Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så arbetar du med lecablock

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Lecablock är en naturprodukt, som används i många olika byggprojekt. Se hur du kan använda lecablock och hur du arbetar med det.

Lecablock: Så arbetar du med lecablock

Det traditionella lecablocket mäter 15 x 19 x 49 cm.

© Foto: IBF

Lecablock – lätta och isolerende

De populära lecablocken är en naturprodukt, som används som byggblock. Lecablock har en hög styrka och kan användas till många olika byggprojekt, som ex. uppbyggnad av väggar och fundament.

Lecablocken är tillverkade av sammangjutna lecakulor. Lecakulor består av lera och krossad sten, som formas till små kulor som bränns. Under bränningen uppstår en massa små luftbubblor i leran, och det gör materialet otroligt lätt. Ett lecablock på 49 x 19 x 15 cm väger endast cirka 10 kilo.

Lecablock till fundament

Lecablock används ofta till fundament. Bygger du ex. ett fundament där du fyller en ränna med betong, är det perfekt att bygga sockeln ovanpå i lecablock. I motsats till betong leder lecablock nämligen inte in kylan till golvet. Det beror på de många luftbubblorna i materialet.

LÄS OCKSÅ: Gjut världens enklaste plintgrund

Bygg med lecablock
Du kan också bygga väggar med lecablock. I många radhus är de invändiga väggarna uppbyggda i lecablock.

Utöver den solklara fördelen att blocken är mycket lättare än betongblock, så har leca den egenskapen att det kan ta upp och avge fukt och värme. Det kan vara en fördel för inneklimatet.

En vägg av lecablock kommer man ofta vilja putsa, så att den liknar en annan vägg. Lecablocken lämpar sig inte att stå obehandlade, eftersom de är relativt porösa och har en grov yta som varken är rengöringsvänlig eller skön att röra vid.

I likhet med andra lätta väggmaterial som lättbetong, är lecablocken även populära i radhus. En av de stora fördelarna är dess lätta vikt, som i stigande grad har blivit fokus av hänsyn till byggarbetarnas arbetsmiljö.

Men gör-det-självare kan också få ont i ryggen, så det är inte några tankar som endast är förbehållna för proffsen.

LÄS OCKSÅ: Skalblock – vägen till en solid grund

Lecablock mått

Lecablock fås i många olika storlekar. Måttet 19 x 49 är det vanligaste, också så kan tjockleken variera från 5 ända upp till 45 cm.

Går du in i en traditionell byggmarknad kommer du ofta hitta lecablock i dessa mått:

  • 49 x 19 x 15 cm
  • 49 x 19 x 19 cm
  • 49 x 19 x 29 cm
  • 49 x 19 x 35 cm

Lecablock med isolering

Lecabocken finns även med isolering. Det är helt enkelt ett ingjuten remsa av polystyren i mitten av blocket, så att det uppstår en extra effektiv isolering som bromsar köldbryggor. Lecablock med isolering kan användas till fundament, socklar och till väggar.

Så arbetar du med lecablock

Lecablock muras upp med samma princip som tegelstenar, och med kalk/cement- eller funktionsbruk mellan blocken.

Om det ska byggas flera rader/lager ovanpå varandra sätts blocken i förband, så att skarvarna inte möts.

Den färdiga sockeln eller väggen putsas upp med putsbruk, och sedan kan du måla med en diffusionsöppen färg som låter stenarna ta upp och avge fukt. Det kan ex. vara en silikatfärg. På invändiga väggar kan du även putsa med gipsputs och därefter måla.

En yttervägg som endast består av lecablock ska putsas på insidan för att bli lufttät. För även om blocken i sig själv inte leder in kylan i huset kommer vinden hitta sin väg genom de porösa blocken.

Pris på lecablock

Priserna på lecablock varierar en del.

I en lågprismarknad kan du hitta ett 49 x 19 x 15 cm lecablock för 25 kronor. Men du kan även lätt hitta för 30 kronor.

Om du ska välja att åka till lågprisbyggmarknaden beror på hur många block du behöver. För kanske kan det trots allt löna sig att köpa dem tillsammans med annat byggmaterial för leverans, framför att köra fram och tillbaka ett otal gånger. Kom ihåg att de flesta återförsäljare kan ge mängdrabatt på ditt köp av lecablock.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka