden och den börjar fästa, har du inte en chans att senare rätta till den!

Ett eller två lager takpapp?

Förråd och carport

Med många sorters takpapp kan du i vissa fall nöja dig med ett lager. Det gäller på mindre byggnader som inte används som bostad, t ex cykelförrådet, trädgårdsskjulet, carporten eller garaget. Ofta har också taklutningen betydelse för om du kan klara dig med ett lager.

Enklast är helt enkelt att gå in på tillverkarnas hemsidor och scrolla igenom deras utbud och se vilka varianter som passar just dina behov.

De billigaste sorternas takpapp är inte självhäftande. De måste oftast spikas och/ eller brännas fast.

Hus och sommarstuga

Till ditt hus eller sommarstuga, alltså byggnader där du bor och befinner dig under längre perioder, ska du välja två lager takpapp. Det säger sig självt att det ger ett dubbelt skydd och betydligt längre hållbarhet när du har två täta lager papp ovanpå varandra. Inte minst eftersom du förskjuter skarvarna mellan våderna i första och andra lagret och därmed tätas de annars mest sårbara punkterna.

Det är naturligtvis en dyrare lösning, men den längre livslängden kompenserar i varje fall till viss del den högre kostnaden.

I många fall ska första lagret spikas på medan andra lagret, beroende på tillverkare, antingen ska spikas och/eller brännas fast eller så är det självhäftande. Den självhäftande lösningen är enkel och effektiv, eftersom du bara behöver rulla ut våderna. Därefter klistrar de sig ofrånkomligt fast vid underlaget.

Få koll på ditt takpapp

Du måste styra den självhäftande pappen omsorgsfullt. När du väl tar bort den skyddande folien från limytan är loppet kört. Du kan INTE rätta till en redan fastlimmad våd efteråt.

1

Förvara takpappsrullen i rumstemperatur så att den blir mjuk och medgörlig. Då är du på rätt väg redan från början.

2

Rulla ut hela våden som du ska använda. Alltså från kant till Alltså från kant till kant på taket. Har du lagt under underlagspapp ska skarven mellan våderna i andra lagret förskjutas i förhål förhållande till första lagret.

3

Skär om det behövs till våden längs kanten. På så sätt kan du med första våden rätta till om taket eventuellt är snett och förskjuta våderna i förhållande till underlaget.

4

Börja med att rulla ut våden från ena änden. Dra av skyddsfolien efterhand.

5

Se till att du rullar ut våden sträckt så att det inte uppstår bulor. Tryck till takpappet överallt, t ex genom att gå med små steg på hela ytan.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp