Så arbetar du med lecablock

Lecablock är en naturprodukt, som används i många olika byggprojekt. Se hur du kan använda lecablock och hur du arbetar med det.

Lecablock – lätta och isolerende

Du kan bygga nästan allt av lecablock. De kan t ex användas till fundament och sockel, inner- och ytterväggar eller som stativ till din pizzaugn. Lecablock är lätta att såga i, lätta att lyfta och går att limma ihop. Och så har de förvånansvärt bra isoleringsegenskaper.

Lecablocken är tillverkade av sammangjutna lecakulor. Lecakulor består av lera och krossad sten, som formas till små kulor som bränns. Under bränningen uppstår en massa små luftbubblor i leran, och det gör materialet otroligt lätt. Ett lecablock på 49 x 19 x 15 cm väger endast cirka 10 kilo.

Lecablock till fundament

Lecablock används bl a för att mura ytter- och innerväggar, men där de verkligen kan vara ett trumfkort är som ersättning till skalblock vid konstruktionen av fundament och sockel till mindre byggnader.

Blocken är tillräckligt starka för att bära en trevåningsbyggnad. Det är bara en tiondedel av den belastning som ett fundablock kan klara, men tillräckligt till de projekt som vi ger oss på som gör-det-självare.

Bygger du ex. ett fundament där du fyller en ränna med betong, är det perfekt att bygga sockeln ovanpå i lecablock. I motsats till betong leder lecablock nämligen inte in kylan till golvet. Det beror på de många luftbubblorna i materialet.

LÄS OCKSÅ: Gjut världens enklaste plintgrund

Bygg med lecablock

Du kan också bygga väggar med lecablock. I många radhus är de invändiga väggarna uppbyggda i lecablock.

Utöver den solklara fördelen att blocken är mycket lättare än betongblock, så har leca den egenskapen att det kan ta upp och avge fukt och värme. Det kan vara en fördel för inneklimatet.

En vägg av lecablock kommer man ofta vilja putsa, så att den liknar en annan vägg. Lecablocken lämpar sig inte att stå obehandlade, eftersom de är relativt porösa och har en grov yta som varken är rengöringsvänlig eller skön att röra vid.

I likhet med andra lätta väggmaterial som lättbetong, är lecablocken även populära i radhus. En av de stora fördelarna är dess lätta vikt, som i stigande grad har blivit fokus av hänsyn till byggarbetarnas arbetsmiljö.

Men gör-det-självare kan också få ont i ryggen, så det är inte några tankar som endast är förbehållna för proffsen.

LÄS OCKSÅ: Skalblock – vägen till en solid grund

Lera, cement och mycket luft

CEMENT
Även om lecablocken främst består av lecakulor så innehåller de även cement och luft. Det är cementen som håller ihop lecakulorna i ett block och som ger den gråa färgen.

LERA
Lera är huvudingrediensen i lecablock. De är gjorda av så kallat lättklinker, som är lerkulor som har behandlats under väldigt kraftig värme som har fått dem att svälla upp och fyllas av luft. Det är ursprunget till namnet leca (light expanded clay aggregate).

LUFT
Lecablock är lätta jämfört med andra byggblock. Det beror på att de i hög grad består av luft. Det är nämligen luft både i och mellan lecakulorna. En lecablock som mäter 10 x 19 x 49 cm väger ca 10,12 kg. Det motsvarar drygt 724 kg/m³. Jämförelsevis väger marksten
ca 2.102 kg/m³.

ISOLERANDE
En av de stora fördelarna med lecablock är att de har en ganska hög isoleringsförmåga tack vare den stora mängden luft. Därför kan lecablock användas till att göra såväl fundament och sockel som till att mura ytterväggar i vissa fall. Lecablock finns dessutom i flera versioner med en inbyggd kärna av cellplast, som ger blocken en ännu bättre isoleringsförmåga.

VATTENAVVISANDE
I motsats till betong, t ex fundablock, så suger lecablock inte åt sig vatten så länge de inte översvämmas. Det betyder att risken är mindre för fuktskador när du använder leca jämfört med betong eller tegel för t ex murning av sockel.

Former och funktioner

Lecablock fås i många olika storlekar. Måttet 19 x 49 är det vanligaste, också så kan tjockleken variera från 5 ända upp till 45 cm.

Går du in i en traditionell byggmarknad kommer du ofta hitta lecablock i dessa mått:

  • 49 x 19 x 15 cm
  • 49 x 19 x 19 cm
  • 49 x 19 x 29 cm
  • 49 x 19 x 35 cm

Lecabocken finns även med isolering. Det är helt enkelt ett ingjuten remsa av polystyren i mitten av blocket, så att det uppstår en extra effektiv isolering som bromsar köldbryggor. Lecablock med isolering kan användas till fundament, socklar och till väggar.

LECABLOCKET
Det fundamentala byggblocket som kan användas ensamt eller i kombination med andra.

HÖRNBLOCKET
Ovanligt. Fördelen med hörnblocket är att det gör det lätt att bygga ett hörn i en ren 90-gradersvinkel.

MURBLOCKET
Bygger du högt ska du armera vågrätt vart 3:e-4:e skift. Murblocket har spår med plats för både armeringsjärn och bruk.

ISOLERBLOCKET
Isolerplocket består av två lager lecablock som ligger i en sandwich runt en cellplastskiva. Isoleringsförmågan i ett isolerblock lever upp till byggkravet på sockeln i nybyggda hus.

ISOLERBALKEN
Armerad lättklinkerbalk med inbyggd isolering av cellplast. Används över dörrar och fönster. Monteras med pilen uppåt.

ISOLERAVSLUTET
Om du bygger med isolerblock så behöver du block i hörnen som gör det enkelt att undvika köldbryggor.

Så arbetar du med lecablock

Lecablock muras upp med samma princip som tegelstenar, och med kalk/cement- eller funktionsbruk mellan blocken.

Det är enkelt att bygga på höjden med lecablock, som både kan muras upp med bruk och limmas ihop med kakellim. Lecablock suger inte lika mycket fukt som t ex tegelsten, och det är bra att planera för att sätta blocken i ett starkt förbandsmönster.

KLIPP, SLIPA OCH SÅGA
Det är relativt enkelt att såga i lecablock. Det är enklast att bearbeta blocken med en stor vinkelslip, en tigersåg med ett långt fogblad eller en stenklipp. Om du inte kan såga hela vägen igenom ett block, för att bladet eller slipskivan är för liten, så kan du med stor sannnolikhet knäcka av blocket längs en brottyta som du gör med en såg eller vinkelslip.

PUTSA YTAN
Även om lecablock är ganska tåliga och inte suger åt sig stora mängder fukt från omgivningen så bör de putsas – särskilt när de används som sockel. Blocken putsas med vanligt putsbruk som har lätt för att fästa på den råa ytan.

Sedan kan du måla med en diffusionsöppen färg som låter stenarna ta upp och avge fukt. Det kan ex. vara en silikatfärg. På invändiga väggar kan du även putsa med gipsputs och därefter måla.

En yttervägg som endast består av lecablock ska putsas på insidan för att bli lufttät. För även om blocken i sig själv inte leder in kylan i huset kommer vinden hitta sin väg genom de porösa blocken.

Pris på lecablock

Priserna på lecablock varierar en del.

I en lågprismarknad kan du hitta ett 49 x 19 x 15 cm lecablock för 25 kronor. Men du kan även lätt hitta för 30 kronor.

Om du ska välja att åka till lågprisbyggmarknaden beror på hur många block du behöver. För kanske kan det trots allt löna sig att köpa dem tillsammans med annat byggmaterial för leverans, framför att köra fram och tillbaka ett otal gånger. Kom ihåg att de flesta återförsäljare kan ge mängdrabatt på ditt köp av lecablock.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material