Intro
Instruktion
01
Börja med att snickra en mall
3
Steg
För att hitta en idealisk placering snickrar vi en mall i samma storlek som de blivande plattformarna. Därefter flyttar vi mallen till olika ställen på tomten.
När vi har hittat en plats både för bastustugan och badtunnan knackar vi ner pinnar i marken som markeringar.
För att få ett så plant underlag som möjligt är det nödvändigt att såga ner ett par små träd och buskar. Rötterna skall bort för annars finns risk att de växer upp och skadar bygget.
Oavsett vilken av de två plattformarna man väljer är det nödvändigt att gräva bort det översta lagret jord. Vi skall nämligen ner till fast mark. Eftersom vi senare vill återställa marken så lägger vi mossa och ris åt sidan.
Sätt ut käppar där du vill bygga. Börja med att flytta en mall i naturlig storlek till olika ställen på tomten, så ser du hur stor plats plattformen (och bygget) tar.
Hacka undan gräs, ris och det övre lagret jord där du vill placera din plattform. Men ta hand om grästuvor och t.ex. lingonris för då kan du senare återställa marken.
02
Plattform på plintar till bastun
11
Steg
När mallen har lagts ut och nivellerats vågrätt ser vi snabbt hur höga plintarna skall vara.
Om du gjuter plintar själv, så börjar du med hörnplintarna. Fäst sedan övriga balkskor i mallen så att de hänger löst i gjutformarna. Då får du automatiskt rätt vinkel och höjd på balkskorna när du fyller formarna med betong.
Vi väljer färdiga plintar - det är oftast det enklaste. En plint bör stå frostfritt men vi kan inte gräva mer än 40-50 cm ner innan det tränger upp vatten. Man kan också riskera att en stor sten eller en klippa gör det omöjligt att gräva djupare. Därför måste plinten isoleras för att tjälen inte skall lyfta den.
Alla plintar skall stå på ett stadigt underlag och det görs här av stenkross, armeringsjärn och betong. Placeringen av plintarna är viktig, men här är ingen tvekan. Vi följer anvisningarna från leverantören av byggsatsen.
Avståndet mellan plintarna kontrollmäts flera gånger och mallen måste ligga vågrätt. När allt är som det skall tas mallen bort och ramen snickras.
Gräv en cirka 50 cm djup grop. Gör den cirka 60 cm bred och fyll lite krossade stenar i den. De ger stadga och förstärker när du senare häller på betong.
Bottna hålet med grov stenkross, lägg armeringsjärn på krossen och fyll på betong, som blandas av 1 del cement och 2 delar grus och så mycket vatten att du kan blanda bruket med stenarna. Om du stöter i betongen med en pinne så kan du pressa bort ev. luftbubblor.
Tryck ner plinten i den våta betongen, mät avståndet till nästa plint och se till att mallen ligger vågrätt. Använd lite av det bruk du får över till att putsa upp mot plinten så att regnvatten rinner bort. Låt betongen härda minst ett dygn innan du packar in plinten i markisolering.
Fyll igen hålet runt plinten. Först med stenkross och sedan med grus. Lägg till sist tillbaka lite av den jord du har tagit bort och fyll gärna på med grästuvor. På så sätt syns ingreppet i naturen så lite som möjligt.
När de fyra hörnplintarna är på plats kan du lägga ut reglar mellan dem, så att de sista plintarna kan placeras så exakt som möjligt. Kolla ramen med vattenpass.
Samtliga nio plintar är på plats och har vägts in vågrätt. Nu kan vi fästa ramen i plintarna och fortsätta med reglarna så att vi får ett riktigt bjälklag.
Kontrollmät diagonalerna i ramen innan du fäster den. De två diagonalerna skall vara exakt lika stora. Då vet du att ramen är vinkelrät. Här har ramen fästs provisoriskt.
Spika (eller skruva) ihop ramen, men förborra så att träet inte spricker. Använder du en byggsats tar du det trä som föreskrivs i anvisningarna. Här används 45 x 120 mm som från fabriken har sågats i L-form för att passa till den nedre timmerbjälken i stugan.
Reglarna ligger direkt på plintarna för att få maximalt stöd. Det innebär att järnen på plinten sticker upp och därför skall kapas en bit. Det görs här med bågfil. För att virket inte skall suga fukt från plinten lägger vi en tjock remsa tjärpapp under.
Under ramen och på bjälkarna spikas tryckimpregnerade brädor. De följer inte med byggsatsen men eftersom vi vill isolera stugan, så skall vindskyddet av asfaboard vila på brädorna. Lägg märke till att balkskon är högre på insidan av ramen än på utsidan för att passa till byggsatsen. Ramen fästs i varje balksko med en skruv.
03
Plattform på slipers
5
Steg
Närmare sjön, där badtunnan skall placeras, är marken så sank och vattenfylld att vi inte kan gjuta ett fast underlag för plintarna. Men eftersom en fylld badtunna väger två ton så måste vi ordna ett stabilt underlag, och här väljer vi slipers. Det går bra även med andra tryckimpregnerade bjälkar.
Vi gräver bort cirka 30 cm sand och jord till tre rännor, och dessa fyller vi med grovt singel (16-32 mm). Singeln stampas och jämnas till innan vi lägger slipers ovanpå. Här gäller det att vara noggrann med vattenpasset!
Nu är det dags att snickra ett bjälklag ovanpå de tre tunga stockarna. Detta bjälklag skiljer sig lite från det på plintarna eftersom vi här inte behöver en ram. Det innebär att det är lite enklare - men lika stabilt.
Gräv en cirka 30 cm djup ränna för varje sliper och fyll rännan med grovt singel. Jämna till singelbädden och kolla med vattenpass och rätbräda att ovansidan på de tre sliperna hamnar vågrätt. Flytta rätbrädan även diagonalt över de tre sliperna.
Golvreglarna av 45 x 120 mm tryckimpregnerat trä placeras 50 cm från varandra (centrumavstånd). De fästs med 100 mm galvaniserade spikar snett in från sidan. Mera behövs inte eftersom golvet kommer att binda ihop reglarna. Kolla att reglarna ligger vågrätt.
Golvet ger bra stadga åt konstruktionen. Här används 28 x 95 mm tryckimpregnerat trallvirke som skruvas fast med en liten springa mellan varje bräda, så att vattnet kan rinna igenom. Använd gärna ett led från tumstocken som avståndsbit. Fäst två skruvar i varje regel.
Plattformen är klar. När samtliga trallbrädor har skruvats fast sågar du till kanterna så att plattformen får raka och snygga kanter. Här klarar du dig med en fogsvans.
Material
TILL PLATTFORM PÅ SLIPERS
Till en plattform på cirka 3 x 3 meter behövs:
• 3 slipers (gärna flera)
• 7 reglar à 3 m, 45 x 120 mm tryckimpregnerat trä (c/c 50 cm)
• 30 golvbrädor à 3 m, 28 x 95 mm tryckimpregnerat trä
• Rostfria trallskruvar, 4 x 55 mm
• Galvaniserade spikar, 4 x 100 mm
Prisbild: Cirka 2000 kr
TILL PLATTFORM PÅ PLINTAR
Plattformen (bjälklaget på plintar) till stugan är här 296 x 417 cm. Ram med regar och bärlina ingår i byggsatsen.
Till en plattform på cirka 3 x 4,2 meter behövs dessutom:
• 9 betongplintar med stolpskor, 50 cm (välj helst 70 cm plintar som kan grävas ner lite djupare)
• 10–15 brädor à 22 x 95 mm tryckimpregnerat trä (som håller fast
asfaboard och isolering under huset)
• Franska träskruvar, 6 x 30 mm
• Galvaniserade spikar, 4 x 75 mm och 4 x 100 mm
Om ram, reglar och bärlina inte ingår behöver du dessutom:
• 9 reglar à 3 m, 45 x 120 mm tryckimp. trä (bjälklag och ramens kortsidor)
• 3 reglar à 4,2 m, 45 x 100 mm tryckimpregnerat trä (bärlina i mitten och ramens långsidor)
Dessutom:
• Cement och stenkross
• Några rundstänger
Prisbild: Cirka 1600 kr
VERKTYG
• Fogsvans (alt. kap-geringssåg),
• Hammare
• Bågfil
• 10 m mätband och tumstock
• Skruvdragare (borrmaskin)
• Skiftnyckel (hylsnyckel)
• Vattenpass
• Spade
• Murarhink och murslev