Cellplast – som isolering och byggskivor

Cellplast är populärt både som isoleringsmaterial och som byggskivor. Här får du en överblick över fördelarna med cellplast.

Cellplast: Expanderad cellplast består av 98 procent luft. Skivan här är klädd med förstärkande glasfiberväv.

Expanderad cellplast består av 98 procent luft. Skivan här är klädd med förstärkande glasfiberväv.

Cellplast är ett slags plast som används till allt från engångsmuggar till hålmursisolering. Den sort som vi känner som cellplast när vi bygger är EPS - expanderad cellplast, eller polystyren.

Det är den som mest är känd som frigolit, men som också ingår i ett ökande utbud av produkter från olika tillverkare.

Cellplast som isolering

Expanderad cellplast består till 98 procent av luft och bara två procent plast. Det ger produkten väldigt bra isoleringsförmåga. Och eftersom cellplast samtidigt har en fast form, är det på många sätt lättare att isolera med under golv än t ex mineralull.

Du kan faktiskt lägga grunden under ett hus bara genom att bygga en sockel av t ex lecablock och sedan fylla det med flera lager cellplast. Du kan välja att sedan gjuta betong ovanpå, men i praktiken kan du också bara lägga ett flytande golv direkt på cellplastskivorna.

Där den traditionella frigoliten var alldeles för mjuk för att gå på, tål den moderna välisolerande cellplasten att gå på. Du kan dessutom köpa skivor som kan användas till industrigolv utan att trycket får dem att spricka.

Några producenter gör vinklade sockeldelar, som främst består av cellplast. Med dem kan du bygga en sockel direkt på marken utan att behöva gräva. Och så kan du fylla upp med isolerande cellplastskivor.

LÄS OCKSÅ: Vilka isoleringsmaterial ska du välja?

Cellplast som byggskivor

Förutom sina isolerande egenskaper, har skivor av cellplast också en annan tydlig fördel: de väger nästan ingenting. Och om man förstärker en cellplastskiva med ett tunt lager glasfiberväv, så får man en skiva som är mycket lätt men som samtidigt är tillräckligt stark för att du t ex ska bygga en mellanvägg till en duschhörna endast av cellplastskivor. Det är en metod som är mycket enklare och viktmässigt lättare än om du t ex ska limma ihop åtta-tio lättbetongblock för att få samma resultat.

En del skivor är godkända att användas i våtrum, både på väggar och golv. Ja, du kan till och med bygga ett badkar av våtrumsgodkända cellplastskivor - eller köpa ett färdigt kar i bygghandeln och själv klä det med kakel. Själva karet väger bara 54 kilo.

Cellplast: Cellplastskivorna är enkla att arbeta med

Cellplastskivorna är enkla att arbeta med. På några minuter har du byggt en vägg, t ex till en duschhörna.

Cellplastskivor för alla ändamål

Tillverkare som tyska Wedi har inte bara fyrkantiga skivor med olika mått och tjocklek. De har också element till duschgolv med fall, bågformade väggar och fristående handfat. Allt gjort av cellplast, som det är bara att putsa upp och klä med kakel.

Du kan också enkelt lägga ner en armerad cellplastskiva och använda som bänkskiva, t ex vid tvättmaskinen och torktumlaren i grovköket.

Cellplast: Klädda med kakel ser cellplastskivorna ut som vilken vägg som helst

Cellplast: Klädda med kakel ser cellplastskivorna ut som vilken vägg som helst. Bara om du knackar på dem, märker du att de låter ihåliga.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material