Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så lätt isolerar du mellanbjälklag

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Isolerar du golvet och bjälklaget upp till kallvinden minskar du värmeförlusten markant och sparar in mycket pengar. I videon visar vi dig hur du gör.

Börja med att leta upp golvbjälkarna

I äldre hus som det här består vindsgolvet ofta av grova brädor. Under dem finns ett tomt utrymme ner till innertaket i rummet nedanför.

Här är utrymmet knappt 20 cm och nu ska vi fylla det med isolering. Du behöver komma till i varje fack mellan golvbjälkarna. Här knackar isoleraren med hammaren på golvet. När ljudet från knackningarna låter stumt har du hittat en golvbjälke.

Dessa ligger alltid i flukt med takbjälkarna, så på den här vinden är de lätta att hitta. Vi använder en hålsåg på 70 mm för att såga upp ett hål. Du behöver borra hål med omkring 1,5 meters mellanrum. Då kan du vara säker på att isoleringen packas ordentligt. Här borrar vi två hål. Notera att hantverkaren borrar så långt ut mot kanten som möjligt, för att isolering ska gå hela vägen ut till taket. På samma sätt letar vi rätt på nästa bjälke och borrar åter två hål.

LÄS OCKSÅ: Isolering av tak

Isoleringen sprutas in

Här använder vi en kortare och mindre stos, som är särskilt anpassad för att tilläggsisolera bjälklag. Den följer med när du hyr maskinen. Slangen dras in genom ett fönster och den bullrande maskinen står i trädgården.

Lufttryck respektive isolering styrs med respektive brytare. I det första hålet kan man spruta in rätt mycket isolering, så att det sprutas över till nästa hål. När du sprutar ska du komma ihåg att emellanåt spruta luft, utan isoleringsmaterial, så att isoleringen packas bättre.

Då blir den värmeisolerande effekten bättre. När maskinen går ner i varv tyder det på att det är tillräckligt med isolering i bjälklaget. Stosen flyttas nu över till nästa hål i det här facket som fylls, även det.

Samma metod används i resten av fälten, till dess hela bjälklaget är isolerat. Hålen täcks med små metallskivor som spikas fast. För att kontrollera arbetet bryter vi upp en golvplanka.

Som vi kan se ligger här 180 mm isolering perfekt packad. Du isolerar lätt vinden på ett vanligt bostadshus på en arbetsdag. Och du kan spara flera 1000 kronor om året.

LÄS OCKSÅ: Infraröd termometer – mät temperaturen överallt

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka