Du är inte ensam
Även om du bygger själv behöver du inte göra det helt ensam. Det finns många livlinor som du kan dra i. Och några av dem är helt nödvändiga för att uppnå ett bra resultat.
1. ARKITEKTEN
Byggnadsteknik och hantverk är en sak, arkitektur och estetik är något helt annat. Det är ofta en bra idé att använda lite av byggbudgetet på en arkitekt som kan se till att bygget passar in i omgivningarna och blir harmoniskt – och som kanske kommer med idéer som du själv inte hade funderat på. Optimal inredning och val av material kan många arkitekter också hjälpa till med.
2. KONSTRUKTÖREN
Konstruktioner och dimensioner är byggnadskonstruktörens område. Hur kraftiga ska takstolarna vara och hur mycket krävs det för att du ska kunna lägga på det önskade yttertaket? Här får du inte spara in på rådgivningen. Det kan bli mycket dyrt om du begår konstruktionsmässiga misstag.
3. HANTVERKAREN
Du kan klara av allting själv, men det finns uppgifter som du inte får göra själv. T ex ska du anlita en VVS-are för anslutning av vatten och en elektriker för elinstallationer. Och så är det snickaren. Om du inte är en verkligt rutinerad gör-det-självare så kommer du under ett byggnadsprojekt att stöta på uppgifter som är ganska komplexa, t ex en takkonstruktion som ska byggas ihop med ett befintligt tak. Här kan du fundera på att anlita en snickare några dagar, så att du har experthjälp där du själv är osäker.
4. BÖCKER, TIDNINGAR OCH INTERNET
Läs dig klokare medan du planerar ditt kommande byggprojekt. Förutom lagar och regler finns det massor av böcker om t ex träslag, takkonstruktioner och golvvärme. Och så finns det ju alltid Gör Det Självs mer än 1.000 byggbeskrivningar och faktaartiklar. På internet kan du också få hjälp – men se upp och var kritisk. Inte alla de “goda råd” som du hittar på t ex YouTube tar höjd för svensk bygglagstiftning.
5. TILLVERKARE
Många tillverkare och återförsäljare av byggnadsmaterial har instruktioner på sina hemsidor. Stora tillverkare har ofta detaljerade ritningar och videor som kan hjälpa dig med just deras takpapp, väggpanel, golvmaterial eller takfönster. Vissa tillverkare har också kundrådgivning online eller per telefon – och har de inte det, prova ändå att ringa. Väldigt ofta är tillverkare bara glada att kunna ge sina sina kunder råd.