Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tillbyggnad

Behöver du några extra kvadratmeter i bostaden kan en utbyggnad vara lösningen. På dessa sidor finner du inspiration, råd och instruktioner för hur du kan bygga ut och få flera extra kvadratmeter.

Tillbyggnad av hus

Det finns en uppsjö av bra ideer och gör det själv-lösningar som gör att du får mer plats i hemmet. Men om du på allvar vill öka boytan finns det ingen annan lösning än att göra en tillbyggnad. På dessa sidor hittar du inspiration, råd och beskrivningar till hur du själv kan göra en tillbyggnad och få flera extra kvadratmeter.

Vad kostar en tillbyggnad?

Priset för en tillbyggnad kan variera mycket. Men uppskattningsvis kan du räkna med 10 000- 25 000 kr per kvadratmeter, om du tar in hjälp till att utföra arbetet. Men självklart varierar priset på en tillbyggnad väldigt mycket beroende på materialval och hur tillbyggnaden ska utföras. Om du själv ska göra en del av arbetet får du en billigare tillbyggnad.

Kostnad för tillbyggnad

De 25 000 kr för en tillbyggnad är endast vägledande, och priset blir ofta mycket högre om tillbyggnaden ska innehålla interiör såsom kök och badrum. Å andra sidan kan det göras billigare om det bara handlar om en tillbyggnad med ett extra rum. Det är också värt att komma ihåg att utbyggnadens första kvadratmeter är mycket dyrare än de sista. Kvadratmeterpriset blir därmed lite lägre med en utbyggnad på 40 m2 än vid en utbyggnad på 10 m2.

Billig utbyggnad

En stor del av de 25 000 kr för en tillbyggnad utgör lön till hantverkarna. Det kan därför vara värt mycket pengar att kunna göra det själv. Väljer du att själva göra din tillbyggnad har du ofta även möjlighet att välja billigare byggmaterial.

Tillbyggnad i trä

Som gör-det-självare kommer det lättaste och snabbaste sättet vara att bygga din tillbyggnad i trä. Nackdelen med en tillbyggnad i trä är att den kommer stå ut en del om resten av huset inte är gjort i trä. Gör du istället en tillbyggnad av betong får du en mer solig tillbyggnad, men som tar längre tid att bygga än en tillbyggnad i trä.

Tillbyggnad av glas

Om din tillbyggnad ska fungera som ett sällskapsrum eller som en förlängning av ditt hus kan du överväga att göra delar av din tillbyggnad i glas. T.ex. kan stora glaspartier ge ett bra ljusinsläpp och bidra till att binda samman huset och trädgården bättre.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka