Det finns många olika sorters isolering att välja mellan, när du ska isolera. Var och en har sina styrkor och svagheter, men gemensamt är att de kan hjälpa dig behålla värmen.

Det finns många olika sorters isolering att välja mellan, när du ska isolera. Var och en har sina styrkor och svagheter, men gemensamt är att de kan hjälpa dig behålla värmen.

Vilket material du ska välja för en specifik isoleringsuppgift beror naturligtvis helt på var isoleringen ska sitta.

Ska den sitta utvändigt eller invändigt eller kanske i husets hålmur? Ska du isolera på ett ställe där du kommer åt ordentligt eller är det lite krångligt? Ska isoleringen ligga i ett golv mot jorden eller på vinden eller under taket? Eller är det bara fråga om en helt vanlig skiljevägg?

De mjuka, de hårda och de finfördelade...

Isoleringsmaterial kan grovt delas upp i tre olika typer – de mjuka, de hårda och de som är finfördelade. Inom varje kategori finns det olika alternativ att välja mellan.

De mjuka isoleringsmaterialen, som t.ex. den utbredda mineralullen, är lämpliga i väggar och skiljeväggar, på vindar och under tak där de kan vara skyddade.

De hårda materialen används normalt på fasader och nedåt mot jorden, eftersom de tål högt tryck och inte ska skyddas av t.ex. beklädnad. Det är meningen att du t.ex. ska putsa upp en fasad och gjuta ett betonggolv direkt ovanpå dessa material.

För hålmurar eller andra ställen där det kan vara svårt att komma åt används granulat som är ett mycket finfördelat isoleringsmaterial. Det kan antingen vara små tussar av mineralull, pyttesmå polystyrenkulor eller bestå av sönderrivet returpapper.

LÄS OCKSÅ: Cellplast – som isolering och byggskivor

De 6 vanligaste isoleringsmaterialen

I den här gör-det-självbeskrivningen får du en genomgång av de 6 vanligaste isoleringsmaterialen. I sammanställningen kan du se de vanligaste användningsområdena, pris samt för- och nackdelar med de olika isoleringsmaterialen.

Vi går igenom de här 6 isoleringsmaterialen:

  • mineralull – hård
  • mineralull – mjuk
  • pappersull
  • polystyren
  • multipor
  • leca.