Tillbyggnad del 10: Fasadbeklädnad

Pricken över i är tillbyggnadens fasadbeklädnad. Det kan göras på flera sätt. Vi har valt en elegant och samtidigt ekonomisk lösning till vårt projekt.

Info

Då är vi vid sista punkten eller pricken över i-et: den slutliga fasadbeklädnaden.

Vi satsar på något verkligen speciellt, som samtidigt inte får priset att sticka iväg. Vi får ett sågverk att såga upp en massa ribbor av douglasgran i olika bredder och sätter dem i ett mönster så att bredden hela tiden skiftar.

Innan vi börjar grundmålar vi ribborna och stryker dem sedan två gånger med träskyddsfärg.

Instruktion

01
Klä fasaden med ribbor 10 Steg

1

Vi börjar beklädnaden vid ett utvändigt hörn och mäter från plywoodskivans underkant upp till takfotsbrädans underkant. Ribborna kapas med detta mått med ett rakt snitt uppe och 15 graders snitt där nere.

2

Vi markerar för den nedersta raden spik. Då hamnar alla spik i exakt samma höjd på snörräta rader. Det går lättare att markera nu än när ribborna står upp.

3

Ribbändarna är sårbara för vatten och vind och ska mättas med färg efter att de har sågats till. Doppa dem i grundfärgen och två gånger i den heltäckande träskyddsfärgen. Låt torka mellan varje dopp.

4

Nu sätter vi upp ribborna i det mönster som vi har bestämt oss för. Det är bara att prova sig fram tills man hittar det som man tycker bäst om.

5

Vi markerar med hjälp av ett vattenpass så att alla spikrader blir helt raka, precis som den nedersta som vi markerade innan uppsättningen. Raderna ska ha samma avstånd, t ex 40 cm. Det blir snyggast.

6

Varje ribba får två spik bredvid varandra, de smalaste ribborna får dock bara ett. En distanskloss säkrar samma avstånd mellan ribborna. 1 cm är lagom, men ett par millimeter mer eller mindre syns inte.

7

Fortsätt markera och sätt spiken så likadant som möjligt på varje rad. När alla spik sitter rakt och alla spikrader har samma avstånd, lyfter det hela fasadens utseende.

8

Under vindskivorna snedsågar vi ribborna så att de följer takets lutning. Vi låter dem sticka ut för långt där nere och sågar av dem till sist med en cirkelsåg som lutas lite så att den sågar i rätt vinkel.

9

Hitta ditt eget helt unika mönster till fasaden
Ribborna har sågats av douglasgranbrä-dor i bredderna 2,5, 3,5, 4,5, 5,5, 6,5 och 7,5 cm. När de har målats kan du testa att lägga upp dem i olika ordningsföljd tills du hittar det mönster som du tycker bäst om.

När de ska kapas på längden, ska de sågas med ett snitt längst ner som pekar bort från fasaden. På så sätt kan vatten droppa av, så att ändträet inte är konstant fuktigt och så att vattnet inte rinner inåt mot fasaden.

10

Det sneda snittet längst ner gör så att vattnet rinner av.

Material

FASADBEKLÄDNAD

Ribbpanel av douglasgran:
• Ribbor, 75 m2

Dessutom:
• Spik
• Träskydd

Pris

Ca 15.000 kronor

Se alla delprojekten i temat '60 m2 tillbyggnad för 300.000 kronor':

Här nedan kan du klicka dig vidare till de olika delprojekten och se hur vi har gjort för att bygga den färdiga tillbyggnaden.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tillbyggnad