Skalblock – vägen till en solid grund

Få snabbguide till skalblock. Se hur du arbetar med skalblock och vilka projekt du kan använda dem till – de kan användas till mer än grunder!

Ett skalblock är ett H-format betongblock, som primärt används till grunder.

Skalblock finns i flera bredder, från vanligen från 15 till 25 cm. Höjd och längd brukar vara 20 x 50 cm

Om du letar efter skalblock kommer du eventuellt märka att kärt barn har många namn. Skalblock, H-block, gjutblock, betongblock är några av dem.

Skalblock mått och vikt

Skalblocken är oftast 50 cm långa och 20 cm höga. Bredden varierar vanligtvis mellan 15 och 25 cm, och därför varierar vikten också från 19 kilo till cirka 23 kilo.

Skalblock: Mått och vikt

Det klassiska skalblocket

Hur mycket betong i skalblocken?

Det går åt cirka 70 liter betong per kvadratmeter med de minsta blocken på 15 cm, medan det går åt cirka 130 liter per kvadratmeter med block som är 25 cm breda.

Priserna skiljer sig naturligtvis också, men de minsta blocken kan du köpa för från cirka 25 kronor styck.

Grund med skalblock

Om du bygger en grund med skalblock, ställer du blocken i förlängning av varandra. Sedan lägger du armeringsjärn i blocken så de binds ihop, och slutligen häller du i betong i blocken.

Skalblocken kommer nu utgöra ett sammangjuten stark grund, som du kan bygga vidare på.

Ställ skalblocken i förlängning av varandra. Underlaget ska vara helt plant. Ett murarsnöre ser till att blocken är i samma nivå.

Nästa lager läggs ovanpå, men förskjutet, så att varje skalblock vilar på två av de underliggande blocken. Långa brädor och tvingar håller blocken samman.

Skalblocken fylls med betong. När den har härdat har du en stabil grund att bygga vidare på.

Stödmur eller vägg av skalblock

Skalblocken kan staplas, och på det viset kan du bygga en stödmur i trädgården – eller för den en husvägg. Även här ska du använda armeringsjärn för att binda ihop blocken. Och du ska ställa blocken i förband, alltså förskjutet från lager till lager.

Allt möjligt annat byggt av skalblock

Precis som med till exempel lecablock, kan skalblocken även användas till allt möjligt annat än det de egentligen är till för. Du kan till exempel bygga ett rustikt utekök eller en trädgårdsbänk. Endast din fantasi och smak sätter gränser.

LÄS OCKSÅ: Lär dig att själv gjuta ett enkelt fundament

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fundament