Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolering med pappersull

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Cellulosa, eller pappersull är det perfekta valet om du vill tilläggsisolera taket. Det kan både suga upp och avge fukt, det brinner inte, och så motverkar det angrepp av röta och mögel – den perfekta lösningen, oavsett om det finns en ångspärr eller ej.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
12.000 kronor

Intro

Spara pengar på att isolera med pappersull

Du kan spara in en hel del på värmeräkning genom att efterisolera taket. Och den enklaste och billigaste lösningen är att använda pappersull. I artikeln “Tilläggsisolering: Papper – ett bra val”, kan du läsa allt om, hur du gör, vad du ska tänka på, och avslutningsvis, vad pappersull egentligen är för material.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Myter eller fakta om isolering

Pappersull brinner inte och håller skadedjuren borta

Isolering av pappersgranulat är faktiskt en gammal uppfinning sedan slutet av 1800-talet, då man isolerade med sönderrivna gamla tidningar. Sedan dess har materialet utvecklats och tillsatts olika mineraler och kemikalier, som bland annat tar bort brandrisken. Testar du att tända eld på pappersull blir den bara våt istället för att börja brinna.

Du slipper också objudna fyrbenta gäster som möss och råttor, som inte tål pappersullens tillsatta borsyra.

Pappersull och ångspärr

Det helt säregna med isolering med pappersull är dess förmåga att suga upp fukt och leda undan den. Där du med andre sorters isolering, exempelvis mineralull, måste se till att det sitter en helt tät ångspärr på undersidan av loftet, klarar sig pappersullen själv.

Tränger det upp fukt genom vinden kommer pappersullen att leda upp den till ytskiktet och låta den förångas. Å andra sidan riskerar du att ett för tjockt lager mineralull (mer än 200 mm tjockt) låter fukten kondensera mitt INNE i isoleringen, och då får du allvarliga problem med ruttna bjälkar och mögel.

LÄS OCKSÅ: Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering

Så isolerar du med pappersgranulat

Att lägga ut pappersull, eller cellulosa som det också kallas, kräver rätt teknik. För det första måste du ha en gångbro på vinden, så att du har någonting att stå på när du arbetar – här rekommenderar vi att du lägger en ny gångbro ovanpå den gamla, då den gamla kan ha en förstyvande effekt på taket.

Utöver det ska du fördela pappersullen på rätt sätt. Du ska nämligen undgå att blockera alla utluftningsventiler, för även om pappersull är ett fantastiskt material måste det ändå ha viss ventilation. I artikeln kan du läsa exakt hur du ska göra när du isolerar med pappersull.

LÄS OCKSÅ: Isolering

Instruktion

Ny gångbrygga

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Om det inte vore för att den gamla gångbryggan var så dålig - rutten och angripen av insekter - så skulle den ha fått ligga kvar och den nya kunde ha lagts högre upp. Men här tog vi alltså bort den.

Om du själv vill ta bort din gamla brygga, så ska du arbeta metodiskt och försiktigt. Stå endast på hanbjälkarna och trampa inte ner isoleringen. För övrigt finns ju risk att innertaket inte är så starkt och att du trampar igenom och hamnar i köket.

För att kunna lägga gångbryggan ovanpå isoleringen förhöjer vi hanbjälkarna 95 mm. Vi erkänner att 95 mm isolering är i minsta laget. Lägg på tills total tjocklek är 350-450 mm.

1

Ta bort den gamla gångbryggan om den är rutten och skadad av insektsangrepp. Då är den värdelös som avstyvning och gör ingen nytta. Bryt upp den med kofot och stå endast på bjälkarna.

2

Mät upp för reglarna som ska förhöja hanbjälkarna. De ska gå från långsida till långsida och fästas i takstolarna utöver att fästas på hanbjälkarna.

3

Kapa reglarna i önskade längder. Det går snabbt med sticksåg eller cirkelsåg. Det är en fördel om sågen är batteridriven - det minskar risken att du i snubblar på sladden.

4

Lägg reglarna på plats mellan takstolarna. Ta bort ev. spikar på takstolarna så att reglarna kan läggas vågrätt.

5

Skruva fast reglarna på takstolarna med fyra skruvar. Här är det fackverkstakstol med dubbla högben och därför räcker det med 60 mm skruvar.

6

Fäst spikplåtar med ankarspikar mitt på varje regel så att denna kan fästas på den gamla hanbjälken. Då kan du vara säker på att gångbryggan blir stadig.

7

Lägg en del av gångbryggan så att du har något att gå på när du fördelar isoleringen. När vi är klara ska det ligga två 61 cm breda skivor vid sidan av varandra. Den sista läggs när isoleringen är klar.

8

Skruva fast gångbryggan med 4,5 x 50 mm skruvar i de förhöjda hanbjälkarna. Använder du brädor fäster du varje bräda med två skruvar. Skivor kan fästas på var 15:e cm.

Isolering

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu är det klart för själva isoleringsarbetet. Granulatet kan inte brinna men du bör ändå täcka över transformatorer och annan elektrisk utrustning som kan bli varm. Packa in den med mineralull. Därefter kan du lägga cellulosaisoleringen.

Innan du krattar ut isoleringen på vindsbjälklaget ska du komma ihåg att sätta upp vindavledare vid takfoten, så att granulatet inte blåser ut och hamnar i trädgården.

1

Töm ut lite isolering i en murarbalja. Isoleringen levereras hårt packad i säckar. Säckarnas volym varierar från tillverkare till tillverkare. Fyll baljan till två tredjedelar och lägg på ett lock med ett hål. Använd ansiktsmask P2.

2

Luckra upp isoleringen. Fäst en stor omrörare i en kraftig borrmaskin. Omröraren ska vara en sådan man blandar mur- och putsbruk med.

3

Kolla fortlöpande att volymen ökar och att isoleringen finfördelas. Helst ska alla klumpar bort för ju färre klumpar isoleringen innehåller, desto bättre isolerar den.

4

Häll ut pappersisoleringen på den gamla isoleringen. Detta arbete får du inte göra utan att du har ansiktsmask på eftersom det dammar en hel del.

5

Skjut in isoleringen under gång-bryggan från bägge sidor. Stoppa in rikligt för det kan behövas mera än du tror. Men du får inte pressa. Räkna med 20 kg/kvm vid 10-15 cm tjocklek.

6

Fördela isoleringen med en raka eller kratta. En plastkratta är utmärkt men använd den platta sidan nedåt och tänderna uppåt. Se till att isoleringen fördelas runt rör och in i alla skrymslen.

7

Fördela isoleringen så bra du kan. Kolla med ett mätband eller en tumstock att du har lagt ut önskad tjocklek. Lägg då på lite till för isoleringen sjunker en aning efter ett tag.

8

Skruva fast den sista skivan till gångbryggan och gör den klar. Därefter kan du sätta upp dina saker på vinden, men tänk på att den är oisolerad och att det blir kallt på vintern.

Material

Cellulosaisolering:

 • Cirka 550 kg isolering (A)

45 x 95 mm reglar:

 • 17 hanbjälksförhöjningar (B) à 240 cm

18 mm golvplywood:

 • 8 skivor (C), 122 x 244 cm

Dessutom:

 • 4,5 x 50 mm skruvar
 • 4,5 x 60 mm skruvar
 • 17 spikplåtar, 80 x 180 mm
 • Ankarspikar 40/40
 • Plywood till lock
 • Vindavledare av papp

Specialverktyg

 • Borrmaskin med omrörare
 • Murarbalja
 • Raka eller kratta

Tidsförbrukning

Det tar två dagar att isolera ett bjälklag på 125 m2.

Pris

10000-12000 kr för isolering och material till bryggan.

Svårighetsgrad

Det är viktigt att den kompakta isoleringen lösgörs till granulat så att den kan fördelas.

Ritning

När hanbjälkarna har förhöjts blir det lätt att skruva fast plywooden och därmed får vi en brygga att gå på och förvara saker på.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Isolering med pappersull
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka