Intro
Instruktion
01
Takstolar
9
Steg
Vår takstolsmodell kallas för fackverkstakstol där ett antal trianglar bildar en stabil konstruktion.
- Överarm
- Stänger
- Takfot
- Underarm
För att komma bort från takplattorna när vi ska bygga vidare på takstolarna skruvar vi klossar utanpå de gamla överarmarna. Klossarna sitter med ca en meters mellanrum.
Vi skruvar nya överarmar utanpå de befintliga. De nya reglarna till takstolarna ska vara lite för långa, så att de kan anpassas. Överarmarnas ovansida ska flukta med de befintliga.
Vi lägger upp den vågräta regeln till takfoten så att den vilar på hammarbandet bakom överarmarna. Sedan markerar vi längs underkanten på överarmarna. Alla delar markeras, så vi vet var de hör hemma.
Nu ska vi rita upp en takstol i skala 1:1, alltså naturlig storlek. Vi gör en mall av spontade plywoodskivor. Med ett par långa ribbor skruvar vi ihop det hela, så att skivorna sitter ihop.
Överarmar och underarm till den första takstolen läggs ut på skivorna och passas till. Brädbitarna läggs mot konstruktionen och skruvas fast i underlaget. De blivande takstolarna behöver nu bara läggas mot brädbitarna så behöver vi inte mäta varje gång.
Stänger läggs ovanpå över- och underarmarna och med en vinkelhake överförs markeringarna till stängernas ovansida. Vi sågar dem med kapsågen och lägger dem på plats.
Nu ska hålplattor spikas fast på båda sidor om skarven. I t ex Svenskt Träs Takstolshandbok, som går att ladda ner som PDF, kan du läsa mer om takstolar och deras konstruktion.
02
Resning av takstol
7
Steg
Då ska takstolarna upp och stå. Här kan du se hur vi gjorde, och här har vi med en erfaren snickare i projektet. Fundera ännu en gång på om du också ska bjuda med ett proffs upp på taket.
Själva styrkan i takstolarna måste du få beräknad av en konstruktör. Det är i den totala budgeten små pengar men här betalar det sig verkligen att ta hjälp av en yrkesman.
Markeringar görs på hammarbandet: Takstolar sätts med max 100 cm mellanrum. Takstolens bredd markeras. Vi för nu över märkena från hammarbandet till en bräda.
Vi gör totalt fyra sådana brädor, så att de kan nå längs hela byggnadens längd på båda sidor. Vi märker varje bräda med dess placering (Väst 1, Väst 2, Öst 1, Öst 2).
Vi sätter ett vinkelbeslag på vardera sida om takstolen, så att den kan fästas med 40 mm-ankarspik eller -skruv när den rests.
Så reses den första takstolen. Det är bra att vara tre vid det här momentet: Två håller takfoten mot hammarband och vinkelbeslag medan den tredje skjuter takstolen på plats med en lång “resregel”.
Därefter reses de andra takstolarna. En distans spikas fast i den första takstolen, den andra takstolen riktas in därefter, och så spikas distansen i den också. Stående reglar stöttar takstolarna tillfälligt.
Vi drar ett snöre mellan första och sista takstolen, en tumstocksbredd ut ifrån takstolens kant, när alla takstolar har rests. Nu kan de mellanliggande takstolarna justeras på plats efter snöret.
03
Öppet upp i nock
3
Steg
I stugan sitter innertaket ca 250 cm upp, men i vinkelbyggnanden ska det vara öppet upp i nock. Innertaket ska alltså följa yttertakets lutning hela vägen upp till takåsen (nocken).
Därför måste takstolarna här göras på ett annat sätt. De ska nämligen bestå av bjälkar som ligger i byggnadens längdriktning.
Åter behövs det hjälp av en konstruktör för att beräkna bjälkarnas bärförmåga och inbördes avstånd.
Vi förstärker stängerna på den ursprungliga takstolen med 45 x 95 mm-reglar. Överarmen förstärks med 45 x 195 mm-reglar. Vi använder spikbeslag och vinklar plus specialskruv med extra stora huvuden.
På överarmen sätter vi balkskor på max 50 cm avstånd. De ska hålla de längsgående 45 x 195 mm-takbjälkarna. Balkskorna spikas eller skruvas fast med 40 mm ankarspik eller -skruv.
Material
45 x 195 mm-reglar:
• Överarmar och underarmar
45 x 95 mm-reglar:
• Stänger
Dessutom:
• Spik
• Skruv
• Hålplattor
• Vinkelbeslag
Pris
Ca 20.000 kronor