Isoleringsmaterial

Ska du välja mineralull eller pappersull? Cellplast eller diffusionsöppna lättbetongblock? Skivor, rullar eller granulat? Här får du överblick över de många olika isoleringsmaterialen och sätten att isolera samt tips på hur du arbetar med dem.

    Isoleringsmaterial

    Isoleringsmaterial är inte bara isoleringsmaterial. Det finns många olika att välja mellan när du vill hålla kvar värmen i ditt hus och minska CO2-utsläppet.

    Till de vanligaste isoleringsmaterialen räknas exempelvis cellulosafiber, leca, polyuretanskum och cellplast – för att inte tala om alla varianter av mineralull. Varje isolering har sina fördelar och nackdelar, och dem kan du läsa om på hemsidan.

    LÄS MER: Vilka isoleringsmaterial ska du välja?

    Mineralull – ett isoleringsmaterial med otaliga former

    All slags minerull isolerar mot kyla, brand och ljud, men den används också till otaliga uppgifter av allehanda slag.

    Mineralull klarar nästan alla isoleringsjobb. Till ett jobb kan du använda stenull, till ett annat glasull. Du kan välja rullar till en uppgift, hårda skivor till en annan, lösull till en tredje. Oavsett vad du väljer så kan du lätt skaffa produkten, den fungerar som den ska och vi har lång tradition av att använda den.

    Läs mer om: Isolering med mineralull

    Stenull eller glasull?

    De grundläggande egenskaperna är gemensamma för stenull och glasull:

    • Isolerar effektivt mot kyla. Lambdavärde från 0,37 för mjuk isolering till 0,41 för hård.
    • Kan inte brinna och hindrar brand från att spridas.
    • Damm och fibrer i isoleringen kan orsaka klåda och irritera luftrör och andning. Isoleringsarbete bör helst utföras med tättslutande kläder, handskar och ansiktsmask. Irritationerna är endast kortvariga och ger ingen risk för allvarligare sjukdomar.
    • Suger inte till sig vatten och skadas inte av fukt

    Isoleringsförmågan är en smula bättre än hos andra isoleringsmaterial, och materialets brandhämmande och vattenavvisande egenskaper gör att det kan användas överallt i bostaden.

    Isoleringen består av tunna, fina trådar som limmats ihop med bakelitlim till skivor, rullar, drevremsor, lösull, rörskålar etc. För det är just trådarna som utgör skillnaden mellan stenull och glasull – bortsett från att de tillverkas av två olika basmaterial.

    Stenull vs. glasull

    Stenull är med sin toviga trådar något styvare än glasull och kan vara svår att forma runt ojämnheter. Å andra sidan bevarar stenull formen och det är av stenull man gör hårda skivor.

    Glasull har finare, längre trådar som ligger mer parallellt. Därför är glasull smidigare och svår att riva sönder. Glasull kan komprimeras till halva storleken under transport. Glasull anpassas lätt till ojämnheter, men kan också lätt fastna när du skjuter den på plats.

    Olika isoleringsmaterial

    Mineralull är en väldigt vanlig sorts isolering, och det finns också i många olika former.

    Du kan t ex få mineralull som mjuka mattor, på rulle, som fasta plattor/skivor och som granulat.

    Mineralull som mjuka mattor och rullar är lättarbetade, eftersom det är enkelt att skära till dem i rätt storlek.

    Mineralull som hårda skivor är plattor av stenull som tål högre tryck än de mjuka mattorna. Det finns skivor för fasadisolering i både stenull och glasull, som det går att mura och putsa på.

    LÄS MER: 11 tricks med mineralullsskivor

    Granulat används speciellt till isolering av ihåliga utrymmen. Mineralullsgranulat finns som kulor eller tussar, som blåses in i t ex hålväggar eller i bjälklag. Vid isolering med mineralullsgranulat krävs det oftast proffs för att göra jobbet.

    Alternativa isoleringsmaterial

    Det finns många andra isoleringsmaterial förutom mineralull. Du kan t ex isolera med:

    • Cellplast
    • Cellulosafiber
    • Träfiber
    • Leca
    • Lättbetong

    Cellplast

    Cellplast, eller expanderad polystyren, används huvudsakligen som skivor för att isolera sockel och betongplatta och som granulat i i ihåliga utrymmen, men finns också för isolering av yttervägg.
    Utöver att användas som isoleringsmaterial kan cellplast även användas som byggskivor.

    Läs mer här: Cellplast – som isolering och byggskivor

    Cellulosafiber

    Cellulosafiber, eller pappersgranulat som det även kallas, tillverkas av återvunna dagstidningar som rivs fint till ett mjukt granulat som kan blåsas in i skalmurar och hålrum eller krattas ut på vindsbjälklag. Cellulosafiber isolerar lite bättre än lösull och det ligger stadigare än lösull eftersom det klistrar ihop sig lite. Det gemensamma namnet för granulat och isoleringsskivor av papper är cellulosafiber.

    Läs mer om: Isolering med pappersull

    Träfiber

    Träfiberisolering är en ganska okänd isoleringsprodukt, men det finns faktiskt många fördelar med träfiber som isoleringsmaterial.

    LÄS MER: Träfiber – en helt naturlig isolering

    Träfiber isolerar 25–30 % bättre än mineralull. Träfiber är nämligen ihåliga och leder inte värme som sten- och glasfiber gör. Det är den dåliga värmeledningsförmågan som ger en bättre isolering.

    Träfiberisolering, både som skivor och granulat, är dessutom så kompakt att det inte riktigt kan brinna. Se vårt brandtest här: Kan träfiber isolera mot brand?

    Leca

    Lecakulor och lecablock tillverkas av fet smidig lera som sorteras och rensas innan den knådas och tillsätts diverse organiska medel, som ökar expansionen under bränningen. Efter torkning bränns massan vid cirka 1100 grader så att det organiska materialet försvinner och istället ersätts av många små luftrum, som gör lecakulorna lätta.

    Lättbetong

    Lättbetong uppfattas inte som ett isoleringsmaterial på samma sätt som mineralull och cellplast, men materialets isoleringsförmåga är ofta en stor del av en byggnads energilösning.

    Produkten skapas av ett kalk- och sandbruk som blandas med aluminiumpulver, som bildar miljontals bubblor i det basiska bruket. Nya lättbetongprodukter isolerar ungefär hälften så bra som mineralull, men eftersom lättbetong är bärande kan du bygga en energivänlig vägg på 40–50 cm.

    LÄS MER: Invändig isolering med lättbetong

    Val av isoleringsmaterial

    Vilket isoleringsmaterial du ska välja beror också i hög grad på var i huset du ska isolera.

    Ska du tilläggsisolera ditt hus utvändigt finns det olika isoleringsmaterial och olika tekniker som du kan använda dig av. I denna artikel kan du läsa mer om de vanligaste sorternas isolering och -tekniker: 5 lösningar för utvändig isolering

    Det populäraste isoleringsmaterialet är nog mineralull, eftersom det finns i många olika former och är lätt att använda. Pappersull och aluthermo är andra isoleringsmaterial.

    Alla isoleringsmaterial har sina för- och nackdelar. I denna artikel kan du läsa om en grundligt test av tre populära isoleringsmaterial: Pappersull, Rockwool eller Aluthermo - vilket är bäst?

    Få ordning på fuktspärren

    Innan du börjar isolera är det viktigt att ta reda på om det finns en fuktspärr och om den är intakt. Att det inte uppstår problem med fuktspärren är en förutsättning för en lyckad efterisolering, annars kan detta leda till röta och svampangrepp.

    Om fuktspärrens skick är oklart ska den ersättas med ny. Eller se till att själva vinden är helt tät. Det är den om du t ex har en vind med gipsskivor där alla fogar har tätats och där det inte har gjorts hål för spotlights eller liknande. Förutsättningen är dock att ditt vindsutrymme är välventilerat och utan någon slags mögeltillväxt.

    LÄS MER: Guide till ångspärr