Pappersull, Rockwool eller Aluthermo - vilket är bäst?

Det finns många olika slags isolering, men vilken är bäst? Läs det grundliga testet av tre populära material och få bra på fötterna för att göra ditt val.

Vet du hur man tar reda på vilken slags isolering som fungerar bäst av pappersull, Rockwool och Aluthermo?

Man bygger tre identiska trästugor och isolerar dem med vart och ett av materialen. Det var i alla fall vad yrkesläraren Per Hindkær och hans lärlingar på snickargrundkursen på Svendborgs högskola gjorde vintern 2013. Ur dessa test kom det massor av intressanta resultat.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Isolering av förråd - Så här gör du

De 3 sorternas isolering i testet

Klicka på rubrikerna för att läsa mer om de 3 olika sorternas isolering som användes i testet.

Testet från A till Ö

Tre helt likadana trästugor på vardera 10 m² med 2 fönster och 1 dörr isolerades med de olika materialen efter tillverkarnas instruktioner. Golven byggdes av bjälkar på 45 x 150 mm, väggar och tak av reglar på 45 x 95 mm. Syftet var att ta reda på hur effektivt de olika materialen isolerade i jämförelse med varandra.

Varje stuga utrustades med en värmefläkt inställd på att hålla en konstant temperatur på 20 grader i 50 dagar, samt en elmätare för att läsa av elförbrukningen. Värmefläkten och elmätaren flyttades runt mellan stugorna, så att ev. skillnader och och fel fördelades jämnt.

Isoleringstest: Tre helt likadana trästugor

Stugorna är helt identiska. Var och en av dem isolerades med antingen pappersull, Rockwool eller Aluthermo efter tillverkarnas rekommendationer.

Resultaten från isoleringstestet

I tabellen kan du se hur många kilowatt-timmar som krävs för att hålla 20 grader i alla tre stugor genom hela perioden. Den 21:e mars stängdes elen av i 24 timmar för att undersöka hur länge isoleringen behöll värmen.

Stugan som blivit isolerad med pappersull förbrukade markant mindre energi (= pengar) när temperaturen på 20 grader skulle upprätthållas.

Stämmer det som producenterna skriver?

Det intressanta testet planerades och utfördes av Per Hindkær, yrkeslärare på Svendborg högskola, och hans lärlingar på snickargrundkursen.

”Jag har alltid älskat att genomföra tester – fungerar det som tillverkarna skriver? Med ett test tar jag reda på vad som är bra och dåligt på egen hand. På skolan kunde jag göra experimenten tillsammans med lärlingarna. Ett bra sätt att väcka deras intresse för yrket!” - Per Hindkær

1. Pappersull

100 mm inblåst i golv, vägg och tak
Pappersull består av cellulosafibrer och tillverkas av gamla tidningar. Pappersullen tillsätts olika kemikalier som borax, borsyra och aluminiumhydroxid. Det gör det mindre brännbart och förhindrar svamp.

Isoleringstest: Pappersull

Isoleringstest: Pappersull

2. Rockwool

100-mm-skivor i golv, vägg och tak
Rockwool (stenull) är mineralull som blandats med sten under mycket hög värme. Finns i rullar och skivor, är extremt formstabilt och lätt att arbeta med. Ett mycket populärt val av isoleringsmaterial.

Isoleringstest: Rockwool

Isoleringstest: Rockwool

3. Aluthermo

Sätts med luftspalt i golv, vägg och tak
Aluthermo Quattro är ett så kallat reflexivt isoleringsmaterial med en tjocklek på 10 mm, som bl.a. består av två lager extremt tunn aluminium som skiljs åt av två lager med luftbubblor. Kan användas som isolering i golv, tak och vägg och kräver luftspalt på 10 mm på båda sidor.

Isoleringstest: Aluthermo

Isoleringstest: Aluthermo

Vill du läsa mer om de olika sorterna isolering? Här kan du läsa om de 6 vanligaste isoleringsmaterialen

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Isoleringsmaterial