TAKPAPP: Du kan köpa takpapp i rullar och som skivor. Båda typerna är lättlagda.

TAKPAPP: Du kan köpa takpapp i rullar och som skivor. Båda typerna är lättlagda.

VAD ANVÄNDS TAKPAPP TILL?
Takpapp - välj rätt takpapp till ditt tak VILLOR OCH SMÅHUS Takpapp är ett populärt material för takbeläggning. Det ger ett snyggt tak och är ett lätt material. Därför kan det läggas på alla tak, oavsett lutning.
Takpapp - välj rätt takpapp till ditt takCARPORTAR OCH GARAGE Det är givet att du också kan lägga takpapp på carportar och garage i ett eller två skikt. Många väljer takpapp även om taket är nästan platt.
Takpapp - välj rätt takpapp till ditt takSKJUL OCH LEKSTUGOR Skjul, uthus och lekstugor förses ofta med takpapp. Det är ju lättlagt och takkonstruktionen behöver inte vara så kraftig eftersom papp är ett lätt material.

VAR ANVÄNDS TAKPAPP?

Takpapp läggs nästan alltid i två skikt. Underlagspappen läggs parallellt med takfoten och ytpappen läggs från nocken och neråt.

På uthus och andra enkla byggnader kan det räcka med endast ett skikt takpapp. Längs takfoten fästs en takfotsplåt som ska leda ut regn- och smältvatten till hängrännan.

Takpapp – välj rätt takpapp till ditt tak

Lägger du två skikt ska underlagspappen läggas under takpfotsplåten, annars kan du lägga pappen över plåten. Innan du lägger nästa våd ska den första fästas med pappspik som sätts i sicksackmönster på var 10:e cm.

Takpapp – välj rätt takpapp till ditt tak

Nästa våd tas fram, skyddspappen dras av och pappen läggs så att den täcker spikraden och sedan fortsätter läggningen på samma sätt upp till nocken.

VIKTIGT OM TAKPAPP!

När du arbetar med takpapp går det inte att undvika att då kladda med flytande takmassa då att det kommer på kläderna. Fläckarna kan inte tvättas bort så använd alltid skyddskläder eller kläder som kan kasseras när de har använts.

SPECIELLT OM TAKPAPP

Läggning av takpapp bör alltid ske vid varmt väder (minst 10 grader). Värmen gör takpappen mjukare och fästmassan binder bättre. Blir det för varmt kan du trampa sönder takpappen. I så fall bör du vänta till kvällen med arbetet.

VARIANTER AV TAKPAPP
Varianter av takpapp ETT SKIKT SJÄLVHÄFTANDE Takpapp som är självhäftande används företrädesvis av gör-det-självare. Den kan läggas på tak med ner till 5 graders lutning. Finns i rulle med allt du behöver, även spikar och klister.
Varianter av takpappTVÅ SKIKT SJÄLVHÄFTANDE På de allra flesta hus lägger man två skikt. Först underlagspappen som spikas fast och sedan ytpappen som är självhäftande och läggs från nock till takfot.
Varianter av takpappTVÅ SKIKT FÖR SVETSNING Yrkesfolk, alltså takläggare, använder nästan alltid takpapp som ska svetsas ihop med hög värme. Takpapp finns i olika kvaliteter och de dyraste är de mest flexibla att arbeta med.
Varianter av takpappSHINGEL Singel är små skivor av takpapp och även de finns i olika utföranden, halvrunda, spetsiga och raka. Bör helst inte läggas utan underlagspapp man kan göra det på enkla uthus etc.
Varianter av takpappMILJÖVÄNLIG TAKPAPP Det finns också miljövänlig takpapp eftersom det suger åt sig och neutraliserar hälsovådliga NOx-partiklar från bilar och braskaminer. Finns både i rullar och som shingel.

DIMENSIONER PÅ TAKPAPP:

Rullar med takpapp har nästan alltid en bredd som gör att en meter papp täcker 0,9 kvadratmeter.

? Längd: Ofta 5–8 meter. ? Bredd: Ofta 1 meter.

Shingel finns i paket som räcker till 2–3 kvadratmeter.

TILLBEHÖR TILL TAKPAPP

När du lägger takpapp behöver du nästan alltid en hel del tillbehör, till exempel en takfotsplåt som ser till att regn- och smältvatten styrs ut i hängrännan. Du behöver kanske också en takhuv och särskilda ventiler för ventilation. Om du har satt upp vindskivor så kan du skydda dem med en vattbräda eller ersätta den med diverse beslag och profiler.

Tillbehör till takpapp

Du kan köpa tillbehör på samma ställen som du köper takpapp, men beställ i god tid för det är ju inte säkert att tillbehören är lagervara.