Tillbyggnad del 1: Innan du sätter igång

Att bygga till ett hus är ett jättestort projekt. Här går vi igenom vad du ska ha koll på när du ska göra din dröm om en tillbyggnad till verklighet.

Det är frestande att kasta sig över drömbygget med detsamma, men vänta lite nu!

Innan du kan sätta spaden i marken behöver du tänka dig för noga och du måste ha koll på lagstiftning, byggregler, lokala bestämmelser och eventuella installationer på din tomt.

Lyckligtvis finns det hjälp att få till alltihop.

1. Börja med drömmarna

Kanske räcker budgeten inte till en herrgård.

Men tänk ändå stora tankar:

 • Hur skulle du helst vilja att ditt hus eller din tillbyggnad ska se ut?
 • Vilka rum ska det innehålla? Vilken fasad är snyggast?
 • Drömmer du om en altan eller kanske en takterrass?

Oavsett om drömmarna är realistiska eller ej, så är det roligare att börja där och sedan skala ner än att börja med en billig och lite oambitiös standardlösning.

2. Få koll på lagar & regler

Du kan mycket väl drömma om en vikingaborg, men det är inte säkert att du får bygga den i villakvarteret. Kommunen har detaljplaner och bygglagstiftningen ställer en lång rad krav.

Du bör som minimum sätta dig in i:

 • Detaljplanen och eventuella servitut (kommunen och Lantmäteriet)
 • Byggreglerna (köp eller låna på biblioteket)
 • Våtrumsreglementet, om du bygger badrum (köp eller låna på biblioteket)
 • Vatten- och elinstallationer på din fastighet (Ledningskollen.se och kommunen)
 • Ansökan om bygglov (kommunen)

3. Få in offerter på material

Det är ett gigantiskt arbete om du själv ska hämta allt byggnadsmaterial till en större tillbyggnad eller ett helt hus. Och det är långtifrån säkert att det är den billigaste lösningen.

När du har koll på dina drömmar, dina önskemål och dina ritningar, kan du göra en materiallista. Använd den för att få in offerter från flera leverantörer.

Väldigt ofta kan du få ganska bra rabatter genom att beställa mycket eller allt från en leverantör.

4. Gör en tids- och hjälpplanering

När du har koll på hela projektet och priset på materialet, är tiden kommen för planeringen av själva bygget. Här gör du dig själv en stor tjänst om du upprättar ett “tids- och hjälpschema”, gärna i ett Excelark eller liknande.

Schemat ska innehålla de olika delarna av projektet på den ena axeln, t ex “mätning och markering av platta”, “grävning av dränering”, “leverans av betong” osv. Här skriver du också in eventuella hantverkare, t ex “VVS-are”, så att du vet vem som arbetar när.

På arkets andra axel har du markerat dagar, veckor och månader. När du fyller i arket kan du tydligt se hur lång tid varje del tar, om vissa projekt kan (eller inte kan) överlappa varandra, när något måste vara färdigt för t ex elektrikern osv.

Du är inte ensam

Även om du bygger själv behöver du inte göra det helt ensam. Det finns många livlinor som du kan dra i. Och några av dem är helt nödvändiga för att uppnå ett bra resultat.

1. ARKITEKTEN

Byggnadsteknik och hantverk är en sak, arkitektur och estetik är något helt annat. Det är ofta en bra idé att använda lite av byggbudgetet på en arkitekt som kan se till att bygget passar in i omgivningarna och blir harmoniskt – och som kanske kommer med idéer som du själv inte hade funderat på. Optimal inredning och val av material kan många arkitekter också hjälpa till med.

2. KONSTRUKTÖREN

Konstruktioner och dimensioner är byggnadskonstruktörens område. Hur kraftiga ska takstolarna vara och hur mycket krävs det för att du ska kunna lägga på det önskade yttertaket? Här får du inte spara in på rådgivningen. Det kan bli mycket dyrt om du begår konstruktionsmässiga misstag.

3. HANTVERKAREN

Du kan klara av allting själv, men det finns uppgifter som du inte får göra själv. T ex ska du anlita en VVS-are för anslutning av vatten och en elektriker för elinstallationer. Och så är det snickaren. Om du inte är en verkligt rutinerad gör-det-självare så kommer du under ett byggnadsprojekt att stöta på uppgifter som är ganska komplexa, t ex en takkonstruktion som ska byggas ihop med ett befintligt tak. Här kan du fundera på att anlita en snickare några dagar, så att du har experthjälp där du själv är osäker.

4. BÖCKER, TIDNINGAR OCH INTERNET

Läs dig klokare medan du planerar ditt kommande byggprojekt. Förutom lagar och regler finns det massor av böcker om t ex träslag, takkonstruktioner och golvvärme. Och så finns det ju alltid Gör Det Självs mer än 1.000 byggbeskrivningar och faktaartiklar. På internet kan du också få hjälp – men se upp och var kritisk. Inte alla de “goda råd” som du hittar på t ex YouTube tar höjd för svensk bygglagstiftning.

5. TILLVERKARE

Många tillverkare och återförsäljare av byggnadsmaterial har instruktioner på sina hemsidor. Stora tillverkare har ofta detaljerade ritningar och videor som kan hjälpa dig med just deras takpapp, väggpanel, golvmaterial eller takfönster. Vissa tillverkare har också kundrådgivning online eller per telefon – och har de inte det, prova ändå att ringa. Väldigt ofta är tillverkare bara glada att kunna ge sina sina kunder råd.

Se alle del-projekten i temat '60 m2 tillbyggnad för 300.000 kronor':

Her nedan kan du klicka dig vidare till de olika delprojekten och se hur vi har burit oss åt för att bygga den färdiga tillbyggnaden.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Tillbyggnad