Vad används mineralull till?
VÄGGAR OCH TAK
Mineralullsisolering i form av mjuka skivor är ett bra val vid invändig tilläggsisolering av väggar och snedtak. På vinden kan både skivor och rullar användas.
UTVÄNDIG TILLÄGGSISOLERING M.M.
Vid utvändiga arbeten, t.ex. tilläggsisolering av mur, bullerplank och isolering av krypgrund, finns effektiva lösningar i form av hårda och robusta skivor.
Hur används mineralull?
Mineralull skärs till med en lång kniv. Det finns speciella knivar med vågigt blad, som skär lätt och rent. Mindre uppgifter kan du dock klara av med en brödkniv – och de fasta skivorna kan du skära med en gammal fogsvans. Detta sliter dock på kniven/sågen, så den är inte mycket att ha efteråt.
För att garantera en så god isolerande effekt som möjligt är det viktigt att materialet sluter tätt åt alla håll och runt alla hinder.
Varianter av isolering
MJUK SKIVA
Kan användas nästan överallt i huset där isoleringen inte utsätts för tryck eller stötar, eller där den kan skyddas av skivor eller panel. Finns både av stenull och av glasull.
HÅRD SKIVA
Mycket mer fast och robust än de mjuka skivorna. Används särskilt vid isolering mot marken (markskivor), men finns även för vindsisolering, för tilläggsisolering av fasaden och isolering av krypgrund m.m.
RULLE
Mjuk mineralull på rulle ger färre skarvar och därmed mindre risk för köldbryggor. Å andra sidan kan den vara svår att hantera – särskilt i trånga utrymmen, och om du arbetar själv.
LÖSULL
Finfördelad mineralull är perfekt för svårtillgängliga utrymmen, t.ex. skalmur eller vind med många hinder. Kräver specialutrustning och kan vara svår att få tag på för privatpersoner.
REMSA
Mineralull finns även på smalare rullar som är ämnade för drevning av dörrkarmar eller runt fönster, där trä och mur möts.
RÖRSKÅL
Rörskålar med mineralullsisolering följer rörens böjningar och löper dessutom över skarvar utan att de måste skäras till. Är självhäftande, med papper som måste dras av innan de ska fästas.