EFFEKTIVT: Mineralull isolerar först och främst mot kyla och värme. Men det kan också se till att fukt, buller och eld inte sprids.

EFFEKTIVT: Mineralull isolerar först och främst mot kyla och värme. Men det kan också se till att fukt, buller och eld inte sprids.

VAD ANVÄNDS MINERALULL TILL?
VÄGGAR OCH TAK Mineralullsisolering i form av mjuka skivor är ett bra val vid invändig tilläggsisolering av väggar och snedtak. På vinden kan både skivor och rullar användas.
UTVÄNDIG TILLÄGGSISOLERING M.M. Vid utvändiga arbeten, t.ex. tilläggsisolering av mur, bullerplank och isolering av krypgrund, finns effektiva lösningar i form av hårda och robusta skivor.
VENTILATIONSRÖR, VÄRMERÖR M.M. Rörskålar eller lamellmattor av mineralull och aluminiumfolie ger en supereffektiv värme- och kondensisolering av värmerör och ventilationskanaler.
HUR ANVÄNDS MINERALULL?
Mineralull skärs till med en lång kniv. Det finns speciella knivar med vågigt blad, som skär lätt och rent. Mindre uppgifter kan du dock klara av med en brödkniv – och de fasta skivorna kan du skära med en gammal fogsvans. Detta sliter dock på kniven/sågen, så den är inte mycket att ha efteråt.

För att garantera en så god isolerande effekt som möjligt är det viktigt att materialet sluter tätt åt alla håll och runt alla hinder.
På en vind med många hinder (takstolar, rör m.m.) kan man med fördel blåsa in lösull, som tar sig in i alla skrymslen och vrår. Finns det plats att lägga skivor kan man med fördel lägga två lager isolering med förskjutna skarvar.

VIKTIGT OM MINERALULL!
De små fibrerna från isoleringen kan vara väldigt irriterande – även efter lång tid. Så arbetshandskar, ansiktsmask och långärmad tröja kan verkligen rekommenderas när du arbetar med mineralullsisolering. Stoppa in byxorna i strumporna så att det blir tätt.

SPECIELLT MED MINERALULL
Mineralullsisolering består främst av stillastående luft och bara väldigt lite material. Därför är det avgörande för isoleringsförmågan att isoleringen inte pressas ihop.

Läs mer om isoleringsmaterial

VARIANTER AV ISOLERING
MJUK SKIVA Kan användas nästan överallt i huset där isoleringen inte utsätts för tryck eller stötar, eller där den kan skyddas av skivor eller panel. Finns både av stenull och av glasull.
HÅRD SKIVA Mycket mer fast och robust än de mjuka skivorna. Används särskilt vid isolering mot marken (markskivor), men finns även för vindsisolering, för tilläggsisolering av fasaden och isolering av krypgrund m.m.
RULLEMjuk mineralull på rulle ger färre skarvar och därmed mindre risk för köldbryggor. Å andra sidan kan den vara svår att hantera – särskilt i trånga utrymmen, och om du arbetar själv.
LÖSULLFinfördelad mineralull är perfekt för svårtillgängliga utrymmen, t.ex. skalmur eller vind med många hinder. Kräver specialutrustning och kan vara svår att få tag på för privatpersoner.
REMSAMineralull finns även på smalare rullar som är ämnade för drevning av dörrkarmar eller runt fönster, där trä och mur möts.
RÖRSKÅL Rörskålar med mineralullsisolering följer rörens böjningar och löper dessutom över skarvar utan att de måste skäras till. Är självhäftande, med papper som måste dras av innan de ska fästas.
LAMELLMATTA Mineralullslameller som är limmade på armerad aluminiumfolie. Används främst till värme- och kondensisolering av rör och ventilationskanaler, t.ex. utsugsröret från köksfläkten.

Dimensioner

Skivor finns för olika ändamål. Men de mjuka skivorna för invändig tilläggsisolering är de allra vanligaste. De är oftast 56-60 cm breda, så att de passar mellan de stående reglarna i en skiljevägg.

Vanliga tjocklekar är:

  • 45 mm
  • 95 mm
  • 145 mm
  • 195 mm

Rullar finns ofta i längder från 2,5-5,5 meter i flera olika bredder. Vanliga tjocklekar är:

  • 45 mm
  • 95 mm
  • 195 mm