Fundament

Ett stabilt och välgjort fundament är helt avgörande när du ska bygga både större och mindre byggnader. Att göra ett fundament till ett förråd, växthus, garage eller en annan mindre byggnad är en hyfsat enkel uppgift som du själv kan klara av. Det finns olika sorters sätt som du kan gjuta fundament på. Här på sidan hittar du beskrivningar till olika sorters fundament och kan lära dig mer om att gjuta fundament.

  Varför är det viktigt att gjuta fundament?

  Oavsett om du bygger stort eller litet har det en avgörande betydelse för din konstruktion att du har koll på ditt fundament.

  Fundamentets syfte är att bära upp dina väggar och taket samt att se till att din byggnad inte sätter sig eller får fuktskador från marken undertill.

  Det behöver inte vara svårt att sätta igång att gjuta fundament själv, och det kan nästan inte gå fel om du följer några enkla regler och rekommendationer. Det måste inte heller vara en särskilt tidskrävande uppgift.

  Ska du t ex gjuta fundament till förråd är det mest omfattande arbetet att mäta upp och gräva ut. Själva momentet att gjuta fundamentet kan göras på ganska få timmar.

  Du kan läsa mer om att gjuta fundament till förråd här: Snabb grund till ditt garage

  Kom ihåg att alltid kolla upp befintliga regler och krav innan du sätter igång att gjuta, om du ska bygga på din grund.

  Vilket fundament ska du gjuta?

  Det finns olika sätt som man kan gjuta på och med olika beslag. Här får du överblicken.

  • Punktfundament Det handlar här nog om världens enklaste fundament. Med ett punktfundament är det verkligen lätt, eftersom man inte behöver en massa material och för att man inte måste sätta igång ett oöverskådligt grävande. Du kan t ex gjuta ett punktfundament till ett förråd där du gjuter fundamentet med stolpskor och skruvar fast en syll mellan dem från punkt till punkt.

  Se här exakt hur: Plintgrund - gjut världens enklaste punktfundament

  • Punktfundament till förråd

  Den här sorten passar speciellt bra om du t ex ska bygga ett rejält förråd i trädgården. Du kan använda markspjut till ditt punktfundament, om du inte bygger ett stort förråd. Ska du bygga större rekommenderas att du använder antingen stolpskor eller markskruvar till ditt punktfundament.

  Läs mer om de olika beslagen och om att gjuta punktfundament till förråd här.

  Stolpskor är en billig och enkel lösning när du ska gjuta fundament. Genom att välja stolpskor slipper du att gräva ner dina stolpar och stolpen lyfts samtidigt från den fuktiga marken.

  • Skruvfundament

  Fördelen med att göra ett skruvfundament är att du inte behöver gjuta överhuvudtaget. I stället ska du använda markskruvar som skruvas ner i marken. Det kan vara en något dyrare lösning än att gjuta, men du sparar samtidigt själv en massa krafter på att slippa gräva och marken slipper betongen.

  Här kan du läsa mer om att göra fundament med markskruvar: Snabbt och enkelt - markskruvar

  • Fundablock

  Här handlar det om H-formade betongblock som kan användas till mycket annat förutom att gjuta fundament. Fundablock används dock mest till fundament eftersom de på ett riktigt smart sätt kan läggas i varandras förlängning i din utgrävda ränna. När man gjuter med fundablock blir fundamentet väldigt stadigt.

  Du kanske har märkt att fundablock även kallas mycket annat t ex skalblock, fundamentblock, gjutblock och grundelement. Det underlättar verkligen inte att det dessutom finns olika slags fundablock.

  Här kan du lära dig lite mer om olika grundelement: 7 sorters grundelement

  • Lecablock

  Ännu ett sätt att arbeta med fundament på är att använda lecablock. De består av lecakulor som består av lera och sten, och de kan användas till randfundament och på samma sätt som andra byggstenar. Ett fundament av lecablock har den klara fördelen att det inte leder in kyla till golvet p g a luftbubblorna i blocken.

  SE MER: Så arbetar du med lecablock

  Världens enklaste fundament

  Du kan i de allra flesta med fördel göra ett punktfundament istället för ett randfundament, där du måste gräva mer för att kunna gjuta. Med ett punktfundament slipper du en massa besvär och du får ett verkligen enkelt fundament.

  Om du bygger på naturgrund eller andra ställen där det kan vara lite mer besvärligt, kan det vara en bra idé att använda betongplintar till ditt punktfundament.

  I den här byggbeskrivningen kan du läsa mer om att bygga på naturgrund: Så här bygger du ett underlag på naturgrund

  Undergjutning av fundament

  Kanske står du inför att renovera t ex golvet i ditt badrum. Om fundamentet i ditt hus inte är djupt nog, måste du undergjuta.

  Undergjutning av fundament är inte en enkel uppgift och det kan kräva hjälp från proffs.

  Fundament till uterum

  Ska du bygga ett uterum bör du bestämt börja arbetet med att gjuta fundament.
  Det är enklast om du gräver ut till ditt uterum och fyller igen med dräneringsgrus. Därefter kan du gjuta ett betongfundament ganska enkelt själv.

  Se i den här videon hur du kan gjuta fundament till uterum: Grundlägg med moduler

  Fundament till trädäck

  Om du ska bygga ett stort trädäck gör du klokt i att också göra ett träfundament. Det finns flera olika bra lösningar, och du måste faktiskt inte gjuta ett fundament till trädäcket.

  SE MER: Bygg en stabil konstruktion under din träaltan

  Det viktigaste är att din terrass byggs på ett stadigt underlag. Det finns olika metoder, och du kan använda olika material, t ex markskruvar eller betongplintar.

  Här kan du läsa en byggbeskrivning där man använder 3 olika fundament.