Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Limma takpappen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du vill slippa använda en gasolbrännare kan du i stället köpa en särskild takpapp där man bara behöver pressa ihop fogarna.

Metoden med ett enda lager takpapp kan användas som beläggning på nya tak, eller för att täcka in befintlig takpapp. Väljer du att lägga pappen i ett lager direkt på takbrädorna måste taklutningen vara minst 20 grader.

Lägger du den på ett befintligt papptak räcker det med 5 graders lutning. Takläggaren börjar med att rulla ut takpappen från taknocken och neråt. Pappen skärs av så att den sticker ut några centimeter för långt.

Pappen är försedd med en folietäckt självklistrande remsa längs ena sidan. Folien dras nu av och pappen fästs med spik längs remsan. Man ska alltid spika korsvis med ett avstånd på 6 cm mellan spikarna. Nu kan nästa våd takpapp rullas på.

Takläggaren ser till att pappen läggs så att den täcker limkanten på den första våden. Nu upprepas samma procedur – folien avlägsnas och hela remsan spikas fast. När den andra våden papp är fastspikad tar takläggaren bort den folie som sitter på dess undersida.

Då limmas de båda våderna ihop och fogen blir tät. Takläggaren trampar till ordentligt längs överlappet så att limmet verkligen biter ordentligt. För att lättare kunna skära till pappen värmer takläggaren sin mattkniv med en gasolbrännare.

Nu går det lätt att skära längs kanten och avlägsna överskjutande papp. Nu ska man göra fast takpappen längs takfoten. Här använder takläggaren ett särskilt klister för takpapp som förs på både på tak och takpapp.

Pappen trycks ner mot taket och på några få sekunder sitter pappen orubbligt fast. Ska du lägga ett tak av tjärpapp är förklistrade våder ett bra alternativ om du inte vill arbeta med en gasolbrännare.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka