Så lagar du shingeltaket

En varm sommardag är en tappad hammare det enda som behövs för att göra hål i den mjuka takpappen. Men är taket lagt med shingel kan skadan lätt fixas, utan att det märks.

Shingel är takpapp, som stansats ut till mindre plattor. Det gör det mycket lättare att arbeta med än takpapp på rulle. Samtidigt är det lättare att dölja en platta, då den försvinner i mönstret.

Gör plattan klar

När du skär till den nya ersättningsbiten, är det en fördel om du tar ut måtten en aning. En platta är mycket lättare att arbeta med jämfört med en hel rad av shingelplattor.

Det är viktigt att din ersättningsplatta skärs ut, så den är 15-20 mm större på de sidor som ska gömmas under den överliggande raden. Annars blir taket inte tätt där plattan sitter.

1. Dra ett streck på taket med blyerts och linjal så de tre övre sidorna på den trasiga plattan förlängs ut på taket. Du använder sedan linjerna när du ska passa till din ersättningsbit.

2. Linjerna överförs till ersättningsplattan genom att lägga den nya plattan ovanpå den trasiga.

3. Skär till ersättningsplattan, så den är 15-20 mm större än de överförda linjerna. Det ser till att plattan når tillräckligt långt in under den överliggande raden, så taket blir helt tätt igen.

Material: Shingel och asfaltklister

Shingel är takpapp som klippts ut till mindre bitar med så kallade tungor. Det gör dem mycket lättare att arbeta med än stora sjok med takpapp på rulle. Samtidigt är det enklare att dölja en reparation, eftersom den blir en del av mönstret. Helt avgörande för att reparationen blir lyckad är att använda mycket klister, så att alla skarvar blir helt täta. Klister finns både i stora 5-litersburkar för större uppdrag och i praktiska patroner för lite mindre reparationer.

LÄS OCKSÅ: Så lägger du takshingel

Ta bort skadan

1. Raden ovanför den skadade plattan lossas genom att försiktigt värma den med en kraftfull värmepistol. Använd en bit list eller liknande som hjälp.

2. Skjut in två distanser under takpappen, när du lossat den hela vägen runt. Limmet under takpappen måste svalna och stelna innan vi kan fortsätta.

3. Lägg ersättningsplattan löst på plats, och skär försiktigt utmed kanten med en mattkniv, så den undre skadade plattan kan skäras bort.

4. Ta bort den skadade plattan genom att på nytt värma med värmepistolen. Använd listbiten för att lossa plattan.

Byt ut plattan

1. Applicera lim på hela ersättningsplattan och takpanelen. Se till så att du kommer ända in under den överliggande raden.

2. Pressa ersättningsplattan på plats, och kontrollera att den ligger i linje med de andra plattorna. Värm försiktigt med värmepistolen, och tryck plattan på plats. Låt den sätta sig några minuter.

3. Applicera taklim på undersidan av den övre raden. Därefter hettas raden upp med värmepistolen.

4. Den överliggande raden slås på plats med en hammare och en kloss, för att fördela limmet och täta taket ordentligt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Takpapp