Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Spara pengar på att isolera med pappersull

Du kan spara in en hel del på värmeräkning genom att efterisolera taket. Och den enklaste och billigaste lösningen är att använda pappersull. I artikeln “Tilläggsisolering: Papper – ett bra val”, kan du läsa allt om, hur du gör, vad du ska tänka på, och avslutningsvis, vad pappersull egentligen är för material.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Myter eller fakta om isolering

Pappersull brinner inte och håller skadedjuren borta

Isolering av pappersgranulat är faktiskt en gammal uppfinning sedan slutet av 1800-talet, då man isolerade med sönderrivna gamla tidningar. Sedan dess har materialet utvecklats och tillsatts olika mineraler och kemikalier, som bland annat tar bort brandrisken. Testar du att tända eld på pappersull blir den bara våt istället för att börja brinna.

Du slipper också objudna fyrbenta gäster som möss och råttor, som inte tål pappersullens tillsatta borsyra.

Pappersull och ångspärr

Det helt säregna med isolering med pappersull är dess förmåga att suga upp fukt och leda undan den. Där du med andre sorters isolering, exempelvis mineralull, måste se till att det sitter en helt tät ångspärr på undersidan av loftet, klarar sig pappersullen själv.

Tränger det upp fukt genom vinden kommer pappersullen att leda upp den till ytskiktet och låta den förångas. Å andra sidan riskerar du att ett för tjockt lager mineralull (mer än 200 mm tjockt) låter fukten kondensera mitt INNE i isoleringen, och då får du allvarliga problem med ruttna bjälkar och mögel.

LÄS OCKSÅ: Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering

Så isolerar du med pappersgranulat

Att lägga ut pappersull, eller cellulosa som det också kallas, kräver rätt teknik. För det första måste du ha en gångbro på vinden, så att du har någonting att stå på när du arbetar – här rekommenderar vi att du lägger en ny gångbro ovanpå den gamla, då den gamla kan ha en förstyvande effekt på taket.

Utöver det ska du fördela pappersullen på rätt sätt. Du ska nämligen undgå att blockera alla utluftningsventiler, för även om pappersull är ett fantastiskt material måste det ändå ha viss ventilation. I artikeln kan du läsa exakt hur du ska göra när du isolerar med pappersull.

LÄS OCKSÅ: Isolering

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Kontrollera din isolering innan det är för sent!

Är du helt säker på att du har full kontroll på din isolering? Annars kan det få stora konsekvenser – och det är inte bara för värmeräkningens skull.

Är ditt hus inte korrekt isolerat kan du få stora problem med fukt och mögel. Och det finns dessvärre många exempel på felaktig efterisolering. Det kan medföra fuktskador på huset och bli dyrt att få ordning på. I värsta fall kan det dessutom vara hälsovådligt för dig och din familj.

Kontrollera din isolering med en inspektionskamera

Isoleringen sitter ofta på utrymmen som är svåra att komma åt – exempelvis i väggen eller krypgrunden. Därför vill vi rekommendera att du använder en inspektionskamera, så att du kan komma år. Du kommer med blotta ögat kunna se om det är fukt eller mögel på din isolering. Du kan även kontrollera att isoleringen sitter korrekt, och att det inte saknas vindpapp – stenull räcker inte.

Just nu får du en inspektionskamera tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Ja, tack: Visa mig den nya inspektionskameran från Tech-Pro!

VIDEO: Här kan du se inspektionskameran i arbete: