11 tips med mineralullsskivor

Mineralull är ett genialt material, och det är enkelt att arbeta med! Speciellt i form av mineralullsskivor är isoleringen smart. Skivorna kan användas både inne och ute, som du kan se här.

Mineralullsskivor

Isolera med skivor – det är lätt och kan göras både inne och ute.

Vad är mineralull?

Mineralull är en benämning för isoleringsmaterial av stenull eller glasull. Det sistnämnda består av ca 50 procent återvinningsglas, som har smälts till trådar vid extremt hög värme. Stenull framställs av en granitart kallad diabas, som smälts vid 1 500 grader.

Redaktionen rekommenderar: Isolera vinden och spara en förmögenhet

Både stenull och glasull klassas som icke brännbara, och materialet kan inte heller suga upp fukt. Det gör att mineralull lämpar sig riktigt bra till isolering, både inne och ute.

Läs mer om att isolera utvändigt

11 smarta tricks med mineralullsskivor

I denna gör-det-självbeskrivning får du 11 smarta isoleringstricks med mineralull. Du kan t.ex. läsa om hur du putsar direkt på mineralullsskivor, och hur du dämpar buller med mineralull.

1. Använd mjuka skivor till väggisolering

Skivorna finns både som hårda, bastanta skivor och i en mjukare och mer flexibel variant. När du ska isolera väggar inomhus, ska du använda de mjukare och mer medgörliga skivorna. Till isolering av fasad, krypkällare eller vid ljudisolering är de hårda och robusta skivorna det bästa valet.

2. Skär till mineralullen med en isoleringskniv

När du arbetar med mineralull i skivor behöver du skära i mineralullen och anpassa den. Här ska du använda en riktig isoleringskniv. En isoleringskniv är längre än en brödkniv och har starka tänder. Kniven kan köpas från 100 kr. En gammal fogsvans kan också användas.

3. Låt ALLTID mineralullen överlappa

Det är regel nummer ett när du arbetar med skivor av mineralull. Isoleringen ska överlappa när du lägger flera lager. Det är det man på fackspråk kallar förband. Det beror på att det annars kan skapas köldbryggor i mellanrummet mellan skivorna. Köldbryggor är ställen där värmen har lätt att sippra ut, och där kall luft samtidigt tar sig in. Det är ju ändå det du vill undvika när du isolerar.

4. Skär till skivorna på plats

Det ska också isoleras runt takstolar, och det är ett av de svåraste ställena att skära till isoleringen på. Därför tvingas du skära till skivorna uppe på vinden i stället för att göra det på en annan plats, med bättre plats och bättre ljus.

Skär till skivorna uppe på vinden, när du ex. ska lägga dem vid reglar.

5. Skydda dig - mineralull kliar!

Skivor av mineralull är inte giftiga, men det kliar på huden och irriterar luftvägarna när trådar från ”ullen” kommer i kontakt med kroppen.

Därför ska du använda en engångsmask, när du arbetar med isoleringen. Använd också handskar, och se till att mineralullen inte kommer i kontakt med huden. Om det finns risk för att mineralullen kan falla ner i ögonen ska du ta på skyddsglasögon.

Tanken på att stå påpälsad på en varm, trång vind är inte lockande, men irritationen som orsakas av mineralullen är anledning nog att skydda sig.

6. Putsa direkt på mineralullsskivor

Skivor av hård mineralull är perfekt till isolering av utsidan av huset. Mineralullen är nämligen kapillärbrytande, vilket betyder att den inte suger upp fukt. Så genom att packa in huset i ett lager mineralull på mellan 80 och 200 millimeter och därefter putsa den, kan du på ett snabbt och effektivt sätt isolera huset. När du armerar putslagret på mineralullen med nät, får du en stark och hållbar yta på ett snabbt och lätt sätt.

7. Mineralull vid marken

Skivor av mineralull suger inte fukt, och det är därför inget problem att använda isoleringen utomhus, även ner mot marken. Isoleringen kommer nämligen inte ruttna.

8. Tvätta händerna kallt!

Om du har fått mineralull på händerna ska du komma ihåg att tvätta händerna i kallt vatten. Det kalla vattnet stänger nämligen hudens porer, så det inte kan börja klia. När du haft händerna en stund under den kalla kranen kan du gå över till varmt vatten..

9. Skär lite i överkant

I regel ska dina isoleringsskivor självklart skäras till så de passar måtten på det ställe där de ska ligga. Men ett gott råd är ändå att du skär bredden med lite marginal. På det sättet sitter isoleringen riktigt hårt fast, vilket återigen är med och bidrar till minskade köldbryggor. Det är viktigt att isoleringen inte kläms, men den får alltså mer än gärna sitta i spänn.

10. Spika fast isoleringen

När du isolerar med skivor, som täcks med puts, ska skivorna fästas i fasaden. Det görs med smarta isolerhållare. Borra hål genom skivan och in i fasaden. Därefter sätts spikkragen i skivan, och spiken slås till sist i. Använd rikligt med isolerhållare, men överarbeta det inte. De är nämligen ganska dyra.

Borra hål genom skivan och in i ytterväggen. Borra 3-4 hål i varje skiva.

Sätt först isolerhållaren med den stora plastkragen i hålet. Därefter slås spiken fast i fasaden.

11. Dämpa buller med mineralull

Bor du vid en trafikerad väg, där mycket av trafikljudet kan förstöra en dag i trädgården? Problemet kan minskas med hjäl av ett bullerplank. Det är kanske inte den snyggaste lösningen, men bullret reduceras betydligt. Planket består av tre lager isoleringsskivor som hålls på plats av tvärgående brädor. De tre lagren isolering i bullerplanket ska överlappas, så ljudet inte kan ta sig igenom, på samma sätt som värmen inte ska ta sig igenom isoleringen på vinden. Skivorna absorberar ljudet från bilar och trafik, så det inte tar sig in i trädgården.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Isoleringsmaterial