Var rädd om papptaket

Det är lätt att lägga ett papptak, och det håller i åratal – om du bara är rädd om det! Här får du de bästa tipsen för perfekt och nödvändigt underhåll av taket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
50 kr/m2

Intro

När man inte ser taket, tänker man inte på det. Det fungerar fint i många år, men plötsligt regnar det in – för man har glömt underhållet. Även om papptak ofta håller i 40 år eller mera, så är det viktigt att man är rädd om det. För att underhålla taket rätt måste man veta om det är av tjärpapp eller asfaltpapp eftersom de kräver olika produkter.

Tjärpapp är numera rätt ovanlig (här är det asfaltpapp). Jobbet klarar du säkert på en helg, men glöm inte att planera jobbet så att du vet vilka redskap och medel du behöver för att klara av arbetet. Utgiften blir rätt liten och när du är klar kan du sova tryggt, även om regnet står som spön i backen.

En solig vårhelg är en utmärkt tidpunkt. Värmen gör papptaket lite mjukt och då spricker det inte så lätt när du går på det. Och är det varmt ute, är det enklare att fördela takmassan. Lägg för övrigt märke till att du kan välja mellan produkter som löses med lacknafta och vatten. De senare räcker längre och är miljömässigt bättre val.

Instruktion

Rätt årstid, rätt kläder

• Arbeta inte med tak-massa på hösten.

Vid temperaturer under 10 grader blir det svårt att fördela takmas-san. Det bör inte finnas lövfällande träd i närheten. Bladen fastnar i takmassan i upp till ett par dagar efter strykning. Det bör helst vara 15-20 grader i luften.

• Du blir mycket smutsig!

Räkna med att du måste slänga både kläder och arbetsskor efteråt, men det går att få bort fläckar. Genomfukta dem i så fall med lacknafta och tvätta kläderna i maskin. Efteråt måste du köra maskinen minst fem gånger utan kläder och på 90° för att bli av med lukten av lacknafta.

• Köp billiga handskar.

De håller endast en dag, så ha flera i beredskap.

Laga alla skador

1

Kolla om takpappen har bubblat upp. Bubblan kommer förr eller senare att spricka, så det är lika bra att laga den nu. Skär försiktigt ett kryss i bubblan, och endast i den övre pappen. Är bubblan stor skär du längs linjal för att det ska bli rakt.

2

Vik upp de fyra flikarna, men se upp så att de inte bryts loss. Om pappen känns styv värmer du den med varmluftspistol. Lägg på takkitt eller värm upp även underlagspappen. Därefter kan du pressa ihop de två pappskikten.

När flikarna har blivit varma pressas de ner på plats med en fot. Pressa ordentligt.

3

Lagningen förstärks med tejp. Skär till ett lagom antal bitar byggtejp i lagom längd och lägg dem som ett kors där du har skurit i takpappen. Avsluta med att pressa ner tejpen ordentligt så den sluter tätt mot överpappen.

Du kan pressa med en kloss.

Fräscha upp fogar

1

Alla rörgenomföringar kontrolleras extra noga. Det gäller även övergångar mot t.ex. skorsten och vindskivor. Gamla fogar är säkert torra och då finns det risk för sprickor. Täta med takkitt, antingen med fogpistol eller med spackel.

2

Pressa ner massan i sprickorna. Om du doppar fingret i diskmedel så fastnar inte takkittet på fingret, om du använder det att pressa ner massan med. Ta med dig en flaska upp på taket.

Ny takmassa

1

Skarvarna mellan pappvåderna är det sista som ska kontrolleras innan du behandlar hela taket. Om du tycker skarvarna ser dåliga ut, kan du spackla över dem med takkitt och täta med bitumentejp. Då kan du vara säker på att det blir tätt.

2

Nästa steg är att stryka hela taket med primer. Det är nödvändigt för att täckmassan ska fästa optimalt. Innan primern fördelas, borstas taket rent med sopborste. Fördela primern med sopborste. Låt dem torka över natten.

3

När primern har torkat fortsätter du med täckmassa. Stryk hela taket och snåla inte när du lägger på massan. Häll ut massan i strängar direkt från burken och fördela den med sopborsten. När massan har torkat skyddar den taket i många år.

Material

• Bitumentejp
• Takmassa för asfaltpapp
• Asfaltprimer
• Takkitt (asfaltkitt)

Specialverktyg
• Varmluftspistol

Tidsförbrukning

Arbetet tar högst två dagar.

Pris

Cirka 500 kr för takmassa och primer till ett tak på 10 m2. Specialtejp och takkitt går på cirka 250 kr.

Svårighetsgrad

Underhåll av papptak är enkelt, men det är kladdigt!

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp