Lera, cement och mycket luft
CEMENT
Även om lecablocken främst består av lecakulor så innehåller de även cement och luft. Det är cementen som håller ihop lecakulorna i ett block och som ger den gråa färgen.
LERA
Lera är huvudingrediensen i lecablock. De är gjorda av så kallat lättklinker, som är lerkulor som har behandlats under väldigt kraftig värme som har fått dem att svälla upp och fyllas av luft. Det är ursprunget till namnet leca (light expanded clay aggregate).
LUFT
Lecablock är lätta jämfört med andra byggblock. Det beror på att de i hög grad består av luft. Det är nämligen luft både i och mellan lecakulorna. En lecablock som mäter 10 x 19 x 49 cm väger ca 10,12 kg. Det motsvarar drygt 724 kg/m³. Jämförelsevis väger marksten
ca 2.102 kg/m³.
ISOLERANDE
En av de stora fördelarna med lecablock är att de har en ganska hög isoleringsförmåga tack vare den stora mängden luft. Därför kan lecablock användas till att göra såväl fundament och sockel som till att mura ytterväggar i vissa fall. Lecablock finns dessutom i flera versioner med en inbyggd kärna av cellplast, som ger blocken en ännu bättre isoleringsförmåga.
VATTENAVVISANDE
I motsats till betong, t ex fundablock, så suger lecablock inte åt sig vatten så länge de inte översvämmas. Det betyder att risken är mindre för fuktskador när du använder leca jämfört med betong eller tegel för t ex murning av sockel.
Former och funktioner
Lecablock fås i många olika storlekar. Måttet 19 x 49 är det vanligaste, också så kan tjockleken variera från 5 ända upp till 45 cm.
Går du in i en traditionell byggmarknad kommer du ofta hitta lecablock i dessa mått:
- 49 x 19 x 15 cm
- 49 x 19 x 19 cm
- 49 x 19 x 29 cm
- 49 x 19 x 35 cm
Lecabocken finns även med isolering. Det är helt enkelt ett ingjuten remsa av polystyren i mitten av blocket, så att det uppstår en extra effektiv isolering som bromsar köldbryggor. Lecablock med isolering kan användas till fundament, socklar och till väggar.